Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Carla
Foto: VROUW Magazine | Corné van der Stelt
VROUW magazine

Carla bekeerde zich
op haar vijftigste tot de islam

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

C

Carla (64) bekeerde zich op haar vijftigste tot de islam. Ze is getrouwd met de 28 jaar jongere Fouad en heeft een volwassen zoon uit een eerdere relatie. Begin dit jaar verscheen over haar de Viceland-documentaire I love my Muslim.

Carla: "Van huis uit ben ik katholiek maar de heilige geest vond ik maar een vaag iets en het feit dat je moest biechten bij een 'normaal' iemand vond ik vreemd.

Geschiedenis 

Mijn zoon heb ik daarom vrijgelaten in zijn keuze. Hij werd katholiek. Hij vond het moeilijk toen ik me bekeerde tot de islam, maar inmiddels heeft hij het volledig geaccepteerd. Af en toe neemt hij zelfs een mooie hoofddoek voor me mee. Ik leerde de islam kennen dankzij mijn zoon, grappig genoeg.

Zo’n vijftien jaar geleden studeerde hij geschiedenis en moest hij zich verdiepen in allerlei geloven. Ik keek in zijn boeken en die over de islam spraken mij enorm aan. Ik wilde er meer over weten. Destijds verhuurde ik kamers aan toeristen en een van hen was Fouad uit Libië. Ik dacht: 'Yes, eindelijk iemand die ik het hemd van het lijf kan vragen!'

Leeftijdsverschil 

Al snel raakten we tot over onze oren verliefd. Klein probleem: hij was 22 en ik 50. Maar waar ik mij ontzettend jong voel, is hij af en toe net een oude man. We hebben samen zo’n band opgebouwd, dat is met geen woorden te beschrijven.

Maar door het leeftijdsverschil lopen we wel tegen muren aan. Zo wil Fouad graag kinderen, maar die kan ik hem niet meer geven. Daarom heb ik voorgesteld dat hij er een vrouw bij zoekt.

Corné van der Stelt | VROUW Magazine

Allahu Akbar

Tot nu toe zonder succes - om de een of andere reden worden die vrouwen steeds jaloers op mij - maar we zetten de zoektocht voort. Ik weet hoe mooi het is om iets van jezelf op de wereld te zetten. Dat wil en kan ik hem niet onthouden. 

Hier moslima zijn is soms lastig. Zeker na een aanslag merk ik dat mensen bang zijn. Als mijn telefoon afgaat met een zangerig Allāhu akbar doen veel mensen een stapje achteruit. Dat doet pijn. Als je puur en alleen naar de Koran kijkt, is de islam een prachtige godsdienst.

Hoofddoek

Het heeft mij enorm veranderd. Waar ik vroeger dronk, jointjes rookte en in nachtclubs danste - wat ik overigens voor geen goud had willen missen - ben ik nu veel rustiger. Ik neem het leven zoals het komt.

Mijn hoofddoek vind ik geen vorm van onderdrukking. Niemand heeft tegen mij gezegd dat ik 'm móest dragen, ik heb er zelf voor gekozen. Ik merk wel dat mensen me soms nakijken, maar dat kan me niet zoveel schelen. Voordat ik me bekeerde had ik apart haar en aparte kleding - toen keken ze ook, haha!"

Lees de verhalen van Sat Kirtan en Anousha nu in VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).