Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: John Kramer
VROUW magazine

'Superleuk om met alleen mannen te werken,
Maar die wc's...'

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

V

Van ‘vrouwenberoepen’ en ‘mannenberoepen’ is anno 2019 geen sprake meer, toch? Echt wel! Deze vrouwen houden zich staande in een wereld vol mannen en… ze zouden niets liever willen! 

Jessica Bruintjes (26) woont samen met haar verloofde en is nu zo’n acht jaar de enige vrouwelijke kraanmachinist bij RKB Kraanverhuur, het bedrijf van haar ouders. 

Kantoorbaan

Vroeger wilde ik… “Actrice of zangeres worden. Ik zat op de toneelschool en spijbelde om te figureren in Goede Tijden, Slechte Tijden. Ik was er best serieus mee bezig en misschien was het zelfs wel gelukt, maar op een dag zag ik het ineens helemaal zitten om bij mijn ouders te gaan werken. Mijn moeder moest me teleurstellen, zei ze, op kantoor was geen plek. Maar wie had het over een kantoorbaan? Ik wilde de kraan op! Nadat ik mijn vrachtwagen- en kraanrijbewijs had gehaald, kon ik beginnen.”

Mijn vader… “Dacht dat het een fase was. Dat ik het – als de koukleum die ik ben – veel te koud zou vinden en het na een maandje zou opgeven.
Je zit toch op 40 meter hoogte. Hij vond het ook een eng idee dat ik als
18-jarig meisje om zes uur ’s ochtends op pad ging; ­bouwterreinen zijn vaak nogal afgelegen. Het is wel een paar keer voorgekomen dat ik dacht: laat ik de deuren maar op slot doen en even lekker in de auto blijven zitten. Maar écht bang ben ik nooit geweest.”

Make-up

Toen ik net begon… “Vonden sommigen het maar gek, een vrouw op de kraan. Sommige mannen wilden zelfs niet met me praten. Dat is dan mooi jouw probleem, dacht ik in zo’n situatie. Of je me hier nu wilt of niet, we gaan toch écht gewoon samenwerken. Nu hoor ik er helemaal bij en weten mijn collega’s niet beter. Als ik onbekenden vertel wat voor werk ik doe, zijn ze vaak verbaasd, want ik zie eruit als een echt ­meisje-meisje. Ook als ik naar mijn werk ga, zijn mijn haren gedaan en heb ik make-up op.”

Vieze wc's 

Samenwerken met mannen… “Vind ik erg leuk. Ze roddelen misschien nog wel meer dan vrouwen! Ik zeg weleens dat het net een stelletje oude wijven zijn, haha. Maar er is één ding waaraan ik maar niet kan wennen: de wc’s. Ik zorg er dus altijd voor dat ik niet op de bouwplaats hoef te gaan. Geen idee wat ze met die dingen doen, maar ze zijn áltijd goor.” 

Ik wil heel graag… “Meer vrouwen op de kraan. Mede daarom ben ik gaan vloggen over mijn werk. Ik wil vrouwen laten zien dat zij prima op de kraan kunnen werken en dat het nog leuk is ook. We leven in 2019, dus waarom zou een vrouw niet een zogenaamd mannenberoep kunnen uitoefenen?

Lees ook de verhalen van lasser Miriam en chauffeur Ariënne in VROUW magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).

Jij op VROUW

Heb jij een bijzonder beroep en wil je daarover vertellen?

Stuur dan een berichtje!

 

Gerelateerde onderwerpen