Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Springende vrouw in bikini
Foto: Hollandse Hoogte
VROUW magazine

Here comes the sun...
Zo ben je er helemaal klaar voor!

beautyjournalist

Enith Oostlander

M

Marco Borsato (52) was gasthoofdredacteur voor het VROUW Magazine van deze week. Beautyexpert Enith Oostlander: "Marco werkt hard aan z’n conditie voor zijn concerten in De Kuip, maar ook ik moet echt aan de slag: om me straks in bikini te kunnen vertonen! In dit artikel deel ik mijn fittips."

Om weer in shape te komen heeft jouw lichaam verschillende trainingsprikkels nodig. Enerzijds krachttraining, voor opbouw van spieren, anderzijds cardiotraining om de stofwisseling te versnellen. Bouw het geleidelijk op.

Opgebrand

Door te intensief van start te gaan, kun je snel opgebrand en gedemotiveerd raken omdat er nog geen goede basis is. Het aanleggen van zo’n fysiek fundament duurt twee tot drie weken.

Heb je nog weinig conditie, begin dan met 20 tot 30 minuten cardiotraining op lage intensiteit (bijvoorbeeld door te wandelen of fietsen). Zodra jouw conditie beter wordt, vergroot je eerst de duur en daarna de intensiteit van de training. 

Strakke buik

Een strakke buik of sixpack creëer je niet alleen door de buikspieren te trainen. Volg een trainingsprogramma voor het hele lichaam, waarbij cardio- en krachttraining worden gecombineerd. Vroeger deden ze vooral veel crunches om de buikspieren te trainen, maar die zijn minder fijn voor de rug. 'Plank'-oefeningen zijn het meest geschikt.

Afhankelijk van hoeveel 'schade' je in de winter hebt opgelopen, is het doel - een bikinifiguur - binnen acht à tien weken te bereiken. Heb vooral geduld en wil niet te snel resultaat zien. Het duurt even voordat jouw lichaam 'transformeert'. Werk dus stapsgewijs naar een strakker lijf.

Tijdstip

Het lichaam heeft een 24-uurs klok. Bloeddruk, lichaamstemperatuur, hartslag en hormoonbalans spelen een rol bij het moment waarop het lichaam optimaal paraat is voor training. 

Die biologische klok bepaalt of je een ochtend- of avondmens bent. Onderzoek wijst uit dat mensen die in de ochtend sporten, het qua regelmaat beter volhouden. Maar ook samen sporten helpt. Maak het onderdeel van jouw leefritme.

To eat or not to eat

Een veelgestelde vraag is: 'Verbrand je meer vet door te trainen op een lege maag?' Onderzoek wijst uit dat als je sport op een lege maag, het aantal verbrande calorieën verkregen uit vet groter is. Maar de totale hoeveelheid verbrande calorieën is significant hoger als je wél eet voor het sporten. Het doel van een training moet altijd een prestatieverbetering zijn.

Het niet eten voor het sporten zorgt voor een afname van spiermassa op langere termijn en een inefficiënte training. Een lichte, kleine maaltijd is dus aan 
te raden. Bijvoorbeeld een stuk fruit met wat eetlepels kwark.

App

Gezond eten en meer bewegen gaan hand in hand en zorgen voor resultaat. Voeding speelt een cruciale rol in het bereiken van een doel. Je kunt nog zo hard trainen, maar als je niet let op wat je eet, blijft het gewenste resultaat uit. Houd via een app bij wat je eet. Dat maakt je bewuster van de inname.

Voedingstips

  • Maak porties niet te groot. Eet liever wat vaker kleinere porties. 
  • Sla geen maaltijden over; het lichaam gaat anders in een veilige modus en houdt vet vast.
  • Eet niet vanuit de koelkast, maar gewoon aan tafel. 
  • Plan maaltijden en tussendoortjes minimaal een dag vooruit.  
  • Drink voldoende water. Dit is een snelle manier om calorieën te sparen. 
  • Vermijd alcohol.