Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tessa Fijen
Foto: VROUW Magazine | Eline hensen
VROUW magazine

Tessa: Ik zou zo ruilen met
een slank lijf

journaliste

Hester Zitvast

T

Tessa Fijen (37) 'moet' regelmatig aan de buitenwereld uitleggen waarom ze een maatje meer heeft. Ze krijgt van (on)bekenden regelmatig ongevraagd advies over voeding en beweging. Leuk is anders!

Haar overgewicht wordt veroorzaakt door hormonen en een schildklieraandoening. Ze is werkzoekend, getrouwd met Jaap (39) en moeder van Graeme (8) en Anna (7). 

Gepest 

"Als kind voelde ik me altijd al dik. Ik was, als ik de foto’s bekijk, hooguit iets breder dan de meeste kinderen. Ik werd met mijn figuur gepest en ging die kwetsende woorden steeds meer geloven. Pas rond m’n 18e kwam ik echt aan. Ik probeerde in de jaren die volgden ieder dieet uit, maar niets werkte. Geleidelijk kwam er zo’n 30 kilo bij.

Kleding kopen werd steeds lastiger. Ik had zo graag in een bruidsmodezaak verschillende jurken willen passen en dan in tranen uitbarsten bij die ene perfecte. Maar ik durfde er niet naartoe te gaan uit angst dat er niets in mijn maat hing. Ik heb mijn trouwjurk op maat laten maken.

Vooroordelen 

Van vooroordelen had ik alleen tijdens mijn zwangerschappen geen last. 'O, ze is zwanger, dáárom is ze dik', zag ik mensen denken. Ik wist toen al dat ik PCOS - een hormonaal syndroom aan de eierstokken - had, waardoor het voor mij moeilijk is om gewicht te verliezen. Na mijn eerste zwangerschap kreeg ik de diagnose ziekte van Hashimoto, waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Ik was moe, sloom, depressief én kwam nog meer aan.

Andere mensen voorzien mij maar wat graag van sport- en voedingsadviezen. Ik weet dat het lief is bedoeld, maar ik heb zo ongeveer alles geprobeerd. Na een periode van vijf jaar, waarin ik extreem streng heb gelijnd en veel had gesport zonder resultaat, besloot ik een break van een maand te nemen. Ik stond op de bus te wachten en nam voor het eerst in jaren een chocolate chip cookie. 'Suiker is slecht voor je' blafte een onbekende man mij toe. 

Ruilen

Ik kan daar nu nog om janken. Ik heb hem erop aangesproken en gezegd dat hij mijn achtergrond niet kende. Hij bleef volhouden, ondanks dat zijn vriendin hem aanspoorde zijn excuus te maken. Mijn lichaam accepteren, doe ik nog niet helemaal. Ik werk daar wel hard aan. Het is maatschappelijk bepaald dat mijn figuur niet mooi is en ik hoor het al mijn hele leven.

Van jezelf houden zoals je bent, is dan heel lastig. Ik ben er eerlijk in: ik zou zo ruilen met een slank lijf. Het zou al veel makkelijker zijn als de maatschappij er beter mee omging. Die break van een maand duurt nog steeds. Ik dieet niet, maar heb wel een verknipte relatie met eten. Ik ben nog steeds bang voor koolhydraten."

De verhalen van Kelly Bloemhof, Veronique Ekstijn en Anke Laterveer lees je in VROUW Magazine