Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Barbieschoentjes
Foto: Sasha Lambert
VROUW magazine

Yvonne (48) verzamelt
barbieschoentjes

Journalist

Lizette van Loenen

Y

Yvonne van Aarle (48) verzamelt barbieschoentjes en heeft er duizenden. Ze is getrouwd, heeft een zoon (19), een dochter (15), en een accountantskantoor:
“Ik vind het heerlijk om zo te ontspannen na een drukke dag werken als accountant.”
 

Met Barbie zelf... “Heb ik eigenlijk vrij weinig. Ik kan me beter vinden in Midge, haar beste vriendin. Met haar rode haar en sproetjes is ze knap, maar ze staat minder in de schijnwerpers dan Barbie. Ik vind dat ik er mag zijn, maar heb mezelf ook nooit het mooiste meisje van de klas gevonden. Dat is Barbie duidelijk wel.” 

 

Ik heb duizenden... “Barbieschoentjes, van pumps tot laarzen, ski’s, gympen, schaatsen en echte designer-exemplaren. Ik ben al lang geleden gestopt met tellen. Het gaat mij ook niet om hoe groot mijn verzameling is, maar hoe mooi. Vaak zijn schoentjes een ondergewaardeerd item in de outfits, maar ik vind ze prachtig. Ze zijn klein maar zo zorgvuldig gemaakt en hebben de mooiste details. Ik kan úren naar zoveel schoonheid kijken.”

Ik word gelukkig... “Van het online speuren naar nieuwe spullen en het lezen over Barbie, haar geschiedenis, haar kledingstijl door de jaren heen... Elke dag besteed ik daar ongeveer een uurtje aan. Ik vind het heerlijk om zo te ontspannen na een drukke dag werken als accountant.

Barbiespullen worden altijd in grote aantallen aangeboden en op ’t plaatje kun je nooit goed zien of er schoenen bij zitten die ik nog niet heb. Als ik zo’n pakketje heb besteld, kan ik bijna niet wachten om het uit te pakken.

Soms zit er een enkele schoen bij, die ik kan aanvullen met mijn andere helft van het paar. Dan denk ik: yes! Het geeft me een goed gevoel ze samen te brengen.” 

Sasha Lambert

Het duurste paar... “Heeft me 150 euro gekost. Het zijn paarse laarzen met franjes, ontworpen door Christian Louboutin. De vorm van de schacht en de smalle hak maakt ze heel vrouwelijk, perfect voor Barbie.

Ik zou er nooit op kunnen lopen; dat contrast vind ik leuk. Ze staan op een speciale plek in de woonkamer, op de hoogste schoenendoos. Zo steken ze overal bovenuit en kan ik ze goed zien.”

De mooiste schoentjes... “Vind ik mijn exemplaren uit 1959 tot 1970 – de eerste elf jaar van Barbie. Die zijn met de hand ontworpen in Japan en heel speciaal. Ik bewaar mijn collectie in mooie schoenendozen, die in mijn woonkamer en keuken liggen.

Nee, in mijn eigen kledingkast heb ik niet zoveel schoenen. Ik kijk er liever naar dan dat ik erop loop. Mijn man moppert weleens als ik weer wat heb gekocht, maar hij meent het niet echt. Als ik maar niet ons hele huis omtover in een ‘barbieschoenen-paradijs’. Hij moet zich ook nog thuis kunnen voelen, haha!”

Lees de interviews met nog twee barbieverzamelaars in VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).  

Gerelateerde onderwerpen