Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mieke Kosters
Foto: Stef Nagel | VROUW Magazine
VROUW magazine

'Vaker nog hoor ik vrouwen die
kritiek op hun eigen uiterlijk hebben'

Afslankcoach

Mieke Kosters

M

Mieke Kosters is ondernemer en auteur van o.a. Het geheim van slanke mensen. Ze woont samen met Jaap en heeft drie kinderen. Deze week heeft ze het over ongepaste kritiek.

Vorige week kreeg ik een mail van een deelnemer aan mijn coachplan: "Ik wil je bedanken" schreef ze.

Babyzwemmen

Ik wil je bedanken. Ik ben 25 kilo afgevallen en voel me fantastisch. Jarenlang was ik te zwaar. En ondanks dat ik een goede baan, veel vrienden en een gezellig leven heb, was ik niet blij met mijn lichaam. Ik voelde altijd de blikken van anderen, bijvoorbeeld tijdens het babyzwemmen met m’n dochter.

Inmiddels heb ik een normaal figuur, maat 40-42. Ik ben tevreden met mezelf en mijn keuzes. Alleen: inmiddels krijg ik weer commentaar. En nu zijn het geen blikken, maar opmerkingen: 'Je moet niet nog dunner worden, hoor’' of: 'Als je nog meer afvalt, gaat het tekenen in je gezicht.'

Het is ook nooit goed. Ik weet heus wel dat ik me niets van dit soort opmerkingen moet aantrekken, maar ik vind het niet leuk en motiverend. Heb jij tips hoe ik hiermee moet omgaan?

Herkenbaar

Ik moest er echt even over nadenken. Het is absoluut herkenbaar. Een vriendin van mij die 30 kilo kwijt was, werd laatst gevraagd: "Je ziet zo smalletjes, je hebt toch geen kanker gehad?" Wat is dat toch? Dat bodyshamen: het ongewenst bemoeien, adviseren en/of oordelen over het uiterlijk van iemand?

Dik of dun, jong of oud, het gebeurt overal en heeft nóóit een positief effect. Het is dus de vraag waarom zo veel mensen het doen. Mijn beste tip aan de mailschrijver was: 'Geef feedback, vertel wat zo’n opmerking met je doet.'

De moeite waard

Bijvoorbeeld: "Ik vind het lastig als je een opmerking maakt over mijn gewicht. Het helpt mij niet, het kwetst me eerder. Zou je dit niet weer willen doen?" Schiet niet in negativiteit, schreef ik haar.

Want zo'n opmerking is niet leuk, maar evenmin het einde van de wereld. Het is vooral zonde van je tijd en energie om er zoveel mee bezig te zijn. Daar heb je alleen maar jezelf mee. Besteed je tijd en energie liever aan dingen die de moeite waard zijn voor jou.

Vetribbeltjes

Maar niet alleen anderen doen aan bodyshaming. Ik zie nog veel vaker vrouwen die ongepaste kritiek op hun eígen uiterlijk hebben. De kleinste vetribbeltjes zijn dan verschrikkelijk. En ik hoor bijvoorbeeld regelmatig: "Toen ik 70 kilo woog, vond ik mezelf te dik. Nu zou ik een moord doen om op die 70 kilo te komen." 

Kortom, hoeveel ze ook wegen, ze zijn nooit tevreden. Ik denk dat daar de bron zit van bodyshaming in het algemeen. Normaal is niet meer goed genoeg. Het moet altijd anders, beter, jonger, dunner, gespierder of gladder.

Kwetsbaar en open

En hoe meer je streeft naar perfectie, hoe meer je oordeelt en hoe verder je verwijderd raakt van jezelf en anderen. Laatst las ik: In de lastigheid van het leven zit de liefde. Juist als je iets moeilijk vindt, heb je steun van anderen nodig. Door imperfecties er te laten zijn en door kwetsbaar en open te zijn, kom je dichter bij anderen én jezelf.