Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: marcel van Driel
VROUW magazine

‘Als jij shit in je lichaam stopt,
ga je je shit voelen’

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

T

Tv-kok Mathijs Vrieze (38) viel 30 kilo af door gezond te eten en nu wil hij niets liever dan anderen daarbij helpen. Wij wisten hem te strikken als coach voor onze Lekker in je vel-challenge. Hoog tijd om hem het hemd van het lijf te vragen.

Als de deur van zijn huis openzwaait, komt Franse bulldog Sulley vrolijk op me afgerend, gevolgd door een al net zo enthousiaste Mathijs, die me een stevige knuffel geeft. De fotograaf is er al.

Terwijl hij Mathijs vastlegt, blader ik door een van zijn kookboeken. Ik ben geen gezondheidsfreak, maar bij het zien van de kleurrijke gerechten loopt het water me in de mond. Misschien dat ik deze Lekker in je vel-challenge wél langer dan zes weken kan volhouden… 

Was je vroeger al zo gek op eten?

“Dat begon toen ik nog heel klein was, ja. Ik was altijd al een lekkerbek en het leek me leuk om een beetje met smaken te spelen. Mijn moeder had van huis uit niet meegekregen om lef te hebben in de keuken, om nieuwe dingen te proberen.

Ik voelde heel sterk de behoefte om dat juist wél te doen. In de bovenbouw van de basisschool kreeg ik daarvoor de kans. Elke maand hadden we een expressiemiddag; we mochten knutselen, bewegen óf koken. Drie keer raden waar ik voor koos, haha.

Ik weet nog heel goed dat ik een uitje stond te snijden en dat samen met knoflook en spek in een pan opbakte. Als je die drie ingrediënten ooit bij elkaar in een pan hebt gegooid, weet je waarover ik het heb: die geur is hémels! Het hele lokaal vulde zich ermee. Wauw, wat was dát fijn.”

Niet eens zo gek lang geleden was je zelf nog 30 kilo zwaarder…

“Eten doe je vaak uit emotie, ik ook. Op de basisschool werd ik gepest en thuis had ik een vader die weleens agressief kon zijn. Eten was een tijd lang mijn veilige haven. Mijn broeken gingen steeds strakker zitten en sleten weg tussen mijn benen.

Dan stond ik op en zat er ineens een gat in. Nou ja, dan koop ik toch gewoon een maatje groter, dacht ik jarenlang. Tot de ochtend waarop ik 25 werd. Ik had net een taart gekocht en besloot toch maar even op de weegschaal te gaan staan: 120 kilo!

Dat was de wake-up call die ik nodig had. Zelfs de taart heb ik niet meer opgegeten. Af en toe is afvallen ook gewoon streng zijn voor jezelf.”

Af en toe? Afvallen is toch altíjd streng zijn voor jezelf?

“Dat valt best mee als je het op je gemak doet. Ik leerde mezelf een gezonde leefstijl aan en viel daarmee per week ongeveer een halve kilo af. Je moet maar zo denken; hoe langer je erover doet om het kwijt te raken, des te langer het eraf blijft.

En elke kilo is er één. Als je was blijven leven zoals je deed, was die kilo er echt niet af gegaan, maar er misschien zelfs bijgekomen. Je bent wat je eet. Als jij shit in je lichaam stopt, ga je je shit voelen.

Daarom pleit ik ervoor om na het werk tien minuutjes rust te nemen en daarna op je gemak te gaan koken. Dan heb je tijd om alles te proeven en om gezonde keuzes te maken.”

Meedoen met de challenge!

De Lekker in je vel-challenge 2019 is gratis toegankelijk voor iedereen. Wil je meedoen? Ga naar de Facebook groep lekker in je vel-challenge 2019 en meld je aan bij deze motiverende Facebookgroep. En schrijf je in voor de nieuwbrief via VROUW.nl/nieuwsbrief. Je ontvangt dan vanaf 7 januari onze nieuwtjes en 6 weken lang gemakkelijke weekmenu’s, handige kookvideo’s, artikelen over afvallen, inspirerende coachingvideo’s en tips om afvallen leuk en makkelijk te maken.