Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

'Ik moest keihard lachen toen ik over het ‘het Maaike Timmerman-effect’ hoorde'
Foto: Stef Nagel
VROUW magazine

'Ik moest keihard lachen toen ik over het
‘het Maaike Timmerman-effect’ hoorde'

Tanja Spaander

T

Thuis is presentatrice Maaike Timmerman (32) vooral moeder van Tom – en een tweede is onderweg. Maar nadat ze Denk-leider Kuzu stevig van repliek diende in Goedemorgen Nederland, kende iedereen haar ineens. Het regende positieve reacties. "Er zijn later nog veel grappen over gemaakt tegen mijn man: ‘Doet je vrouw dat thuis ook? En luister je dan ook meteen?’ Ik had geen idee dat ik dat had gedaan."

Al ruim anderhalf jaar is de WNL-presentatrice moeder van de kleine Tom. Met zijn komst is er nogal wat veranderd, beaamt ze, als ze om zich heen kijkt naar al zijn speelgoed in de woonkamer. “We hadden een vrij minimalistische inrichting. Nu is die totaal overgenomen. In onze vriendengroep zit een stel dat het ook met een kind thuis netjes houdt. Daar heb ik bewondering voor, want bij mij lukt dat echt niet.”

Is je leven heel erg veranderd nu je moeder bent? 

“Ja en nee. Natuurlijk, er veranderen dingen, maar ik ben nog steeds dezelfde. Ik werk minder, maar heb daardoor tijd om af en toe andere klussen te doen, zoals radio of een debat leiden. Ik heb nog steeds ambities. Een gezin hebben, vind ik vooral gezellig en lekker burgerlijk.

Ik ben van mezelf nogal chaotisch en moet wel meer plannen. Vroeger had ik weleens dagenlang geen brood in huis, nu kan dat niet meer. Maar als iets anders loopt dan gepland, kan ik daar vrolijk om lachen.”

Je werk lijdt er niet onder. Sterker nog: heel Nederland weet wie je bent sinds je Denk-leider Kuzu op zijn nummer zette… 

“Dat was niet gepland. Hij kwam, zoals de meeste partijleiders, langs in de aanloop naar de verkiezingen. Onze hoofdredacteur had besloten dat hij, in tegenstelling tot de anderen, niet zou fungeren als gasthoofdredacteur. Dat was van tevoren ook uitvoerig met Denk doorgesproken. Live op televisie ging Kuzu opeens verhaal halen.

Even was ik verrast, maar dacht meteen: ‘Ho even, als je zo begint, moet ik het uitleggen.’ Dat probeerde ik, maar ik kwam er niet tussen, en toen kwam dat opgestoken vingertje. Daar zijn later nog veel grappen over gemaakt tegen Mart: ‘Doet je vrouw dat thuis ook? En luister je dan ook meteen?’ Ik had geen idee dat ik dat had gedaan.”

Kreeg je veel reacties? 

“Ja, maar dat was nog maar het eerste blok, hè. In blok drie en vier ging hij weer los en riep hij dat WNL een ‘baggeromroep’ is. Het was een rare uitzending, hoewel de sfeer tussendoor goed was.

Na afloop zag ik pas de stroom reacties. Die was niet eens bij te benen. Bekenden, onbekenden, van alles. Mensen die ik in geen jaren had gesproken, stuurden appjes en op Twitter waren zó veel reacties, zelfs van Kamerleden, dat ik het niet kon bijhouden.”

Allemaal positief?  

“De meeste wel. Ik was even bang dat ik hysterisch was overgekomen, maar mensen schreven juist: ‘Wat knap dat je zo kalm bleef.’ Alleen van Denk-supporters kwamen negatieve reacties op Facebook en Twitter. Met teksten als ‘Je bent een stinkhoer’ en ‘Je bent vast ooit gedumpt door een Turk’.

Nee, dat doet me niets. De negatieve reacties vielen ook in het niet bij alle positieve; ik werd zelfs aangesproken op straat. Bijzonder, maar ook gek.”

Er wordt zelfs gesproken over ‘het Maaike Timmerman-effect’. Jij zou ervoor hebben gezorgd dat de partij niet in de Eerste Kamer komt…

“Ik moest keihard lachen toen ik die term voor het eerst hoorde. Wouter de Winther, van De Telegraaf, was te gast en begon ermee. Een dag later sprak ik Afshin Ellian, de rechtsgeleerde, erover.

Ik was ervan overtuigd dat Denk-aanhangers zich niet zomaar door mij zouden laten ontmoedigen, maar hij wees erop dat er ook veel seculiere Turken en zwevende kiezers zijn, en dat je zo’n mediaoptreden niet moet onderschatten.

Maar goed, ik wil zeker niet met de eer strijken, want er zijn zo veel oorzaken waardoor ze minder hebben gescoord dan verwacht. Ook daarmee worden in mijn omgeving grappen gemaakt. Laatst viel de stroom uit en riep iemand: ‘Hé, is dit ook het Maaike Timmerman effect?’”

Dit is een gedeelte van het interview met Maaike Timmerman. Lees de rest van haar verhaal dit weekend in VROUW Magazine (iedere zaterdag bij De Telegraaf).

Jij op VROUW

Is er een verhaal dat jij met de redactie zou willen delen? Dat kan!

Stuur een berichtje