Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Giovanca vertelt in VROUW Magazine over het moederschap
Foto: Marcel van Driel
VROUW magazine

Giovanca: Ik wil alles
altijd perfect doen

journalist

Marion van Es

H

Het is alweer zes jaar geleden dat Giovanca (42) - zangeres en presentatrice van het radioprogramma Vrije geluiden - een plaat uitbracht, maar muziek maken had even geen prioriteit: haar absolute nummer 1 momenteel is dochter Jesamy (3). "Ik was graag een vrouw van de wereld geweest die alles tegelijk kan."

Als ze het restaurant binnenkomt, verontschuldigt ze zich meteen. De vorige afspraak moest ze namelijk verzetten vanwege oppaspaniek. "Daar voel ik me dan vreselijk over. Het is nog steeds een uitdaging om een balans te vinden tussen mezelf een goede moeder vinden en vinden dat ik de rest ook goed doe. Ik zeg bewust 'vinden', want als ik uitzoom, doe ik het best oké. Maar dat is dus het probleem: ik kan niet zo goed uitzoomen. Ik wil alles altijd perfect doen."

Maar perfecte moeders bestaan helemaal niet, toch?

"Nee, mensen zeggen ook dat ik meer moet loslaten. Maar dan denk ik aan hoe ik zelf ben opgegroeid: mijn moeder was in volle glorie moeder. Ze was er altijd als ik uit school kwam en op school was ze er ook nog, bijvoorbeeld als overblijfmoeder, voorleesmoeder of schoolkampmoeder. Mijn oma was ook al zo’n oermoeder, dat hoort een beetje bij de Antilliaanse cultuur.

Stiekem is dat ook wat ík wil zijn. Tegelijkertijd besef ik dat ik in een andere tijd leef. En dat ik een leukere en meer relaxte moeder ben als ik ook de dingen doe die ik leuk vind. Maar het is wel ingewikkeld. Als iedereen na de opnames van Vrije geluiden gaat borrelen, rijd ik als een speer naar huis omdat ik weet dat mijn dochter dan nog wakker is.

En ook dan schiet ik vaak nog door in het perfect willen zijn. Heeft oma opgepast, dan kom ik binnen met zo’n militaristische vibe van: 'Je bent vandaag nog niet naar buiten geweest. Let’s go!' Ook al regent het, in mijn hoofd zit er een afvinklijstje dat zegt dat Jesamy elke dag van een heuvel moet afrollen om genoeg vitamine D te krijgen."

Zou je liever fulltime bij je dochter willen zijn?

"Ik voel inderdaad dat mijn hart thuis ligt, nu ze nog zo klein is. Ik ben heel erg fan van Diana Ross en zij heeft tijdens haar carrière een stap teruggezet voor haar kinderen. Mijn nieuwe theatershow is een tribute aan haar, en gelukkig is die goed te combineren met het moederschap.

Ik wil nu niet in Korea of Japan toeren, geen idee hebben waar ik die dag terechtkom en wanneer ik weer thuis ben. Zo leefde ik, maar die onregelmatigheid was niet altijd goed voor mij. Ik was graag een vrouw van de wereld geweest die alles tegelijk kan, maar soms duwt het leven je een andere richting op. In mijn geval die van 'poldermoeder': ik werk, maar zonder dat hijgende gevoel in mijn nek dat ik een album móet maken of een hit móet scoren.

Ik zing nu wat minder en mag als presentatrice mensen laten kennismaken met onbekende muziek, dat vind ik óók heel leuk. En ik vind het voor Jesamy belangrijk dat ik lekker in mijn vel zit. Ze is zelf ook happy: de hele dag is ze aan het dansen, zingen en voorstellingen geven."

Zou je het leuk vinden als zij later zangeres wordt?

"Het hoeft van mij niet zo nodig, maar ik heb me wel voorgenomen om haar te stimuleren in datgene wat zíj wil doen. Zelf heb ik dat namelijk niet gehad, het was lange tijd een gevecht voor mij om de bühne op te mogen.

Best grappig, aangezien het juist mijn vader was die mij al vroeg de liefde voor muziek heeft doorgegeven. Ik kon eerder noten lezen dan letters. Zelf was hij ook muzikant. Als ik ’s ochtends om zeven uur wakker werd, lag hij net in bed en stond de gang vol instrumenten.

Hij kende dus het klappen van de zweep. Hij is inmiddels overleden, maar misschien dat hij zo’n zwaar leven niet wilde voor zijn dochter. Hij zei altijd: 'Je hebt de brains, muziek is gewoon een leuke extra.'"

Het hele interview met Giovanca is nu te lezen in VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf).

Jij op VROUW

Is er een verhaal dat je met ons zou willen delen?

Vertel het dan hier!