Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Feriet Tunc
VROUW magazine

Esther viel
32 kilo af

Redactie VROUW

Z

Ze had weinig problemen met haar gewicht, totdat ze geen leuke kleding meer kon vinden. Esther woog op haar zwaarst 115 kilo. Nu nog maar 83 kilo. Ze is fulltime manager bij een zorgorganisatie, getrouwd en heeft vier kinderen.

 

Ik ben stevig geboren... “En eigenlijk altijd stevig gebleven. Tijdens mijn studententijd ging het helemaal mis; ik was alleen maar aan ’t feesten en bier drinken. Na mijn studie leerde ik mijn man kennen en ik nam me voor om voor de bruiloft af te vallen, want zo wilde ik niet in een trouwjurk.”

Verdrietig

Door te stoppen met snoepen... “Viel ik best wat af. Toch moest mijn trouwjurk aan de achterkant met tussenstukken worden vastgezet. Erg verdrietig, want ik vond mezelf helemaal niet meer zo dik. Toen mijn broer trouwde met een slanke dame, die een slanke zus had en een nog slankere moeder, dacht ik: straks past mijn hele familie achter mijn rug. Na een doorverwijzing van de huisarts moest ik een eetdagboek bijhouden en vertellen waarom ik zoveel at. Niks voor mij. Ik viel af, maar kwam ook weer aan.” 

Ik vond het vreselijk... “Dat ik naar een winkel voor grote maten moest. Ik kon nooit iets vinden wat ik leuk vond. Verder had ik fysiek niet echt last van mijn overgewicht. Ik liep met die 115 kilo gewoon de Nijmeegse Vierdaagse!” 

Die tocht liep ik... “Met een vriendin die minder dik was dan ik, maar wel een breder achterwerk had. Ik troostte mezelf met de gedachte: ik ben dan wel dikker, maar heb een kleinere kont. Een half jaar later was ze aardig wat kilo’s en haar kont kwijt. Op dat moment ging er een knop om in mijn hoofd: nu moet het bij mij ook anders.” 

Trouwjurk 

Een eetverbod... “Leg ik mezelf niet op. Ik mag alles, maar niet alles tegelijk en niet elke dag. En ik eet gezondere dingen, geen hele repen meer. Het is ’t me niet waard. Een minuut in je mond, een uur in je maag en een jaar op je heupen! Na meer dan 30 kilo te zijn afgevallen, kan ik wel zeggen: je hoofd bepaalt of je afvallen volhoudt, niet je maag.” 

Mijn man en ik... “Vieren elke vijf jaar ons huwelijk en dan wil ik in mijn trouwjurk naar het feest. Vorig jaar waren we twintig jaar getrouwd en ik dacht: ik pas die jurk nooit. En wat bleek: hij zat te wijd!”

Eigen beeld

Tekst: Anne-Fleur Pel 

Jij op VROUW

Heb jij een indrukwekkend verhaal waar je graag iets over wil vertellen?

Klik hier