Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm Mobile GmbH
VROUW magazine

Geen zin in seks?
Snoep erop los!

Anne Noorman

W

We praten graag over seks, maar niet over ons eigen seksleven. Want seks is niet altijd sexy, helaas. Pijn tijdens het vrijen, te moe of te weinig libido… Niet echt jolige gespreksstof. Maar daarom is het juist zo belangrijk om het er eens over te hebben met de huisarts. "De uitspraak ‘zin moet je maken’ gaat echt op. Hoe vaker die zin wordt gemaakt, hoe beter."

1 Pijn bij vrijen 

Veel vrouwen hebben pijn tijdens de seks, maar hoe komt dat nou? Vaak wordt het veroorzaakt door een verhoogde bekkenbodemspierspanning. De bekkenbodem staat dan te strak en kan niet ­ontspannen. En die ontspanning is juist nodig voor een pijnloze penetratie. 

“De oorzaak is meestal een incident waarbij iets pijn deed, zoals een nare schimmel­infectie of het maken van een uitstrijkje waaraan je, vaak onbewust, een slechte herinnering hebt overgehouden,” zegt gynaecoloog Dorenda van Dijken. "Als de diagnose is gesteld, kun je hulp krijgen van een bekkenbodemfysiotherapeut en vaak ook van een seksuoloog. Het is in principe te verhelpen.” 

2 Weinig libido 

Minder zin in je partner, een droge vagina, niet voluit kunnen genieten van seks? Het kunnen bijwerkingen zijn van de anticonceptiepil, die de productie van androgeen, een testosteron, remt. “De ene vrouw heeft hier last van, de andere niet,” legt Dorenda uit.

“Maar als je sinds het slikken van de pil een dip in je seksleven voelt, raad ik wel aan om even te stoppen. Als het dan beter gaat, kan er overgestapt worden op een ander ­anticonceptiemiddel.” Ook medicijnen zoals ­antidepressiva en bloeddrukverlagers ­kunnen slecht voor het libido zijn.

3 Zó moe 

Slaaptekort is funest voor je ­seksleven. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat vrouwen die korter dan 7 uur en 22 minuten per nacht sliepen, de volgende dag minder zin in seks hadden dan vrouwen die langer sliepen. Een uurtje meer slaap leidde zelfs tot veertien procent meer kans op seks in de dagen erna.

Ook voelden de vrouwen zich sexyer als ze meer geslapen hadden. En nee, het slaaptekort inhalen in het weekend, heeft helaas geen zin. Dan raakt de biologische klok alleen maar in de war. Vroeg onder de wol kruipen dus, samen als het even kan.

4 Lekker snoepen

Patat, pizza en ander vettig eten is geen aanrader voor een gezond seksleven. De transvetten in gefrituurd eten hebben een negatieve impact op het libido. Pasta en ander eten vol koolhydraten maken traag en moe, en ook een ijzer of vitamine D-tekort is niet goed voor de sekslust.

Ter voorkoming kun je het beste bladgroente en fruit als sinaasappels of guave eten. Voeding die juist lustopwekkend schijnt te zijn? Denk dan bijvoorbeeld aan vijgen, bananen en avocado’s, maar ook aan, ja echt waar, ­pure chocolade. Mooi excuus om te snoepen!

5 Zin maken 

Maar 10 tot 20% van de vrouwen wordt spontaan opgewonden, bij mannen is dit wel 70%. De rest van de dames moet het hebben van wat in de wetenschap ­‘responsief’ verlangen wordt genoemd. Dit betekent dat er pas opwinding ontstaat als u geprikkeld wordt.

Een kus of streling en ineens is er die zin in seks. De uitspraak ‘zin moet je maken’ gaat dus echt op. Hoe vaker die zin wordt gemaakt, hoe beter. Bij aanraking en bij een orgasme wordt het stofje oxytocine, ook wel knuffelhormoon genoemd, aangemaakt. Oxytocine zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met je partner en het maakt ons schijnbaar ook socialer, trouwer en minder angstig.

Jij op VROUW

Is er een verhaal dat je met ons zou willen delen? 

Stuur ons een berichtje...