Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Nathalie de Jong
Foto: Anne Reinke
VROUW magazine

Nathalie: Ik heb 37
broers en zussen

Joy Leering

D

De zaak is de afgelopen jaren volop in het nieuws geweest, maar niet eerder deelde Nathalie de Jong (38) haar volledige verhaal. Door een fout in het donorsysteem van de beruchte 'spermadokter' Jan Karbaat heeft zij 37 halfbroers en -zussen. Eigenlijk had ze niet eens geboren mogen worden…

"Toen ik ontdekte dat mijn vader niet mijn biologische vader was, had ik het gevoel dat ik achttien jaar in een leugen had geleefd. Ik spiegelde me altijd aan mijn vader en nu kon dat niet meer. Als ik naar foto’s van vroeger keek, dacht ik alleen maar: 'Dat meisje weet nog van niets.' 

Breuk

Na veel onderzoeken naar de vruchtbaarheid van mijn ouders en een lange tijd proberen om een kind te krijgen, bleek dat mijn opvoedvader moeilijk kinderen kon verwekken. Mijn ouders besloten toen om voor een donor te gaan.

Toen ik bijna 18 was, gingen mijn 'ouders' uit elkaar en verliet mijn vader ons gezin. Een maand na die breuk ontdekte ik dat hij niet mijn biologische vader was. Mijn moeder vertelde het toen ik van school naar huis fietste. Ik weet nog goed dat ik huilend op de parkeerplaats van het station stond. Mijn moeders hart brak. Later die avond vertelde ze het ook aan m’n zusje Wilma. 

Eigen sperma

Uit een DNA-test bleek gelukkig dat Wilma en ik dezelfde donorvader hebben. Maar ik had geen idee hoe hij eruitzag of wat voor karakter hij had. Tot 2014 was er niets over hem bekend, tot Vandaag die zomer een uitzending had over misstanden in spermaklinieken, waaronder die van Jan Karbaat.

Tot 2004 kon sperma anoniem worden gedoneerd. Zo kon het gebeuren dat er van één donorvader nu tientallen tot honderden kinderen rondlopen. Ook werd er gespeculeerd dat dokter Karbaat zijn eigen sperma in de kliniek gebruikte. Anno 2018 weten we dat dat inderdaad waar is. De teller staat nu op zo’n veertig donorkinderen. 

De waarheid

Karbaat, die vorig jaar overleed, had ook mijn ouders behandeld. Hij vertelde dat het niet de bedoeling was dat mijn zus en ik ooit zouden ontdekken dat we donorkinderen zijn. En hij fopte ze door te zeggen dat er hooguit zes kinderen van deze spermadonor verwekt zouden worden. Voor zover bekend zijn dat er bijna zeven keer zoveel. 

Na de aflevering van EenVandaag ben ik dit, samen met mijn moeder en zus, verder gaan onderzoeken. Ik kwam terecht bij Stichting Donorkind. Die wilde samen met andere getroffenen een rechtszaak tegen Karbaat aanspannen en ik wilde daarvan maar al te graag deel uitmaken.

Schadevergoeding

Met name om honderd procent uit te sluiten dat hij mijn biologische vader is en om kans te maken op een schadevergoeding. Via de voorzitter van de stichting sloot ik mij aan bij een besloten Facebookgroep.

Daar zag ik een foto van een vrouw. Ik dacht direct: 'Dat is een zus van mij!' Tijdens een zitting in de rechtbank gebeurde dat nog een keer. Ik leerde een gezin kennen en bij een van de dochters had ik ook zo'n sterk vermoeden.

37

Zij ontdekte dankzij een scan dat ze nog ergens een zus en drie broers had. En ook ik had inderdaad een match met haar. Opeens was niet alleen Wilma mijn zus, maar had ik nog zes halfbroers en -zussen!

Een halfbroer is toen verder gaan speuren. Als we nu al ontdekten dat we met z’n zevenen waren, wellicht liepen er dan nog wel meer van ons rond! Na diverse onderzoeken bleek dat inderdaad zo. In totaal 37 vrouwen en mannen! Allemaal broers en zussen! De oudste is nu 42, de jongste 26 jaar. 

