Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: KAREN ROSETZSKY
VROUW magazine

Jacqueline Govaert over doorbraak:
Ik heb het vervloekt, maar ook erg leuk gevonden

Tanja Spaander

H

Heerlijk die zomer, vindt ook zangeres Jacqueline Govaert (36). In deze periode speelt ze op festivals en daarna gaat ze het theater in. Maar thuis wacht ook nog een compleet gezin, met twee jonge kinderen én gelukkig een man die voor de rust en regelmaat zorgt. "Ik wil liever niet dat een van mijn kinderen ooit meedoet aan The Voice. Maar als het móet, dan maar in team Marco."

Vinden jouw kinderen het interessant wat je doet? 

“Dat begint nu een beetje te komen. Ze mochten mee naar Vrienden van Amstel... nou, dat was het, hoor! Mochten ze met bekende artiesten op de foto. We kijken ook samen The Voice Of Holland en The Voice Kids. Ze zijn helemaal weg van Marco Borsato, zijn liedje Mooi is bij ons thuis een hit.

Toevallig vroeg Marco of ik met hem wilde meedoen op zijn tour. De familie kwam een avond kijken en hij had van alles geregeld. Ze kregen een ereplek en ik zong samen met Marco Mooi. Daar hebben ze nog weken op gezweefd. Dat zijn dingen die niet alle kinderen meemaken, ik probeer ze mee te geven dat het bijzonder is.”

Jij was zelf jong toen je doorbrak met Krezip. Ben je daar achteraf nog steeds blij mee? 

“Het heeft me gevormd. Ik heb het vervloekt en juist erg leuk gevonden, in verschillende fases van mijn leven. De druk was al snel hoog, zo ervoer ik dat tenminste. Bijvoorbeeld toen ik een tweede album moest gaan schrijven nadat het eerste zo succesvol werd. We hadden nog niet de kennis om alles in goede banen te leiden, al deden mijn ouders daar alles aan.

Zij zijn heel nuchter, daarom zijn mijn zus en ik er goed uitgekomen, maar destijds kenden ze de muziekindustrie ook nog niet. We gingen met z’n allen opeens zakelijk met elkaar om, dat was anders. Maar ook onvergetelijk bijzonder om dat zo met elkaar te hebben gedeeld.” 

Wat als een van je kinderen wil meedoen aan The Voice Kids? 

“Tja, liever niet. Ik gun het ze om lekker kind te blijven en in de luwte op te groeien. Dat kan tegenwoordig niet meer als je met zoiets meedoet. Wat dat betreft gaat het nu anders dan vroeger; wij begonnen met Krezip met lokale optredens en groeiden langzaam verder. Nu sta je meteen op YouTube en dan gaat het veel harder.

Dat lijkt me zo’n heftige start: eerst heeft iedereen het over je en dan moet je eigenlijk nog beginnen. Ga dan maar eens op je kamertje thuis zitten zweten op een akkoordenschema. En voor de spiegel oefenen met een bandje vol applaus, want zo deed ik het zelf. Dus nee, dat wil ik liever niet voor ze. En als het móet, dan maar in team Marco. Zo lief, dat zeggen ze de hele tijd tijdens het kijken: ‘Ik zou Marco kiezen.’ Hij is voor hen een soort vaderfiguur, zo’n veilige oom.”

Mis je de band nog weleens, nu alles om jou draait als soloartiest? 

“Ja, dat is eigenlijk niets voor mij. Ik durf niet eens een feestje te geven voor mijn verjaardag, want dan komt iedereen voor mij en ben ik verantwoordelijk voor de sfeer en zo. Terwijl er altijd feesten zijn in ons huis hoor, maar dan meer van die aanwaai-situaties, omdat bij ons altijd genoeg wijn en eten is. Niet dat ik op een feestje stil in een hoekje zit.

Maar ik ben niet iemand die een vinger opsteekt van: mag het alsjeblieft even over mij gaan? Dat ik zo’n theatershow kan en wil doen waar iedereen gaat zitten en naar me luistert, komt meer voort uit de liefde voor het vak dan dat het echt bij me past. En nu zit ik hier ook alweer een tijd over mezelf te praten, heel vreemd.”

Jij op VROUW

Heb jij een verhaal dat je met ons wilt delen? Dat kan!

Jij op VROUW 

Het hele interview met Jacqueline lees je dit weekend in VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf).