Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Remona en Marc
Foto: Iris Planting
VROUW magazine

Marc heeft kanker en moet worden geopereerd:
Ik ben kritisch geworden

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

I

In 2002 kreeg presentator/theatermaker Marc de Hond (41) door een medische misser een dwarslaesie. Zestien jaar later moet hij weer de medische molen in, nu vanwege blaaskanker. Zwaar, ook voor ex-atlete Remona Fransen (33), die Marc in 2010 leerde kennen en met wie hij inmiddels verloofd is.

Remona: "Het moment waarop we te horen kregen dat het foute boel was, voelde onwerkelijk. Alsof Marc en ik meespeelden in een of andere slechte film."

Blaasontsteking

Marc: "Ik had vaak blaasontsteking en in principe is dat niet zo gek als je een dwarslaesie hebt; dan is je blaas een zwakke plek. Maar nu had ik het wel érg vaak. Wij, maar ook de artsen, vertrouwden het niet helemaal. Een kijkoperatie maakte duidelijk dat er een hoop viezigheid in mijn blaas zat. Voor de zekerheid namen ze een stukje weefsel weg.

Op 19 december moesten we naar de uroloog en die had geen goed nieuws, en de artsen waren het erover eens dat ik moest beginnen aan een chemokuur. En dat mijn blaas er op termijn uit zou moeten. Dat was veel informatie om te verwerken.

Goedaardige tumor

Uiteindelijk pakten we het praktisch aan: met dit traject ga ik beter worden, dus dit is wat we gaan doen. Ik denk dat ik alle pech op medisch gebied wel zo’n beetje heb gehad, dus ik ga uit van een succesvol traject met allemaal meevallers. Dat mag ook wel een keertje."

Remona: "Bij het operatief verwijderen van de goedaardige tumor uit zijn ruggenmerg in 2002, ging er iets mis en kreeg Marc een dwarslaesie. Van de ene op de andere dag kon hij niet meer lopen."

Rolstoel

Remona ontmoette Marc in 2010: "Hij had alles wat ik zocht in een man, maar hij zat wel in een rolstoel en dat paste niet in het plaatje dat ik in mijn hoofd had. Super oppervlakkig, maar ook begrijpelijk; Marc had zijn rolstoel dan misschien wel geaccepteerd, maar voor mij was-ie nieuw. Die eerste periode samen praatten we nachtenlang. Oók over het feit dat ik best moeite had met zijn rolstoel."

Marc: "Ik ben niet bang dat het bij de operatie opnieuw misgaat, maar ik ben inmiddels wel een kritische patiënt. Remona: "Ik vergelijk dit traject met topsport. Dan heb je ook één doel, één focus. Alles eromheen staat in het teken daarvan en is erop gericht jou naar de finish te brengen. We gaan ervan uit dat dit 'ons' gewoon gaat lukken."

Lees het hele interview in VROUW Magazine (iedere zaterdag bij  De Telegraaf) 

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook te maken gehad met een medische misser en wil je daarover vertellen? 

Dan kan dat hier...