Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lidewij Mahler (37)
Foto: Mark Uyl
VROUW magazine

Lidewij Mahler: Pas sinds 'Gtst'
word ik vaker herkend

Tanja Spaander

H

Hoe is het als je - al dan niet in één klap - beroemd bent en iedereen je op straat herkent? Bijvoorbeeld omdat je hebt meegedaan aan een tv-talentenjacht, jouw filmpje viral gaat of je in een bekende serie speelt? Actrice Lidewij Mahler (37) - moeder van een dochter van 6 - kan erover meepraten. "Waarschijnlijk word ik vaker herkend dan ik doorheb."

Lidewij speelt in Gtst de rol van Marieke, die aan dementie lijdt. Daarop kwamen heel veel reacties, zowel positief als negatief.

Gtst

"Als je acteert, is de eerste vraag die mensen stellen: 'Zit of wil je in Goede Tijden?' De eerste keer dat ik 'Ja' kon antwoorden, op een vraag van een taxichauffeur, was toch leuk. Maar ik heb hiervoor ook al veel gedaan. Ik heb films gemaakt zoals Flirt en Zwartboek en zat hiervoor in Moordvrouw. Maar ik merk dat ik pas sinds Gtst vaker word herkend.

De eerste dag waarop een van mijn scènes werd uitgezonden, stond ik in een propvolle tram en keek een meisje naast me op haar telefoon ernaar. Dat was grappig. Vaak kijken, wijzen en fluisteren mensen alleen maar. Opvallend is dat als ik contact met mensen maak, ze opeens zeggen: 'Ik ken je wel, hoor.' 

Frontotemporale dementie

Dus waarschijnlijk word ik vaker herkend dan ik doorheb. Vaak door mensen van wie je het niet verwacht. Laatst liet een grote man met een halve liter bier me voor in de rij in de supermarkt. En riep hij later: 'In het echt zie je er leuker uit. Want ja, ik kijk ook!'

In de serie heb ik een veelbesproken verhaallijn. Vanaf mijn auditie, toen ik hoorde dat Marieke frontotemporale dementie heeft, ben ik me gaan inlezen, er helemaal ingedoken. Ik heb echt mijn best gedaan om het zo goed en zo respectvol mogelijk te spelen, met het idee: 'We zetten iets op de kaart wat voor veel mensen de afschuwelijke realiteit is; daar komt nu aandacht voor.'

Kritiek

Als er dan kritiek op komt, is dat balen, ja. Maar dat schijnt altijd te gebeuren als een ziekte wordt behandeld. Er was me al verteld: 'Maak je borst maar nat, want er zijn altijd mensen die gaan roepen: 'Het klopt niet, bij mij ging het anders!'' De kritiek was inderdaad soms best fel, maar ik heb ook reacties gekregen van mensen die werken met patiënten met deze ziekte en juist zeiden dat het heel herkenbaar was.

Daarbij: ik volg gewoon een script en dit is niet het echte leven, iets wat mensen vooral tijdens het kijken naar Gtst vaak vergeten. Ze noemen me op straat bijvoorbeeld weleens 'Marieke'. Veel reacties krijg ik tegenwoordig vooral op social media. Die lopen uiteen van heel positief tot heel negatief.

Rimpels

Laatst schreef een meisje, nadat Marieke erg moest huilen omdat ze net haar diagnose had gehoord: 'What the f*ck, al die rimpels!?' Daar heb ik zó om gelachen. Speel je je meest emotionele scene óóit, krijg je dat!"

Lees het hele interview in Vrouw Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf).

Jij op VROUW.nl

Heb jij iemand in jouw omgeving die lijdt aan frontotemporale dementie?

Vertel het ons hier...