Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

VROUW magazine

Help/Hoera* Ik word 60!
*Doorhalen wat niet van toepassing is

Marijke Lemmers

L

Laten we eens ophouden met leeftijdschaamte, oppert Liesbeth Wytzes (1957) in de Elsevier. Popicoon Madonna vierde augustus vorig jaar haar 60ste verjaardag en VROUW-eindredacteur Marijke (inmiddels ook 60) schreef daar toen onderstaand artikel over. "Ik vind het behoorlijk confronterend om 60 te worden. Want dan ben je op papier toch al bijna een bejaarde...?" Vanwege Wytzes' stelling herplaatsen we het stuk van Marijke.

Like a Virgin, touched for the very first time… Ik zie mezelf nog met een haarborstel in de hand voor de spiegel meezingen. Ik was 25 (beetje oud voor zo’n mini playbackshow, maar ik was nu eenmaal een laatbloeier). Een jaar jonger dan Madonna, die ik übercool vond. Niet vanwege haar zangkwaliteiten, wel vanwege haar brutale uitstraling en gewaagde looks. Asblond haar, statement-wenkbrauwen als een paar behaarde ruitenwissers, ondergoed als bovengoed…

Bad-ass babe

Ik vond het geweldig; die meid durfde! Ik was op een punt in mijn leven dat ik aan het loskomen was van mijn eerste grote liefde. Hij had ergens anders groener gras gevonden en liet mij dolende in het leven en in de liefde achter. Nee, dan Madonna.

Die ging ervoor, had een doel in haar leven, wond de mannen die haar daarbij konden helpen om haar vingers en had na een kortstondige danscarrière een platencontract op zak. Zij was een bad-ass babe! Ik een fat-ass muts. Maar toch voelde ik een connectie met die stoere tante. We waren vrijwel even oud, en hielden allebei van muziek en zingen. En… we werkten allebei in de popbizz: zij als zangeres, ik als journalist voor Popfoto en Muziek Expres

Toen al bejaard

Maar daar hielden de overeenkomsten ook wel zo ongeveer op. Vergeleken met Madonna was ik een grijze muis. Ik was na een suffe secretaresseopleiding een typemiep geworden bij een handelsonderneming in bouwmaterialen (voor de Popfoto/Muziek Express-periode, dus). Alwaar ze weddenschappen afsloten wie mij het eerst aan het blozen kon krijgen.

Van onder de moedervleugels was ik meteen gaan samenwonen met mijn eerste liefje. Ik was nooit alleen op vakantie gegaan, maar samen met de schoonfamilie naar de camping om in een bungalowtent vadertje en moedertje te gaan spelen… Nu ik erover nadenk, was ik toen al bijna bejaard! 

34 jaar verder

En nu dan? We zijn maar liefst 34 jaar verder! Madonna en ik allebei 60! Hoe erg is dat?! Tja… Het kan me soms ineens naar de strot vliegen. Bijvoorbeeld toen mijn dochter vrij plotseling het huis uit ging (zoonlief ging haar een aantal jaren eerder al voor) en ik me realiseerde, dat het gezellige kinderen-over-de-vloer-tijdperk voorgoed voorbij was. 

En dat je dan ineens denkt: is het niet een beetje belachelijk dat wij, manlief en ik, in een huis wonen met vijf slaapkamers en twee badkamers? Hoe lang blijven we nog hier? En wordt het volgende huis dan ons laatste? Gaan we al, heel verstandig, op voor de gelijkvloerse, onderhoudsvrije seniorenwoning? 

Confronterende advertenties

Maar ik heb het ook als er bijvoorbeeld zo’n bericht is over een zonsverduistering, dat de volgende pas weer in 2065 te zien zal zijn en dat je dan aan het rekenen slaat en constateert dat je dat dus niet meer gaat meemaken, maar je kinderen (en misschien kleinkinderen) wel… De weemoed houdt mij heel af en toe in een verstikkende omhelzing. Gelukkig duurt dat altijd maar heel kort. 

Maar als ik die nare gedachten over de onvermijdelijke eindigheid van het leven wil verdringen, komen er prompt in mijn Facebook-vizier allerlei afgrijslijke advertenties langs. Trapliften, steunkousen, hallux valgus beugels, Tena-lady’s, scootmobiels, instapbadkuipen, rollators, georganiseerde busreizen en sta-op-stoelen… Aaargh! Ga van mijn scherm! Ik wil jullie helemaal niet zien! Maar daar verschijnt een bericht over de seniorenvoordeelpas-club. Wist u dat als je die pas aanschaft, al die bovenstaande protheses en handige hulpmiddeltjes veel goedkoper kunt kopen? 

Kalknagels of killerheels?

