Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Simone
Foto: Maria Stijger | VROUW Magazine
VROUW magazine

Simone en Willem Bol raakten dakloos:
Er waren alleen nog maar schulden

journaliste

Marjolein Hurkmans

S

Simone (53) en Willem Bol (63) leerden elkaar 25 jaar geleden kennen. Ze hadden een goed leven, tot de voormalig tv-presentator ziek werd. Door een conflict met hun verzekeraar raakten ze aan de grond. En wonen ze nu in een vakantiehuisje.

“Er zijn mensen die een heel jaar werken en sparen om hier een week in dit vakantiepark te mogen doorbrengen. Wij zijn hier altijd. Ja, ik maak er maar het beste van.

Ooit was ik een verwende Gooische mevrouw, nu maken we uit bittere noodzaak gebruik van de gastvrijheid van een oude vriend. En het is allemaal nog veel erger geweest. Er is tenminste iets van een dak boven ons hoofd. De eerste weken nadat we dakloos werden, sliepen we noodgedwongen in een plastic iglo. Het was november…

Onbezorgd

Ik leerde Willem kennen via mijn vriendin, zangeres Vicki Brown. Toen zij overleed, maakte ik een boek voor haar vader. Ik vroeg allerlei bekenden van haar om iets te schrijven, onder wie Willem, die haar concerten had gepresenteerd.

Hij was geïntrigeerd door mijn boek en kwam langs om het te bekijken. Wat hem betreft was het liefde op het eerste gezicht. Bij mij duurde het iets langer, maar eigenlijk zijn we vanaf die dag onafscheidelijk.

We kregen vier kinderen en woonden in een villa in Hilversum. Op een dag zei Willem: ‘Misschien moet ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Ik ben toch tien jaar ouder dan jij en stel dat ik ziek word, dan wil ik wel dat wij onbezorgd kunnen blijven leven.’

Ik vond het onzin. Willem had nooit wat. Lag het hele gezin met de griep in de lappenmand, werkte hij vrolijk verder. En de premie was torenhoog. We hadden er zelfs ruzie over. Maar Willem kreeg zijn zin.

Noodlot

En toen, in 2009, sloeg het noodlot toe. Het begon met een hernia. Het was het laatste seizoen van het programma Domino Day. Stijf van de pijnstillers kwam hij die dagen en maanden door. Daarna zat hij als een ziek vogeltje op de bank. Ik dacht: het gaat wel over. Maar dat ging het niet. Willem werd arbeidsongeschikt verklaard. En toen begon de ellende.

Hij kreeg een uitkering van de verzekeraar, die vervolgens beweerde dat Willem niet echt ziek was. De uitkering werd stopgezet. Er volgde een kort geding, dat wij wonnen: ze moesten weer gaan betalen.

In november 2014 zette de verzekeraar opnieuw de uitkering stop. Dit keer werd Willem beschuldigd van fraude. Hij zou nog inkomsten hebben gehad in het jaar dat hij al ziek was, dus moesten we alles terugbetalen. 

Willem Bol in betere tijden | Hollandse Hoogte

Mooi wonen

Er kwam een man van de verzekeraar bij ons langs. Ik zie hem nog aan tafel zitten. In mijn naïviteit dacht ik: we gaan een oplossing zoeken. ‘Wat woont u hier nóg mooi,’ zei de man. Toen wist ik dat het misging. Soms droom ik ervan. Dan hoor ik die man het weer zeggen: ‘Wat woont u hier nóg mooi…’ Dan schiet ik wakker en echoot het door in mijn hoofd.

Er waren geen inkomsten meer, alleen nog maar schulden. Ons huis werd met verlies verkocht en ineens waren wij, onze dochter van toen veertien en ons hondje, dakloos.” 

Lees het hele verhaal van Simone in het nieuwe VROUW magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).