Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Piotr Marcinski
VROUW magazine

Zwanger zijn, doodgaan of achtervolgd worden...
Wat betekenen onze dromen?

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

D

Dromen doen we allemaal. Zélfs degenen die zeggen nooit te dromen. En het toeval wil dat we ook nog eens allemaal hetzelfde dromen. Dat we achtervolgd worden, of doodgaan bijvoorbeeld. Maar wat betekenen die dromen nu eigenlijk? We vroegen het psycholoog en droomanalist Karin de Korte-Munk.

“Iedereen heeft elke nacht tussen de vijf en acht dromen. En hoewel we het gevoel hebben dat een droom úren duurt, is dat in werkelijkheid helemaal niet zo. Een droom duurt minimaal vijf seconden en maximaal vijftien minuten. 

Dromen doen we omdat onze hersenen de tijd nodig hebben om alle indrukken die we op een dag binnenkrijgen te verwerken. Dat doen ze dus terwijl wij slapen, om precies te zijn tijdens de REM-slaap.”

REM-slaap

“Ooit gelet op een slapend iemand? Op de druk heen-en-weer bewegende oogbollen onder de oogleden? Dat is de REM-slaap, wat staat voor Rapid Eye Movement. Tijdens die REM-slaap verwerkt de amygdala - een amandelvormige kern achterin ons hoofd - de indrukken waarvoor we overdag geen tijd hebben gehad. 

Om te kijken wat er gebeurt als we niet dromen, zijn er verschillende tests gedaan. Elke keer dat de testpersonen in hun REM-slaap kwamen en dus gingen dromen, werden ze kort wakker gemaakt.

Na een paar dagen werden ze erg onrustig en neurotisch, omdat ze niet de kans kregen om het overschot aan indrukken te verwerken. Net als naar de wc gaan, móeten we dromen; we moeten van de ballast af.”

Nieuwe dimensie

“Als je ze leert kennen, kunnen dromen je van alles over jezelf vertellen. Je droomt in principe altijd over wat je op een dag meemaakt, of wat je voelt. In je droom worden situaties of personen alleen vervangen door symbolen.

Uiteraard kun je prima functioneren zonder dat je weet wat die symbolen betekenen of zonder dat je je dromen überhaupt onthoudt, maar als je er wel mee aan de slag gaat, voeg je een nieuwe dimensie toe aan je leven. Je leert kanten van jezelf kennen waarvan je het bestaan misschien niet eens wist. Bovendien kan een droom kan een waarschuwing aan jou inhouden. Hij kan je bijvoorbeeld vertellen dat je iets in leven beter anders zou kunnen aanpakken, of dat je moet oppassen voor een beginnende (ernstige) ziekte."

Schriftje

“Ik kan het iedereen aanraden om een schriftje naast het bed te bewaren en je dromen daarin - meteen zodra je wakker wordt - op te schrijven. Misschien droom je wel heel vaak hetzelfde, of is er een patroon te ontdekken in welke dromen je op welke momenten in je leven hebt.

Er zijn een paar dromen die vrijwel iedereen weleens heeft. Dat noemen we typische dromen. Uiteraard zijn ze wel persoonsgebonden. Twee mensen kunnen precies hetzelfde dromen, zonder dat het hetzelfde betekent.”

Typische dromen

Doodgaan

Dromen dat je doodgaat betekent niet dat je daadwerkelijk op het punt staat het loodje te leggen. Sterker nog; volgens Karin kan deze droom juist erg positief zijn. “Overlijden in een droom betekent over het algemeen dat je een deel van je leven hebt afgesloten en je op het punt staat iets nieuws te beginnen. Het staat vrijwel altijd voor vast zitten.

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan het dan gaan over een relatie, een baan, een vriendschap, etc. Daar zul je zelf, of met hulp van een droomanalist, achter moeten zien te komen.” 

Zwanger zijn

In je droom doe je een zwangerschaptest, loop je vijf minuten later rond met een dikke buik en heb je een ogenblik later een baby in je armen. Betekent dit dat je heel graag (weer) moeder wilt worden?

