Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

'Ik heb mijn zoon borstvoeding gegeven tot hij zesenhalf jaar was'
Foto: Chantal Spieard
VROUW magazine

'Ik heb mijn zoon borstvoeding gegeven
tot hij zesenhalf jaar was'

journaliste

Hester Zitvast

B

Borstvoeding geven aan je zesjarige kind, samen slapen in één groot bed, nog tien dagen met baby en placenta in je kraambed liggen... Heel wat mensen zullen daar gek van opkijken. Maar voor de vrouwen die dit weekend hun verhaal doen in VROUW Magazine, voelt het juist heel natuurlijk. Een van die vrouwen is Daniëlle Willems (42). Ze heeft een relatie met Mike (43) en is moeder van Dagomar (11), Myrddin (8) en de tweeling Leander en Fidessa (4). 

Ik ben opgevoed… “Met rust, regelmaat en reinheid: dat was toen de norm. Ik doe het anders. Mijn kinderen zijn alle vier hoogbegaafd en dat vraagt om een andere aanpak. Zo kregen wij bijvoorbeeld te maken met extreem nachtgedrag. We moesten bij Dagomar wel twaalf tot achttien keer ons bed uit en hij was een huilbaby. Ik heb hem borstvoeding gegeven tot hij zesenhalf jaar was. Dat had ik van tevoren ook nooit gedacht, maar aan de borst vond hij rust. Eerst zei hij dat hij wilde stoppen als hij vier werd, maar dat schoof steeds een jaar op. Op het laatst gaf ik nog maar één voeding per dag of hooguit als troost. Ik geef nu al elf jaar borstvoeding.”

Vervelende reacties... “Heb ik weinig gekregen. Toen Dagomar wat ouder was, gaf ik hem ook nauwelijks borstvoeding in het openbaar. Maar als het nodig was - omdat hij bijvoorbeeld hard was gevallen - deed ik dat wel. Dan kreeg ik hooguit een rare blik. Ik voed nu alleen de tweeling van vier nog. Tijdens mijn laatste zwangerschap moest Myrddin stopen, het deed te veel pijn. Ik sprak toen met hem af dat hij weer mocht zodra de tweeling was geboren. Maar toen het eenmaal zover was, wilde hij niet meer. Hij was ineens ‘de grote broer’.”  

Tekst loopt door onder de foto

Daniëlle en haar kinderen Dagomar (11), Myrddin (8), Leander en Fidessa (4) | Chantal Spieard

De tweeling slaapt… “Bij ons. Mike, Leander en ik liggen in een groot tweepersoonsbed, Fidessa in een aanschuifbedje. Het scheelt enorm dat ik voor voedingen nooit mijn bed uit hoef. De oudste is in zijn eigen kamer gaan slapen toen hij 6 was. Myrddin ligt daar inmiddels ook, maar zo nu en dan komt hij bij ons in bed liggen. Ik vind dat alleen maar gezellig.” 

Als moeder… “Kijk ik naar wat goed is voor mijn kinderen. We laten ze bijvoorbeeld zelf hun ruzies oplossen. Dagomar zit nu op een middelbare school waar hij ieder vak op zijn eigen niveau kan doen, de andere kinderen gaan naar de Vrije School.” 

In mijn keuzes… “Vertrouw ik op mijn gevoel. Als je een tweeling krijgt, zijn er meer risico’s, maar ik wilde per se thuis in bad bevallen, net als bij de tweede. De verloskundige was er alleen bij om te helpen als ik dat zou vragen, maar het is allemaal goed gegaan. Uiteindelijk ben ik alsnog in het ziekenhuis beland, omdat mijn bloedsuikerspiegel heel snel daalde. Diezelfde dag was ik gelukkig al weer thuis.”

Lees de interviews met andere bewuste moeders in VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).

Jij op VROUW

Voed jij je kinderen op een 'bijzondere' manier op? Of wil je iets anders met ons delen?

Stuur dan een berichtje