Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

 Eva van der Gucht
Foto: Mark Uyl
VROUW magazine

Eva van der Gucht: Ik ben liever die dikke
dan die slechte actrice

Tanja Spaander

A

Actrice Eva van der Gucht (41), nu te zien in ’t Schaep met de 5 pooten, is nooit de slankste geweest. Als kind was ze al mollig, maar ermee gepest werd ze niet. Daar heeft ze zelf wel een verklaring voor...

Jij hebt weleens gezegd dat je er geen behoefte aan hebt om af te vallen. Was je altijd al stevig? 

"Ja, maar wel in gradaties. Terwijl iedereen maatje 36 of S had, was ik vroeger een 40, M of L. Inmiddels is het verschil groter, maar ik was een mollig kind. In de puberteit heb ik weleens gedacht: 'Ik wil ook die maat 36'. Twee dagen geprobeerd, dat diëten.

Ik had het geluk dat ik op de middelbare school al een heel leuk vriendje had dat zei: 'Houd er toch mee op. Waarom doe je dat nou? Je hoeft helemaal niet te diëten!' Dus ben ik weer gestopt. Ik ben al vroeg begonnen met 'dik' niet als negatief te ervaren."

Ben je er nooit mee gepest? 

"Eerder met het feit dat ik een bril droeg en een lui oog heb, waar vroeger een pleister op werd geplakt. 'Koe met één oog!' is een keer naar me geroepen. Waarop ik alleen maar dacht: 'Dat klopt niet, het is een plakker en ik ben een mens, geen koe'.

Maar ik heb dan ook iets in me dat ik graag aan anderen zou geven: ik heb zulke dingen nooit persoonlijk genomen. Misschien zit het in mijn opvoeding of mijn genen, maar als iemand iets roept, vind ik dat altijd meer zeggen over die persoon dan over mij.

Zelfs als kind had ik dat al. Dan dacht ik: 'Jij bent gemeen als je dat zegt'. Wat dat betreft was ik geen leuk pestslachtoffer; na drie keer was de lol eraf. Dan gingen ze naar iemand anders die wél huilend in de fietsenstalling stond. Daar probeerde ik dan weer voor op te komen."

Heb je ook voordelen van je postuur? 

"Heel veel! De la met dikke actrices is natuurlijk niet zo vol als die met blond haar/ blauwe ogen/maatje 36/38. Als ze iemand zoeken, zijn ze sneller bij mij. Aan de andere kant gaan andere rollen aan mijn neus voorbij. Maar inmiddels mag ik erop vertrouwen dat ze me vragen voor mijn kwaliteiten. Doortje in ’t Schaep is niet per se stevig zoals de moeder van Dik Trom of Nienke uit S1ngle, die ik ook speelde. Mijn rol in de serie Oogappels had iedereen kunnen spelen: dun, dik, groot, klein... Dat had niet uitgemaakt. Ach, ik ben altijd nog liever 'die dikke actrice' dan 'die slechte'!" 

Het hele interview met Eva waarin ze verder nog praat over haar man, trouwen en het feit dat ze geen kinderen willen, is nu te lezen in VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf).