Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Corné van der Stelt
VROUW magazine

‘Haar bekering was voor
mij geen verrassing’

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

T

Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen, is het gezegde. Maar hoe zit dat als je beste vriendin zich bekeert en jullie ineens heel anders naar de wereld kijken? We vroegen het aan vriendinnen Lisa en Sacha, die al sinds de basisschool onafscheidelijk zijn. Lisa bekeerde zich tot de islam.

Sacha Verhagen (37) en Lisa Robbers (37) zijn al vriendinnen sinds de basisschool. Sacha woont samen met haar vriend en dochter (9) en werkt als doktersassistent. Lisa woont samen met haar vriend en zoon (4) uit een eerdere relatie en werkt als managementassistent. Vier jaar geleden bekeerde ze zich tot de islam.

Sacha: “We leerden elkaar kennen toen we in groep 6 bij elkaar in de klas kwamen. We bleken op dezelfde dag jarig te zijn en dat zorgde voor flink wat gekibbel, want wie mocht er nu als eerste de klassen rond met de traktatie? Gelukkig kwamen we er al snel achter dat we heel goed bij elkaar pasten. We werden dikke vriendinnen.” 

Lisa: “We zijn als yin en yang. Zij maakt mij rustiger, ik pep haar op als dat nodig is. Wat ik zo leuk vind aan Sacha is dat ze heel ruimdenkend is. Ze staat overal voor open en zal iemand nooit veroordelen op basis van huidskleur, geloof of seksuele voorkeur.”

Zoekende 

Sacha: “Haar bekering was voor mij geen verrassing. Ze is altijd zoekende geweest en in de islam voelt ze zich thuis. Zelf heb ik niet zoveel met religie. Ik ben christelijk opgevoed en ging vroeger naar de kerk, maar dat was vooral uit gewoonte.” 

Lisa: “Ik leerde de islam kennen toen ik een jaar of twaalf, dertien was. Ik had veel islamitische vriendinnen en een bekeerd nichtje bij wie ik met al mijn vragen terechtkon. Het begon met het simpele: ‘Waarom eet jij geen varken?’ Maar mijn interesse werd al snel serieuzer. Hoe meer ik me in de islam verdiepte, hoe meer ik me realiseerde dat het perfect bij me paste.”

Kaaskop

Sacha: “Mijn wereld is door haar ook groter geworden. Ik ben een rasechte kaaskop en kom door Lisa in contact met allerlei culturen en geloofsovertuigingen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik Lisa niet als moslim zie, ze is gewoon mijn beste vriendin. En ja, ze gelooft toevallig in Allah.”

Lisa: “Sinds mijn bekering ben ik ook niet veel veranderd. Ik at al geen varkensvlees en leidde geen losbandig leven. Wel heeft mijn geloof me rustiger gemaakt. Als ik nu ergens mee zit, kan ik daar veel beter mee omgaan. De negativiteit rondom de islam probeer ik zoveel mogelijk naast me neer te leggen.”

Terrorisme 

Sacha: “Dat het zo wordt gezien, vind ik jammer en soms best moeilijk. Lisa hangt een geloof aan dat veel mensen associëren met terrorisme en vrouwenonderdrukking. Soms ben ik bang dat ze daardoor een hoop narigheid over zich heen krijgt en heb ik het gevoel dat ik haar daartegen moet beschermen.”

Lisa: “Dat Sacha niet gelooft, maakt mij helemaal niets uit. Zoals zij mij accepteert, accepteer ik haar ook. Ik vertel haar met liefde hoe de islam in elkaar zit, maar zal het haar nooit opdringen. Dat werkt alleen maar averechts.” 

Hoofddoek

Sacha: “Ook met een hoofddoek waren we nog steeds vriendinnen gebleven, dat weet ik zeker. Misschien had ik het wel moeilijk gevonden om die keuze te begrijpen, want ik vind een hoofddoek niet echt bij Lisa’s karakter passen.”

Lisa: “Daar ben ik ook niet aan toe. Ik weet niet of ik dat ooit zal zijn. Ik wil niet vandaag met een hoofddoek over straat gaan, om me een week later te realiseren dat dat toch niet helemaal bij me past. Als ik ooit besluit een hoofddoek te gaan dragen, wil ik daar ook volledig achter staan.”

Lees de hele reportage in VROUW magazine (elke zaterdag bij de Telegraaf).

Jij op VROUW

Heb jij een mooi verhaal dat je graag met ons zou willen delen? 

Klik hier!