Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Dario & Misja
VROUW magazine

Sanne Vogel: ‘Ik ben
heel eigenwijs’

journaliste

Marjolein Hurkmans

Z

Ze is een geboren actrice en theaterdier, maar inmiddels ook regisseur en legde onlangs de laatste hand aan de familiefilm Zomer zonder Mama. Sanne Vogel (34) houdt niet van de schone schijn ophouden en volgt niet de gebaande paden, maar vooral haar hart, in alles.  

 

Ze ziet er beeldig uit. Lange golvende lokken. “Doe maar een kopje thee,” zegt Sanne. Het koekje laat ze liggen. “Ik ben sinds twee weken veganistisch. En in koekjes zit boter. Nee, dat vind ik niet jammer. Ik ben niet zo van zoet. Ik eet vanaf mijn twaalfde vegetarisch, maar onlangs las ik in een boek over veganisme hoe kalfjes direct na hun geboorte van de moeder worden gescheiden, zodat deze melk blijft geven, die dan door mensen wordt gedronken. Een pasgeboren baby die bij de moeder wordt weggehaald...dat raakte me. Daar wil ik niet meer aan meedoen.” 

Jij was trouwens wel heel jong toen je begon met acteren. Hoe ging dat? 
“Ik maakte op mijn achtste al filmpjes en voorstellingen en op mijn vijftiende won ik daar zelfs al prijzen mee en werd ik gevraagd door professionele gezelschappen. Ik zat toen nog op de mavo, maar zodra ik 16 werd, heb ik me aangemeld bij de filmacademie. Ik werd aangenomen en zou de jongste student ooit worden, maar moest wel eerst nog een havo-test doen. Dat ik dyslectisch was, wist ik toen nog niet. Ik maakte veel te veel taalfouten. Ze wilden dat ik eerst de havo ging doen, maar ik kon het niet opbrengen om nog eens twee jaar naar de middelbare school terug te gaan. Ik kreeg toen al zoveel aanbiedingen om voorstellingen te maken en te spelen... die kansen wilde ik niet mislopen.”

Vonden je ouders het niet moeilijk dat je op je zestiende al met school stopte?
“Officieel was ik nog leerplichtig, dus mijn ouders hebben er behoorlijk wat gedoe over gehad met de leerplichtambtenaar. Ze vonden het ook wel eng dat ik zo jong al stopte met school. Maar ik was heel erg eigenwijs en vastberaden en zij hebben me altijd gesteund. Ook omdat ze wisten dat ik niet met school stopte uit luiheid, maar omdat ik die ene grote passie wilde volgen en school me daarbij in de weg stond. Mijn vader heeft ook alleen mavo gedaan. Hij verloor zijn ouders toen hij zestien was, dus hij moest op jonge leeftijd voor zichzelf zorgen. Hij haalde zijn diploma pas toen mijn broer en ik op de basisschool zaten. Hij is hoogbegaafd, heeft zichzelf alles aangeleerd en een heel leuke baan gevonden. Ik denk dat mijn ouders er daarom in geloofden dat ik er zonder opleiding ook wel zou komen.”

Nooit spijt gehad? 
“Ik zou niet snel iemand aanraden om dit pad te volgen. Niet omdat het niet mogelijk is om er op eigen kracht te komen, maar omdat de echte wereld een hardere leerschool is. Als je studeert, krijg je kritiek van docenten en klasgenoten, binnen een opleiding. Dat is een veilige omgeving. Als je meteen de buitenwereld ingaat, zoals ik, komt het commentaar van journalisten en publiek. Dat kan hard binnenkomen als je heel jong bent. Overigens is wel een opleiding volgen ook geen garantie op succes. Ik ken genoeg acteurs die de toneelschool wel hebben afgerond en daarna nooit meer ergens aan de bak zijn gekomen.”

Lees het volledige interview met Sanne Vogel in VROUW magazine (iedere zaterdag bij 'De Telegraaf').