Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marijke Helwegen
Foto: Jean Pierre Jans
VROUW magazine

‛Daar lagen mijn protheses
met allemaal gaten en scheuren’

Tanja Spaander

M

Met haar ‘Borstjes vooruit en lipjes getuit’ is Marijke Helwegen niet meer weg te denken uit de Nederlandse showbizz. Lange tijd was ze het visitekaartje van de cosmetische chirurgie, nu wil ze vooral anderen leren om toleranter en alerter te zijn: "Ik ben door het oog van de naald gekropen."

“De vader van Robert Schoemacher vroeg me om de pr en communicatie voor hun kliniek te doen. Ik ging het land in om vrouwen te vertellen over de mogelijkheden van cosmetische chirurgie. Omdat ik geen arts was, was de enige manier waarop vrouwen me zouden geloven als ik als ervaringsdeskundige optrad.

Mijn eerste ingreep was een ooglift, ik was toen 45. Enkele jaren later liet ik mijn borsten vergroten en op mijn 50e kreeg ik een hals/facelift. Dat was het. Helemaal niet zo uitzonderlijk. Ik weet van BN’ers dat ze het vierdubbele hebben laten doen, maar dat op televisie glashard ontkenden. Ook al wist ik beter, ik heb nooit namen genoemd. Dat vind ik niet chic.

Hoge jukbeenderen

Ik heb dus niet eens zoveel laten doen. Mijn bovenlip heb ik iets laten opspuiten. Wat ik nu nog doe, is drie à vier keer per jaar botox rond mijn ogen, maar dat is geen operatie. Mijn hoge jukbeenderen had ik altijd al, kijk maar naar foto’s van vroeger. 

Als ik merk dat de boel gaat zakken, ga ik nadenken over een injectable. That’s it. Mijn borstprotheses zijn er sinds december uit, dat ging fout. Ik heb ze niet laten vervangen.

Lekken

Ik ging voor een controle naar Dr. van Selms, een ervaren plastisch chirurg in Amsterdam. Hij onderzocht mijn borsten en zei, heel rustig, dat mijn protheses er al veel te lang in zaten.

Verder gaf hij aan dat hij met deze siliconen ook nog eens slechte ervaringen had, omdat ze vaak gaan lekken. Hij heeft me geopereerd en kwam daarna de kamer binnen met twee emmertjes. Daar lagen mijn protheses met allemaal gaten en scheuren erin.

Door het oog van de naald

Ik schrok en vroeg meteen: ‘Waar is de vulling gebleven?’ Want je leest weleens dat dat in de lymfeklieren terechtkomt of zo. De chirurg zei dat ik door het oog van de naald ben gekropen, maar dat ze ervan uitgaan dat ze alles hebben weggehaald. Daar vertrouw ik dan maar op.

Velen weten niet dat een siliconenprothese niet een leven lang meegaat, maar maximaal 10 tot 15 jaar. Dan moeten ze vervangen worden; ze gaan zweten en kunnen lekken of scheuren.

Alternatieven

Er zijn goede alternatieven, zoals protheses met zoutoplossing. Als die onverhoopt gaan lekken, gaat dat gewoon je lichaam uit. En ze gaan nog langer mee ook.

Ik zeg niet dat vrouwen geen siliconen moeten nemen. Maar ik wil wél aanraden om eerst te kijken op de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, waar je alle informatie vindt. En laat je borsten vooral om de twee jaar controleren met een mammografie of een echo.”

Lees het hele interview verder in VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).