Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Groep millennials
VROUW magazine

6x wat je kan leren
van millennials

VROUW hoofdredacteur

Marieke 't Hart

G

Gewend om de twintigers om je heen hoofdschuddend gade te slaan? Krab jezelf toch maar eens achter de oren. Hoofdredacteur Marieke ’t Hart kwam tot de ontdekking dat we van millennials juist heel veel kunnen leren. "Met meerdere mensen tegelijk daten? Geen probleem. Seks tijdens het eerste afspraakje? Heel normaal. Je gaat net zolang door totdat je de ware hebt gevonden."

Op mijn werk word ik omringd door millennials. En ook mijn zoon en dochter horen tot die generatie. Het komt bijna dagelijks voor dat ik me - al dan niet hardop - over millennials verbaas. Dat ze, anders dan toen ik die leeftijd had, gewoon om 17 uur richting station gaan om de trein te halen en niet wachten tot de chef haar spullen pakt. 

Ongepland zwanger

Dat het aangaan van een relatie in moeizame stappen lijkt te gaan: eerst daten, dan 'exclusief daten' en dán pas 'serieus'. Dat je niet alleen man of vrouw maar ook 'iets ertussenin' kan zijn. Dat ze altijd geld tekort hebben, vanwege een enorme studieschuld en/of de torenhoge huizenprijzen én zich druk maken over het klimaat, maar ondanks dat blijmoedig in het vliegtuig naar de andere kant van de wereld stappen.

Dat ze zichzelf voortdurend op de foto zetten. En dat de kinderwens eindeloos wordt uitgesteld óf dat ze ineens ongepland zwanger zijn omdat ze geen hormonen willen slikken of omdat de pil ineens niet meer verkrijgbaar is bij de apotheek. 

De twintigers van vandaag behoren tot de generatie Y, ook wel millennials genoemd. Ze zijn geboren tussen 1985 en 2000, ze zijn met veel (meer dan 3 miljoen in Nederland) en hun invloed groeit. Hun levenshouding heeft dan ook een grote invloed op ons land. Dat betekent dat we een hoop van ze kunnen leren. Als je er maar voor openstaat.

1. Ze maken duidelijk wat ze willen

Iedereen die voor 1980 is geboren (dus vanaf een jaar of 40) is opgevoed met het principe dat je moet wachten tot je iets krijgt en dat 'kindertjes die vragen worden overgeslagen'. Millennials niet. De meesten van hen zijn gepland en gewenst op de wereld gekomen en gewend om hun zin te krijgen. Geen wonder dat het dan ook díe generatie is gelukt om gratis make-up, kleding en leuke reisjes te krijgen door simpelweg te gaan vloggen of filmpjes te maken voor YouTube.

Wat hebben wij eraan? Millennials stappen rustig naar hun chef om de leukste klus te bemachtigen en/of om loonsverhoging te vragen. Ook pikken ze het echt niet als hun partner geen poot uitsteekt in het huishouden. Ik zou zeggen: 'Doe het ze gewoon na'…

2. Ze komen op voor hun rechten

Als er vroeger iets onoorbaars gebeurde, zoals een collega die aan je zat of als je werd opgelicht, was het vaak lastig om daar iets aan te doen. Door de komst van social media komen fouten en misstanden (en gelukkig ook goede dingen) veel eerder boven tafel. Niet voor niets is bijvoorbeeld #MeToo juist nu zo’n succes; jonge vrouwen pikken seksueel ongewenst gedrag niet meer. 

Wat hebben wij eraan? Protesteren helpt, dus. Al dan niet via social media. Ik heb laatst na veel klagen een flink bedrag van een vliegmaatschappij teruggekregen na een vertraging van twintig uur. En ongewenste intimiteiten moet je dus gewoon niet accepteren. Ieder bedrijf heeft tegenwoordig een vertrouwenspersoon. Stap daar gerust op af als het nodig is.

3. Ze kunnen multitasken

Veel millennials worden door hun hoge lasten gedwongen om hard te werken en hebben soms meerdere baantjes tegelijk. Daarnaast zijn ze actief op social media, dus dat betekent dat je permanent een héél leuk leven moet hebben. Dus: sporten, veel feestjes en zorgen dat je er altijd goed uitziet. 

Wat hebben wij eraan? Helemaal niks. Nog nooit waren er zoveel jongeren met een burn-out als nu. Wij moeten vooral zorgen dat we zelf overeind blijven om ze de broodnodige steun te kunnen bieden.

4. Ze zijn heel bewust bezig met hun gezondheid

Terwijl ik als student een half pakje sigaretten per dag rookte en één keer per week bij de snackbar kwam, zie je dat de millennial bijna niet meer doen. Ze nemen salades mee naar hun werk, ontbijten met een smoothie en schrappen vlees van hun menu. En ook al hebben ze nauwelijks geld, ze gaan tóch naar de sportschool. Want hoe moet je anders op Instagram je sixpack laten zien?

Wat hebben wij eraan? Verantwoord eten en niet roken is natuurlijk voor iedereen goed. Geen zin om naar de sportschool te gaan? Wandelen of fietsen is ook heel gezond. En je kan tegenwoordig zelfs in de huiskamer sporten zoals met Fit at Home.

5. Ze drinken geen alcohol

Oké, dit is niet helemaal waar, maar millennials drinken over het algemeen wel minder alcohol dan wij doen. Daar is een aantal redenen voor: de obsessie met hun uiterlijk en gezondheid, hun wens om professioneel over te komen (ze zagen een keer hun baas dronken worden op een bedrijfsfeestje en namen zich voor dat dit hen NOOIT zou overkomen) en ze hebben drie baantjes waardoor ze helemaal geen tijd hebben om te drinken.

Wat hebben wij eraan? Dankzij millennials verschijnen er ook steeds meer hippe alcoholvrije drankjes zoals Seedlip. Absoluut het proberen waard.

6. Ze zijn openlijk op zoek naar een partner

Terwijl wij vroeger aangewezen waren op de kroeg of het werk om iemand te leren kennen, heeft de millennial veel meer mogelijkheden. Dankzij Tinder is het tegenwoordig volkomen geaccepteerd dat je online op zoek bent naar een partner. Millennials houden op die manier al hun opties open. Met meerdere mensen tegelijk daten? Geen probleem. Seks tijdens het eerste afspraakje? Heel normaal. Je gaat net zolang door totdat je de ware hebt gevonden.

Wat hebben wij eraan? Tinder is allang niet meer alleen voor jongeren. En wie het te oppervlakkig vindt om alleen iemand op een foto te selecteren; bij sites als Relatieplanet, Lexa en Pepper vertel je ook wat over jezelf.  

Jij op VROUW.nl

Is er een verhaal dat jij met ons zou willen delen?

Stuur dan een berichtje!