Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hermina de Vries
Foto: VROUW Magazine | CORNÉ VAN DER STELT
VROUW magazine

Hermina heeft maat 48-50:
Het heeft ook voordelen

journaliste

Hanna Gillissen

J

Je niks aantrekken van wat anderen vinden? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hermina de Vries durft écht zichzelf te zijn. Ook al heeft iedereen daar een mening over.

Hermina de Vries (46) stopte met diëten en heeft haar maat 48-50 helemaal geaccepteerd, ondanks de stigmatisering van dikke mensen. Ze woont samen met haar vriend, is online journalist voor Omroep Gelderland en heeft haar eigen blog Wondervol.nl. 

Bredere bouw

"Als kind was ik al met mijn gewicht bezig. Rende ik rondjes om onze boerderij om af te vallen. Terwijl ik niet eens het begin van een buik had, alleen een iets bredere bouw. Toen ik geld had te besteden, begon de ellende pas echt. Ik kocht pillen, shakes, werd lid van lijnclubs...

Het dieptepunt was een afslankkuur waarbij ik maar 500 calorieën per dag mocht binnenkrijgen. Zelfs dagcrème was verboden, want daar zat vet in! Toen ik duizelig en met hoofdpijn aan het werk was, dacht ik: 'Waar ben ik mee bezig?' Kort daarna belandde ik in een hippe grote-maten-winkel. Een eyeopener; ik zag eerder nooit iets moois dat paste. Ik kocht leuke kleding en kreeg veel complimenten.

Laag zelfbeeld 

Ik kwam tot het inzicht dat ik een laag zelfbeeld had en een verstoorde relatie met eten. Het werd tijd dat ik goed voor mezelf ging zorgen. In Amerika was al een beweging ontstaan op het gebied van zelfacceptatie, hier nog niet. Dus ben ik een blog begonnen om jonge meiden de reis te besparen die ik zelf heb afgelegd.

Sinds ik ben gestopt met diëten ben ik wel iets aangekomen, maar inmiddels is mijn gewicht al jaren stabiel. Ik mag alles eten, maar nu ik mezelf dat toesta, hoef ik niet alles meer. Er zijn heus nog dagen waarop ik denk: 'Pff, die buik…' Maar ik raak niet meer in paniek. Mijn vriend speelt daarbij een belangrijke rol, hij zegt iedere dag hoe mooi hij me vindt.

Zorgpremie

Op Twitter word ik weleens 'vies, vet varken' genoemd. Dat dacht ik vroeger ook, daarom snap ik de opmerkingen. Nee, het raakt me niet meer. Ik kan alleen maar hopen dat die mensen tot inkeer komen. Diversiteit is goed, waarom zou iedereen slank moeten zijn?

Vaak wordt gedacht: 'Dikke mensen zitten de hele dag op de bank chips te eten waardoor mijn zorgpremie omhoog gaat...' Dat vind ik hypocriet. Alsof alle dunne mensen gezond zijn! Misschien drinken zij wel of gebruiken ze drugs.

Maagverkleining 

Afgaande op mijn BMI heb ik ernstige obesitas, maar zo’n getal zegt niets over gezondheid. Bodybuilders zouden dan morbide obesitas hebben! Met mijn gewicht kom ik in aanmerking voor een maagverkleining, maar ik heb nergens last van en kan gewoon m’n veters strikken.

Wel sport ik inmiddels met een personal trainer, anders krijg ik zere knieën. Voller zijn heeft ook voordelen: ik heb minder snel rimpels en ’s avonds in mijn eentje op straat voel ik me veilig. Mij duw je niet zomaar omver!"

Jij op VROUW

Heb jij ook een verhaal dat je met ons wilt delen?

Dan kan dat hier!