Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

man en vrouw hand in hand zien zon in zee zakken
Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
VROUW magazine

Is hij De Ware?
Stel deze vragen en je weet het!

Redactie VROUW

D

De man van jouw dromen… Misschien slaapt hij al elke nacht naast je of ontmoet je hem morgen wel in de supermarkt. Maar wanneer is hij een blijvertje? Stel hem deze vragen en je bent een stuk wijzer. Psycholoog Jeffrey Wijnberg en therapeute Joey Steur van Praktijk de Liefde vertellen waarom.

Uit wat voor nest kom je?

Vraag hem hoe hij is grootgebracht en wat belangrijk was in zijn opvoeding. Heeft hij een hechte band met zijn familie? Het zegt veel over iemand.

Jeffrey: "Vroeger speelde religie een grote rol. Nu is er een breder begrip van iemands familiecultuur voor in de plaats gekomen. Heeft hij veel contact met zijn ouders, wat voor normen en waarden heeft hij meegekregen, eet hij graag vlees of is hij veganistisch, wat stemt hij, hoe staat hij in het leven…? Kun jij je enigszins hierin vinden? Of staat het haaks op jouw principes en waar je vandaan komt? Dan kan dat problematisch zijn."

Joey: "Het interessante aan deze vraag is dat je kunt ontdekken wat zijn 'blauwdruk' is en hoe die hem gevormd heeft. Wat hij vanuit zijn roots heeft meegekregen, geleerd heeft en ook wat hij lastig vond toen hij opgroeide. Je kunt ook vragen wat er vroeger werd gedaan bij ruzies en spanningen, zodat je een beeld krijgt van hoe hij daarmee heeft leren omgaan."

Altijd handig om te weten, mocht er ooit een discussie komen over vieze sokken, geldzaken of wie de boodschappen doet. 

Wil je mijn familie ontmoeten?

Dit gaat natuurlijk niet alleen om zijn bereidheid om mee te gaan naar een familiefeestje. Jouw intimi willen zo’n eventuele liefdeskandidaat natuurlijk meteen keuren en beoordelen of zij hem geschikt vinden. 

Jeffrey: "Wil hij niet mee, laat dan de alarmbellen maar rinkelen. De mensen die jou het best kennen, hebben doorgaans een heel goed idee van wat en wie goed voor jou is. Zij kijken voorbij verliefdheid en hebben jouw belang voorop staan. Heel nuttig zo’n familiebezoek, dus!"

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?

Zie jij jezelf al golfen of vissen met jouw droomman op zondagmiddag? Of spring jij toch liever bij hem achterop de motor? 

Joey: "Het is interessant om te weten hoe hij zich ontspant en of dat in dezelfde lijn ligt met jouw idee van relaxen. Ontspanning is heel belangrijk in een relatie. Of dat nou samen lachen is, een avondje stappen of het avontuur opzoeken. Door deze vraag te stellen, krijg je meer inzicht in wat hij leuk vindt als hij compleet zichzelf is. Hoe voelt hij zich dan en wat vindt hij het fijnst om te doen? En kun jij je daar ook in vinden?"

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Het klinkt voor de hand liggend en misschien in een prille relatie wat voorbarig, maar toch is het belangrijk om deze vraag te stellen. 

Jeffrey: "Blijkt uit zijn antwoord dat hij een zorgzaam karakter heeft? Dat-ie bereid is om voor jou en een eventueel gezin te zorgen? Als hij niet verder komt dan: 'Ach, ja, ik weet het niet, ik leef met de dag en zie het wel…' dan weet je dat hij je nu in elk geval geen zekerheid kan bieden voor een langetermijnrelatie."

Zou je kinderen met mij willen?

De kinderkwestie. De roze olifant in de kamer. Of het nou op de eerste of twintigste date ter sprake komt: als jij kinderen wil, ga je het er ooit met een potentiële partner over hebben. 

Joey: "Het is toch vaak een gevoelig onderwerp, helemaal als je op een leeftijd bent waarop de kinderwens niet nog heel lang uitgesteld kan worden. Stel de vraag vanuit nieuwsgierigheid en blijf open voor zijn gedachten. Het doel is om het rustig en liefdevol over dit onderwerp te hebben en te kijken of jullie op een lijn kunnen komen. Wat zeker niet werkt, is geen ruimte geven aan zijn gevoel of perspectief."

Jeffrey: "Het is belangrijk dat de man met wie je bent, aanvoelt alsof hij de vader van jouw kinderen zou kúnnen zijn."

De andere vijf vragen lees je in VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf).