Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mieke Kosters
Foto: Stef Nagel | VROUW Magazine
VROUW magazine

'Toen we Vriendin 10 jaar jonger maakten,
steeg het aantal matches enorm'

Afslankcoach

Mieke Kosters

M

Mieke Kosters is ondernemer en auteur van o.a. Het geheim van slanke mensen. Ze woont samen met Jaap en heeft drie kinderen. Deze week heeft ze het over online daten.

Een aantal gescheiden vriendinnen van mij is aan het daten. In vlagen. Soms zijn ze super fanatiek; niet van Tinder, e-Matching en/of Parship af te slaan. Soms hebben ze het er helemaal mee gehad en zijn ze honderd procent zeker liever alleen.

Samengestelde gezin

Ik zit er altijd dubbel in, in dat online daten. Ik houd ervan zolang zij het doen. Het lijkt me verschrikkelijk om zelf te moeten doen. Nu hoef ik ook niet te daten, want Man en ik zijn al 24 jaar samen. Toen we laatst in Artis een vriend van vroeger tegenkwamen met z’n samengestelde gezin - nieuwe vrouw en samen zes (!) kinderen - verzuchtte Man uit de grond van zijn hart: "Wat er ook gebeurt, ik blijf altijd bij jou."

Na 24 jaar is dit ongeveer het niveau van onze romantiek. En dat maakt dus dat ik graag meesmul met vriendinnen die tenminste wat meemaken op het amoureuze front. Ik bied me dan ook vrijwillig aan als hulp in barre Tindertijden. Om Vriendin een Tinderarm te besparen (te vaak dezelfde swipe-beweging naar links maken, is vast niet goed voor je spieren) heb ik al menig profiel gekeurd.

Minus twintig jaar

Een klein probleem is het verschillende zoekgedrag van mannen en vrouwen. Vrouwelijke veertigplussers zoeken iemand rond hun eigen leeftijd, mannen zoeken vanaf hun eigen leeftijd minus twintig jaar. 

Statistisch gezien is er daardoor maar weinig overlap met leeftijdsgenoten. Als vervolgens iedereen met een ontbloot lichaamsdeel of alleen vage foto’s afvalt, houd je bijna niemand over. Enige optie die overblijft: bejaarden daten.

Thuiszorg

Vriendin had haar zoekmarge qua leeftijd maar wat opgehoogd. Alleen kreeg ze nu berichtjes van depressieve zestigplussers die meer op zoek leken naar een medewerkster van de thuiszorg dan een nieuwe vriendin: 

Je profiel spreekt me heel erg aan en je blik raakt me. Ik ben net aan het opkrabbelen na een moeizame scheiding waarin ik veel geleerd heb. Vrienden bleken geen vrienden te zijn en mijn vrouw met wie ik twintig jaar samen was, probeert me nu kapot te maken. Achteromkijkend zie ik de rokende puinhopen van m’n bestaan. Zullen we een keer afspreken?

Amerikaanse actrice

En dus besloten Vriendin en ik haar kansen rigoureus te vergroten; ze werd online tien jaar jonger. Het werkte perfect! Het aantal matches steeg enorm. En de eerste was meteen een topper. Een leuke man van onze echte leeftijd appte: Ik heb het gevoel dat ik je al ken. Je doet me denken aan een Amerikaanse actrice.

Vriendin was dolenthousiast. "Wie zal-ie bedoelen?" vroeg ze nieuwsgierig. Ik had geen flauw idee: "Misschien Angelina Jolie en dan blond? Kate Hudson? Kate Winslet", gokte ik lukraak. Vriendin was in de wolken van deze match made in heaven.

Toen we doorvroegen naar de naam van de actrice, stuurde hij een screenshot van zijn zoekresultaten. Per ongeluk had hij z’n Google zoektermen in de foto laten staan: Oude, blonde Amerikaanse actrice.