Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Dennis van Doorn
VROUW magazine

Melody Klaver:
Inmiddels huil ik er niet meer om

journaliste

Hanna Gillissen

M

Melody Klaver (28), die de hoofdrol speelt in het romantische drama Rafaël, heeft al heel wat meegemaakt in haar leven. En altijd was haar 'deelhondje' erbij. Dus ja, ook bij dit interview zit Buddha op de eerste rij.

Als Melody het kantoor van de filmdistributeur binnenloopt, dribbelt Buddha al voor haar uit. Nieuwsgierig verkent het hondje het terrein. Zijn baasje lacht vertederd: "Hij is al 10, zou je niet zeggen, hè? Hij is nog zo speels, wil ook altijd worden geknuffeld en geaaid. Buddha is mijn alles. Voor de opnames van Rafaël was ik twee maanden naar Kroatië en toen mijn moeder mij met Buddha ophaalde van Schiphol, dook ik eerst op hem. Daarna kreeg mijn moeder pas een knuffel."

Hoe kom je aan je hondje?

"Ik heb hem als puppy van mijn moeder voor mijn verjaardag gekregen. Mijn zussen en ik wilden al heel lang een hondje, maar mijn moeder was allergisch. Uiteindelijk is ze toch overstag gegaan. Ik ging vrij snel uit huis, het huis van mijn moeder bleef Buddha’s thuisbasis. Inmiddels is het een 'deelhondje'. Dan is-ie een week bij mij, dan bij mijn zus of mijn moeder."

Dennis van Doorn

Hij heeft maar één oog...

"Hij is een keer aangevallen, zo zielig... Hij is heel goed van vertrouwen en op een verjaardag speelde hij met een ander hondje en dat heeft hem gebeten. Zijn ene oog moest worden verwijderd. Maar Buddha is sterk, hij heeft het overleefd. Hij is al tien jaar in mijn leven, precies de jaren waarin ik veel heb moeten overwinnen en ontzettend ben gegroeid. Hij heeft dat allemaal meegemaakt."

Waarin ben je dan veranderd? 

"Op mijn veertiende kreeg ik een Gouden Kalf-nominatie voor mijn rol in de film Diep. Geweldig, maar als je jong bent, speel je intuïtief en dat wordt snel goed gevonden. Talent moet je ontwikkelen. Daarom ben ik naar de Toneelschool in Maastricht gegaan ook al wilde ik eigenlijk gewoon werken en leuke dingen doen. Maar gelukkig maar, want daar heb ik het vak geleerd: techniek, verdieping... En verbinding leggen met pijnlijke emoties, dat kun je nog niet als je jong bent."

In de film ben je zwanger, hoe heb je je ingeleefd?

"Een vriendin was op dat moment zwanger en moest mij daar natuurlijk álles over vertellen. Ook heb ik zo’n zwangerschapsapp gedownload. Elke dag kreeg ik een bericht: 'Nu zijn je borsten heel gevoelig...' 'Op dit moment is je baby zo groot als een vulpen...' Zo heb ik me 9 maanden mentaal voorbereid. Ik was uitgerekend op de eerste draaidag, haha!"

En, is er iets gaan kriebelen bij je?

"O, ik wil absoluut graag kinderen. En mijn vriend gelukkig ook. Dat was in het begin van onze relatie al duidelijk. Maar ik ben er nu nog niet aan toe om iets anders dan mijn carrière nummer 1 te laten zijn. En ik weet van veel vrouwen, en van mannen net zo goed, dat prioriteiten verschuiven zodra je een kind hebt."

Is kiezen voor een kind voor een actrice een extra lastig besluit? 

"Dat wordt ons wel aangepraat, maar misschien moeten we gewoon met z’n allen beslissen dat dat niet zo is. Helaas gebeurt het overal dat vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd niet worden aangenomen. Of dat er bij een sollicitatie wordt gevraagd of je zwanger bent. Terwijl je toch sámen beslist een kind te krijgen? Ja, dan ligt de vrouw er even uit omdat jullie dat ook willen, mannen!"

Je vriend Floris zit niet in het filmwereldje?

"Gelukkig niet. Hij is grafisch ontwerper, heeft samen met zijn broer een reclame-bureau. Het lijkt me zo raar om samen met je vriend op de bank te wachten op de uitslag van een auditie. Ik ben blij dat ik iemand heb die me kan troosten als ik de zoveelste afwijzing binnen heb. Gek als dat andersom ook zo zou zijn."

Maken afwijzingen je onzeker? 

"Vroeger dacht ik direct: 'O, ze vinden mij niet leuk, ze moeten me niet!' Het is de kunst om dat stemmetje te negeren, maar dat vergt doorzettingsvermogen. Je kunt moeilijk tegen jezelf zeggen dat je wél geschikt bent als je daar niet vaak in wordt bevestigd. Inmiddels huil ik er niet meer om. Er is nou eenmaal veel meer aanbod dan vraag. Al hakt het er nog steeds weleens in, want het liefst sta ik elke dag op de set!"

Winnen

Wil jij de film Rafaël zien? Dat kan want wij mogen 5 x 2 vrijkaarten weggeven! Meedoen kan tot en met 5 oktober 2018. De gelukkigen krijgen op 8 oktober bericht.