Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Chantal Spieard
VROUW magazine

‘Ik ontbeet zelfs
met GHB’

Redactie VROUW

D

Dankzij het programma Tygo in de GHB praat iedereen over de vloeibare ‘partydrug’. Maar niet alleen jonge feestgangers gebruiken het. Saskia de Boer (36) had een goede baan als manager en gebruikte GHB zelfs bij het ontbijt. 

 

“Die zaterdagavond vierde ik mijn verjaardag met vrienden met wie ik vaak uitging. Zoals altijd gebruikten we GHB, een verdovende, vloeibare drug die ervoor zorgt dat je meer ontspannen raakt.

Toen om zes uur ’s ochtends iedereen weg was, wilde ik nog niet slapen. Ik belde mijn dealer voor nog meer drugs. Onder invloed maakte ik als een bezetene mijn hele huis brandschoon. Vervolgens stapte ik onder de douche. En daar ging het mis... Ik ging out.  

Anderhalf uur later werd ik wakker onder het stromende water, met een dikke buil op mijn hoofd. De paniek sloeg me om het hart. Ik was alleen, had niemand om me te helpen. Dit had zo anders kunnen aflopen, realiseerde ik me. Ik nam een drastisch besluit, ik moest van die GHB af.

Grote stad

Op de middelbare school deed ik me stoerder voor dan ik eigenlijk was. Mijn ouders waren uit elkaar gegaan en ik maskeerde mijn verdriet met een grote mond.

Zo riep ik ook om het hardst dat ik ‘klaar was voor de grote stad’ en verhuisde ik op mijn zeventiende vanuit Heerenveen naar Amsterdam voor een studie communicatie aan de hogeschool. In het uitgaansleven maakte ik al snel vrienden die veel ouder waren dan ik.

‘G-tje'

Met hen nam ik mijn eerste pilletje op een feest, ik was net achttien. Ik voelde me enorm volwassen en vrij, en had het gevoel dat ik er ‘echt bij hoorde’. Toen er bij iemand thuis GHB rondging, wilde ik dat ook proberen.

Het was niet verslavend, werd er gezegd, en je zou je er fantastisch door voelen. Mijn nieuwsgierigheid won en ik nam mijn eerste ‘g-tje’. Het was alsof ik in een warm, zorgeloos bad terechtkwam. Al mijn onzekerheid viel van me af, ik vond het heerlijk. Daarna wilde ik alleen maar meer.

Ontbijten met GHB

Eerst beperkte mijn GHB-gebruik zich tot de avonden waarop ik uitging, maar ik verlegde mijn grenzen steeds meer. Zeker in de periode dat mijn relatie uit ging. De leegte, de onrust en aanhoudende twijfel over hoe ik mijn leven moest inrichten, kreeg steeds meer de overhand.

Dat kon ik niet aan. Ik vond alleen zijn met mijn gevoelens te moeilijk. De enige uitvlucht die ik kon bedenken, was drugs gebruiken. Ik wilde het verdoven, wilde kunstmatig blij zijn. Mijn verslaving won steeds meer terrein en zo nam ik GHB vaak nog eventjes als ontbijt. Mijn zondagen bracht ik vaak in een roes door. Zelfs als mijn ouders langskwamen, was ik onder invloed.”

Tekst: Merel Brons 

Lees het hele interview met Saskia de Boer verder in VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).  

Gerelateerde onderwerpen