Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mieke Kosters
Foto: Stef Nagel | VROUW Magazine
VROUW magazine

Mieke is opgelucht dat ze toch niet
in alles een pleaser is

Afslankcoach

Mieke Kosters

M

Mieke Kosters is ondernemer en auteur van o.a. Het geheim van slanke mensen. Ze woont samen met Jaap en heeft drie kinderen. Deze week heeft ze het over 'Nee' durven zeggen.

"Ik heb geen A4'tje, sommige dingen doe ik gewoon niet." Vriendin brengt het niet eens als verontschuldiging, maar gewoon als feit. De jarige accepteert het direct. Dat krijg je als je duidelijk bent.

Persoonlijk A4'tje

Zelf heb ik ’s middags nog zitten zweten en vloeken. We zitten met z’n zessen bij een etentje, een surprise party, en om de beurt geven we de jarige een persoonlijk A4'tje. Op zich heb ik niets tegen surprise party’s; de twee die ik tot nu toe heb gehad, waren prima. Ik heb alleen wat tegen die A4'tjes.

Zo'n extra opdracht bij een huwelijk, verjaardag of verrassingsfeest. Om de bijzondere dag dan extra bijzonder te maken moet je een leuk, warm, liefst emotioneel stukje schrijven voor het feestvarken. Het zou nooit in me opkomen om zo'n verzoek te weigeren. En dus doe ik het altijd - klagend.

Pleaser

"Zijn er meer sociaal wenselijke dingen die je gewoon niet doet?" vraag ik aan Vriendin. Haar houding triggert me. Ze kijkt ons aan. "Doen jullie dan alles wat anderen van je verwachten?" is haar tegenvraag. Ik voel me ietwat weggezet als pleaser. Zo iemand die altijd aan anderen denkt en zonder na te denken doet wat er wordt gevraagd.

Ik pijnig m'n hersenen om iets te bedenken. "Nou..." zegt Vriendin 2, die blijkbaar ook liever geen pleaser wil zijn, "mijn man helpt nooit op school, ook al kan hij wel." Dat vinden we een waardeloos voorbeeld: de meeste mannen helpen nooit op school. Het gaat om onszelf.

Envelop

"Ik wens nooit iemand 'Gelukkig nieuwjaar' na 31 december" zeg ik. Geen enorm statement, maar ik ben toch blij dat ik iets kan verzinnen. De anderen komen ook los: "Ik geef nooit een envelop met geld cadeau", zegt Vriendin 3.

"Huh?" zeg ik verbaasd, "je doet toch altijd mee met zo’n schilderij voor een huwelijk?" "Ja", zegt ze, "wel als ik het geld kan overmaken. Maar ik stop het niet in een envelop." Zo. Van dat principe zijn we allemaal even stil.

Klus-appgroep

"Ik weet er nog eentje", zegt Vriendin 4. "Mensen van boven de 35 help ik niet verhuizen." Die herkennen we allemaal. Niemand van ons heeft nog zin in een weekend klussen.

Vriendin 2 vertelt dat ze laatst, ongevraagd, door een kennis in een klus-appgroep was geplaatst. De kennis in kwestie had een huis gekocht van 750.000 euro en vroeg haar hele kennissenkring te komen behangschrapen. "Ze huurt maar verhuizers in", zeggen we stoer.

Arm en zielig

Vriendin 5, net gescheiden en op zoek naar een vaste baan, kijkt sip: "Als iemand zo'n duur huis koopt, oké. Maar ik, arm en zielig, ben straks heel blij met wat extra handen." "Vooruit dan maar,",zuchten we. Voor iemand die zo arm en zielig is, zijn we nog wel bereid wat tegels af te bikken en dozen te sjouwen. "Pleasen is soms ook gewoon aardig zijn voor vrienden", zegt Vriendin, "zolang je maar geen A4'tje of envelop verwacht op de housewarming."