Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
VROUW magazine

‘Ik krijg de rillingen van mijn
handtastelijke schoonvader’

D

Deze week in Opgebiecht, vertelt een vrouw dat zij stiekem een vakantie boekte om van haar schoonvader af te komen.

“Ik hoorde het m’n schoonvader zeggen tegen zijn zus: ‘Ja, we gaan de eerste twee weken van juni naar ons huis in de Provence en dan vragen we de kinderen weer mee. Altijd reuze gezellig.”

Verliefd

Mijn haren gingen recht overeind staan. Mijn schoonvader mag dat samenzijn gezellig vinden, voor mij is het verschrikkelijk. Daar snapt mijn man niks van. Want ook hij geniet altijd van de opgeknapte boerderij en het land eromheen.

En ik moet zeggen, ook ik vond het de eerste keer een adembenemende omgeving. Het was net als in de film; zo’n prachtig romantisch decor met veel lavendel en wijngaarden en olijfbomen. Om verliefd op te worden.

Vervelende dronk

De kinderen konden er naar hartenlust spelen en waren gek op het zwembad. En ik vond het heerlijk om op de veranda te lezen en van een glaasje rosé te nippen. Mijn schoonmoeder is een goede kok, dus die verwende ons met lekkere hapjes. Allemaal perfect. Er was maar één persoon die alles verpestte: mijn schoonvader.

Als hij nuchter is, is het een leuke vent. Maar hij heeft een vervelende dronk. En tijdens die eerste gezamenlijke vakantie dronk hij behoorlijk veel. Eén keer vroeg hij me mee naar de kelder waar hij zijn wijnen bewaart en hij vertelde me waar hij ze vandaan haalde; meestal bij de wijnboertjes uit de buurt.

Naar bed

Hij liet me een fles zien die volgens hem vrij bijzonder was en kwam dicht bij me staan. Ik kon zijn benevelde adem ruiken. ‘Die moeten we maar eens samen drinken als de rest al naar bed is’, zei hij en knipoogde.

Ik werd er naar van. Misschien bedoelde hij er niks mee, maar zo voelde het niet. Ik wist niet hoe snel ik uit die kelder weg moest komen. Daarna kwam het nog een paar keer voor dat hij akelig dicht bij me kwam staan of terloops mijn rug aanraakte. Om rillingen van te krijgen.

Dubbelzinnig

Soms maakte hij ook dubbelzinnige opmerkingen, maar schijnbaar vielen die alleen mij op. Mijn man en mijn schoonmoeder reageerden er hooguit lacherig op. Ook de tweede vakantie waren er geregeld ongemakkelijke momenten.

Dat hij iets zei over mijn jurk, dat mijn vormen daar wel heel goed in naar voren kwamen, bijvoorbeeld. Dat wil je echt niet horen van je schoonvader. En helemaal niet als hij er viezig bij kijkt.

Zoende

Toen hij me op een avond zelfs bijna op m’n mond zoende, zogenaamd omdat hij zijn evenwicht had verloren, was ik het zat. Ik vertelde mijn man dat zijn vader af en toe echt te ver ging en dat ik me daar ongemakkelijk bij voelde.

In plaats van mij te steunen, zei hij dat zijn vader nou eenmaal zo was: charmant, expressief, joviaal. Hij bedoelde er heus niks mee, ik moest gewoon een beetje van me afbijten.

Viezerik

De rest van de vakantie ben ik ver uit zijn buurt gebleven, ontspannend was het allang niet meer. En nu wilden ze ons dus opnieuw uitnodigen. Ik kreeg er spontaan buikpijn van. Dus heb ik snel een vakantie geboekt, precies in die periode. Naar Mallorca.

Toen de officiële uitnodiging van mijn schoonouders kwam, kon ik dus naar waarheid zeggen: ‘Goh, dan hebben wij precies onze vakantie geboekt.’ Dat ik dat ‘erg jammer’ vond, was dan wel weer gelogen. Ja, sorry, maar ik heb echt geen zin in nog meer handtastelijkheden en begerige blikken van die viezerik!”

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een verhaal op te biechten?

Dan kan dat hier!