Anne Reinke

Reuma

Helaas hebben wij niet alleen ons DNA, maar ook op het gebied van onze gezondheid het een en ander gemeen. Ik heb drie verschillende soorten reuma en veel anderen zijn hypermobiel, een paar hebben gewrichtsklachten en sommigen kampen met een hernia.

Maar ik ben er overduidelijk het slechtst aan toe. Door de reuma en de operaties die ik daardoor heb gehad aan mijn knieën, heupen, schouders, handen en polsen, kan ik niet meer werken. Ik ben volledig afgekeurd maar wel aan het onderzoeken wat ik nog wel kan doen.

Kunstgebit

Daarbij heb ik het syndroom van Sjögren (een auto-immuunziekte) waardoor mijn traanklieren zijn ontstoken en ik geen traanvocht en speeksel meer aanmaak. Hierdoor kan ik niet meer huilen en is ook mijn gebit verbrokkeld. Ik draag nu een kunstgebit. 

Volgens de artsen is er een heel hoge erfelijke factor in mijn reuma. Aangezien mijn moeder niets mankeert, moet het doorgegeven zijn door mijn donorvader. Karbaat heeft altijd gezegd dat alle donoren op erfelijke ziekten werden gescand, maar als mijn donorvader gescreend was, had-ie nooit zo veel kinderen gehad die nu allemaal worstelen met kwalen en ziektes. 

Winstoogmerk

Het doet me pijn om te zien hoe schuldig mijn moeder zich over dit alles voelt. Ze ziet me dagelijks vechten tegen mijn ziektes, ze zag en ziet onze pijn en verdriet van het niet kennen van onze achtergrond.

Dat deze arts zo veel mensen heeft bedonderd uit winstoogmerk is onverteerbaar. Dat alleen al is een reden waarom ik mijn moeder niets kwalijk kan nemen. Ze had vertrouwen in een arts, volgde zijn advies op. Wie zou dat niet doen? Dat Wilma en ik volbloedzussen zijn, was een enorme opluchting voor haar. In veel gezinnen die bij Karbaat onder behandeling waren, is dit namelijk niet zo. 

Groepschat

Via WhatsApp blijf ik nu in contact met mijn broers en zussen; we hebben zelfs een groepschat. We houden geregeld familiebijeenkomsten en vaak zijn er dan rond de vijfentwintig van ons aanwezig. Afgelopen 6 januari kwam een broer van mij voor het eerst bij zo’n ontmoeting.

We keken elkaar in de ogen, pakten elkaar vast en hebben een halfuur verbaasd naar elkaar gestaard. We hadden zoveel van elkaar weg, dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Een andere halfbroer vertelde bij onze eerste ontmoeting dat-ie zo blij was om eindelijk een zus te hebben. DNA is zoveel meer, het verbindt mij met al mijn nieuwe familieleden. 

Rechtszaken

De rechtszaken tegen (de erven van) Karbaat lopen nog steeds en mijn verhaal is nog lang niet afgelopen. Wat ik belangrijk vind om aan anderen mee te geven is dat sperma doneren ook fout kan gaan. Er kunnen zonder het te weten honderden kinderen van eenzelfde donor rondlopen.

Als je dus van plan bent om via donorsperma zwanger te worden, check dan eerst de betrouwbaarheid van de kliniek. Karbaat heeft ook sperma aan buitenlandse banken gedoneerd, dus ook daar kan het zijn fout gegaan. In sommige landen mogen donorkinderen hun donoren nog steeds niet ontmoeten. 

Geheim

Mijn ouders hielden het heel lang geheim, maar ik had vanaf het begin al willen weten dat ik een donorkind ben. Donorkinderen horen antwoorden op hun vragen te krijgen. Ik weet niet eens of mijn donorvader nog leeft. Als je een donorkind hebt, vertel ’t ze dan! Ze hebben het recht om te weten waar ze vandaan komen. 

Ondanks dat mijn leven niet is wat ik voor ogen had, heb ik het echt wel goed. Ik geniet met volle teugen van de mensen die ik liefheb, zoals mijn vriend. Ik kijk niet naar wat er in mijn leven mist en haal er elke dag uit wat voor mij haalbaar is."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...