Karin: “Dat hoeft niet zo te zijn. Meestal staat dromen van een zwangerschap voor het inslaan van een nieuwe richting, voor het uitvoeren van een nieuw plan dat jouw leven boeiender gaat maken. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat je een heel sterke babywens hebt, daar vaak over nadenkt en er daardoor over droomt. Freud schreef al eens over dat soort dromen, hij noemde ze wensvervullingen.”

Tanden die uitvallen

Droom je dat je een tand - of zelfs je hele gebit - kwijtraakt? Relax, je hoeft niet direct een afspraak bij de tandarts te maken. “Tanden heb je om te bijten, ze geven je kracht en macht. Als je droomt dat je die verliest, dan heb je in werkelijkheid het gevoel dat je je macht in de maatschappij kwijtraakt of je de grip op het leven verliest.

Dit is een droom die oudere mensen vaak hebben. Het is als het ware een waarschuwing aan jezelf: ‘pas op, je bevindt je in een zwakke positie!’” 

Verdrinken

Dromen dat je verdrinkt is verschrikkelijk. Je hapt naar adem en wordt negen van de tien keer badend in het zweet wakker. “Een absolute angstdroom,” zegt Karin. “Verdrinken is een heel akelige manier om dood te gaan. Erover dromen betekent dat je het niet meer ziet zitten, dat je ergens in verzuipt.

Waarschijnlijk heb je de laatste tijd te veel hooi op je vork genomen en moet je het wat rustiger aan doen. Soms dromen mensen dat ze nét voordat ze echt verdrinken ineens het water uitvliegen. Dat is positief, want onbewust ben je dan best zeker van jezelf en weet je dat je hieruit gaat komen.”

Achtervolgd worden

Karin: “Deze droom komt vaak voor bij kinderen tussen de vier en acht jaar. Ze worden in hun droom achtervolgd door tijgers, leeuwen of spoken. In werkelijkheid staan die voor de volwassenen in hun leven. Want natuurlijk zijn ouders en leraren lief, maar ze zijn ook héél groot en als je niet luistert, worden ze boos.

Wanneer je als volwassene droomt dat je wordt achtervolgd, heb je misschien het idee dat het je allemaal te veel wordt en dat je letterlijk van iets zou willen wegrennen. Wellicht van een relatie, een vriendschap, een baan… Denk even goed na over wat je wilt.”

Vreemdgaan 

Waar je de andere dromen niet te letterlijk moet nemen, betekent dromen over vreemdgaan vaak wel dat er iets mis zit in je relatie. “Als je partner in jouw droom vreemdgaat, kan dat betekenen dat je zelf onbewust erg onzeker over je relatie of over jezelf bent.

Ben jij degene die een scheve schaats rijdt, dan is dat vaak een wensvervullende droom. Waarschijnlijk heb je een man of vrouw ontmoet van wie je erg onder de indruk was en zou je weleens een beschuitje met hem/haar willen eten.”

Naakt zijn

Daadwerkelijk naakt door de stad lopen, zul je waarschijnlijk niet zo snel doen. Erover dromen, daarentegen, doen heel veel mensen. In je droom ben jij vaak de enige die naakt is. Jij schaamt je kapot, maar je omgeving lijkt niets van jouw gebrek aan kleding te merken. Wat zou dat toch kunnen betekenen?

Karin: “Vrouwen dromen dit een stuk vaker dan mannen. We zijn nog niet zo geëmancipeerd als we denken en voelen ons vaak ondergeschikt aan anderen. Dromen dat je naakt bent, betekent over het algemeen dat je jezelf niet aan de buitenwereld laat zien zoals jij bent.

Je bent bang dat - als je dat wel doet - mensen achter je rug over je zullen praten of je in een hoekje zullen duwen. Dromen dat je naakt over straat loopt, maar daar helemaal geen schaamte bij voelen, is een heel positieve droom. Je hebt niets te verbergen en iedereen mag alles van jou zien.”

Jij op VROUW

Heb jij een keer iets heel bijzonders gedroomd? Of kwam jouw droom uit? 

Stuur ons een berichtje