Die pas levert je volgens de FB-advertentie minimaal 500 euro korting per jaar op! Ik had dat ding inmiddels al negen jaar in mijn portemonnee kunnen hebben en blijkbaar heb ik nu dus al 9 x 500 euro = 4500 euro op allerlei toffe seniorenspullen en doe-dingen domweg misgelopen! Wat een schandelijke kapitaalvernietiging! Maar het zal me wat: rot op met dat ding! Ik ga toch zeker niet met een seniorenpas lopen wapperen. Ik schaam me dood!  

En dan vraag ik me op zo’n moment af: zou Madonna ook van die advertenties op haar persoonlijke FB-pagina krijgen? Advertenties van dikke huidkleurige anti-spataderkousen, sokaantrekhulpspatels, neus- en oorhaartrimmers, kalknagelserums, camouflagesticks voor levervlekken, wandelstokken met zitje (best handig ding trouwens op festivals…). Of zit zij nog steeds in het kinky leren lingerie-segment? De killerheels, de sexy stoeipakjes, nasty netkousen, arty-farty tatoeages en de nieuwste mode in mondgrills?

Lekker in m'n vel

Dat laatste waarschijnlijk… Want Madonna is nog steeds een bad-ass sexy mama. En ik nog steeds niet. Maar ook zeker geen fat-ass muts meer. Sterker nog: die fat-ass is, tot mijn eigen grote verbazing, ineens als sneeuw voor de zon verdwenen, toen ik dit voorjaar besloot dat ik eens uit mijn fysieke comfortzone moest en iets nieuws ging uitproberen. Iets waar veel vrouwen al hun halve volwassen leven mee bezig zijn: lijnen.

Ik deed mee aan de VROUW Lekker in je vel-Challenge. En: het werkte! Met zo’n 9 kilo minder vet aan en in m’n lijf, zit ik inderdaad veel lekkerder in mijn vel. En elke keer als ik me ’s morgens aankleed en me omdraai voor de spiegel, denk ik stomverbaasd: waar zijn toch mijn billen gebleven? Ik had ze al vanaf mijn puberteit. Mijn spiegelbeeld klopt niet meer, heel gek. 

Seniorenpolitie

Maar ik heb nog steeds geen Madonna-lijf en ga me dan ook zeker niet alsnog hotter than my daughter in hoog opgesneden kittige stoeipakjes met netkousen hijsen. Maar Madonna moet het vooral blijven doen en haar strakke kont in de lucht gooien als zij zich daar lekker bij voelt. Want behalve aan die seniorenvoordeelpas heb ik nog een veel grotere hekel aan de seniorenpolitie: mensen die zeggen dat je bepaalde dingen niet meer kunt doen of dragen als je vijftigplus bent.

Zoals lang haar, bikini’s, of mouwloze jurkjes of laag uitgesneden decolletés, of hoge splitten of zelfs de witte legging… Vrouw, als jij je daar goed in voelt, en het zweet je uitbreekt in een badpak, of in alles met lange mouwen of een hoge kraag of col; go for it! Als ik iets níet aantrek, is het omdat ik me daar zélf niet prettig in voel, niet omdat iemand anders daar iets van vindt. En als je nog een keer in een musical wil spelen, omdat dat je altijd al zo leuk leek, maar het er bijvoorbeeld door drukte van carrière en kinderen nooit van is gekomen: gewoon doen! Heb ik ook gedaan.  

Weemoedmomentjes

Al met al voelt deze laatbloeiende muurbloem van bijna zestig – op een paar kortstondige weemoedmomentjes na – zich eigenlijk beter dan ooit. Minder onzeker, meer geliefd en gewaardeerd. Ik tel mijn zegeningen: heb twee fantastische kinderen groot-gebracht, woon in een leuk huis met een geweldige man, heb een supertoffe baan en ik ben gezond. Ik draag wat ik wil en doe wat ik wil.

Ik voel me vrij, en ben tegelijkertijd actiever dan ooit en druk, druk, druk met het plukken van de dagen. Druk met de dingen die ik zelf leuk vind: zingen, muziek luisteren, dansen, sporten, naar de camping, naar festivals en eigenlijk alles wat ik met man en kids, en ieder ander die me dierbaar is, kan delen. En soms met minder leuke dingen (mantelzorgen) die ik wel doe, omdat ik daar een ander blij mee maak.

Maar ook daar krijg je dan weer best een goed gevoel van. De balans opmakend, ben ik misschien traag op gang gekomen, maar heb ik een behoorlijk tof leven, zo op m’n bijna zestigste. En ik hoop dat Madonna en heel veel andere leeftijdgenoten hetzelfde kunnen zeggen. En dat mag (nee, het móet niet) gevierd worden. Hoera, ik ben bijna zestig! 

Dit verhaal verscheen in augustus 2018 in VROUW Magazine.

Jij op VROUW.nl

Heb je een persoonlijk, bijzonder of inspirerend verhaal en wil je dat met ons delen?

Dan kan dat hier!