Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

VROUW magazine

De bullterriër van Alice
heeft al 22.700 volgers

A

Alice van Kempen (50) fotografeert haar hond Claire - @alicevankempen - in bijzondere, verlaten panden en dat heeft al 22.700 volgers opgeleverd. Ze is getrouwd en werkt als fotograaf.

“Van kleins af aan ben ik gek op dieren en liep ik met een camera achter ze aan om foto’s te maken. Claire hield als pup al van poseren en in de belangstelling staan.

Gevaarlijk

Ik ben een liefhebber van urban exploring oftewel ‛urbex’ – het ontdekken van verlaten huizen en kastelen – en ik nam Claire een keer mee. Ze vond het geweldig, al die verschillende luchtjes waar ze aan kon snuffelen. Zo ontstond het idee om haar in die panden te fotograferen. Vanwege haar vacht noemde ik het furbex.

Eerst bezoek ik zo’n locatie in mijn eentje, want je weet nooit of het gevaarlijk is voor een hond. Daarna bedenk ik het idee. Ik heb thuis een kamer vol spullen van de kringloop die ik als attributen gebruik. En daarna gaan we in alle rust fotograferen.

Eigen Beeld

Foto's

Mijn man Cees vindt de foto’s prachtig, maar ik krijg hem onder geen beding mee. Als we samen op vakantie zijn, ga ik vroeg in de ochtend met Claire weg en gaat hij met onze andere twee honden wandelen.

Claire vindt het prachtig om te poseren. Buiten is ze heel actief, maar zodra we binnen aan het werk zijn, blijft ze rustig zitten of liggen. Het grappige is dat het soms lijkt of ze helemaal opgaat in haar omgeving.

Veiligheid

Ik heb bijvoorbeeld een gave foto gemaakt in een oude Stasi-gevangenis in Oost-Duitsland; ze zit in die cel alsof ze alle schuld uit de hele wereld op zich neemt. En op de foto die ik nam in de Oriënt Express zit ze er juist bij als een chique dame: kijk mij eens!

Haar veiligheid staat altijd voorop. Ze blijft in die verlaten panden aan de riem en ze heeft speciale schoentjes voor als er glas of andere scherpe dingen liggen. Als ik twijfel, neem ik haar niet mee naar binnen; ik heb weleens vijfhonderd kilometer voor niks gereden.

Je hoort soms verhalen dat het er spookt, maar dat zou ik echt wel aan Claire merken. Honden zijn daar veel gevoeliger voor.

Eigen Beeld

Internationale hond

Claire’s volgersaantal steeg explosief toen ik haar foto’s op de site BoredPanda plaatste - die gingen meteen viral. Inmiddels gaat haar beeltenis de hele wereld over.

Ik heb veel kennissen in de bulterriër-wereld en dan krijg ik weer een berichtje dat ze op de Australische televisie is geweest, of dat haar foto in Zuid-Amerika is gespot. Ze is ook de mascotte van een Australisch energiebedrijf, dat heeft een aantal beelden van mij gekocht en gebruikt in reclamecampagnes.

Zelf heb ik net het fotoboek Furbex uitgebracht via een Engelse uitgever, met foto’s van Claire op bijzondere locaties en de verhalen erachter. Als ik andere urban explorers tegenkom, is het niet: ‘Hé, jij bent Alice.’ Maar: ‘Kijk, daar is Claire.’”

Tekst door: Jill Waas