Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eefje: 'Liefde kost tijd en energie, dat heb ik er niet voor over'
Foto: maria Stijger
VROUW magazine

Eefje: 'Liefde kost tijd en energie,
dat heb ik er niet voor over'

Journalist

Lizette van Loenen

A

Als klein meisje zag ze het helemaal voor zich: trouwen en misschien wel kinderen. Nu ze de 35 is gepasseerd, heeft Eefje van Ostaden (37) dit ideaalplaatje aangepast. Een man komt er (voorlopig) niet meer in bij deze bewust single vrouw. Net als twee andere vrouwen vertelt ze in VROUW Magazine waarom ze deze keuze heeft gemaakt.

“Als klein meisje wilde ik het allemaal: studeren, een leuke man, trouwen en dan vroeg aan kindjes beginnen. Ik zag het als de perfecte toekomst. Achteraf gezien vooral omdat het door de samenleving wordt opgelegd. Net als mijn vrienden en vriendinnen was ik bezig met het krijgen van een leuke relatie, maar dat bleek niet erg succesvol.

Samenleving

Natuurlijk had ik wel dates, maar die liepen steeds op niets uit omdat die mannen niet openstonden voor een serieuze relatie. Een vriendin zei ooit tegen mij: ‘Eef, jij moet kinderen krijgen. Dan zal je zien dat je jouw geluk niet uit een man haalt.’ Ze had gelijk. Met de vader is het stukgelopen, maar mijn dochter betekent de hele wereld voor me.

De liefde die ik voor haar voel is mooier dan wat dan ook. Als zij gelukkig is, ben ik dat ook. Doordat zij in mijn leven is gekomen, heb ik de keuze gemaakt om single te zijn en voorlopig ook te blijven. Dat voelt goed. Ik wil al mijn aandacht op mijn dochter richten en er zoveel mogelijk voor haar zijn. 

Energie

Een liefdesrelatie kost veel tijd en energie en dat heb ik er niet voor over. Ook zou ik het vreselijk vinden als mijn dochter zich aan een nieuwe man zou hechten, die ons dan vervolgens misschien weer verlaat. Het geeft me rust dat ik me op haar kan focussen en niet bezig hoef te zijn met daten, eindeloos berichtjes sturen en al het andere onzekere gedoe dat er bij een nieuwe vriend komt kijken. 

Sommige mensen vragen me weleens of ik iemand mis om op te leunen, of om mee te sparren. Over het algemeen ben ik zelfstandig, maar belangrijke keuzes bespreek ik graag met mijn familie. Dat ze voor me klaarstaan vind ik heel fijn. Ik doe ontzettend veel leuke dingen met mijn dochtertje en vrienden of familie.

Regie

Met mijn zus, die ook een gelukkige single vrouw is, heb ik een goede band. We gaan regelmatig dagjes weg en hebben dagelijks contact. Ik vind het leuk om op vakantie te gaan, pak graag een terrasje en kan erg genieten van een dag in de dierentuin met mijn kind. 

Het is fijn om de regie over mijn eigen leven te hebben. Dat ik met niemand hoef te bespreken wat we eten, ik heb de kledingkast voor mezelf en als mijn huis rommelig is, wat vaak gebeurt met een kind, bepaal ik zelf wanneer ik het opruim. Heerlijk! 

Soms zie ik All you need is love of een superromantische film voorbijkomen, waardoor de liefdeskriebels tóch een beetje in me worden losgemaakt. Ik zeg ook nooit nooit. Maar voorlopig is mijn leven helemaal compleet zonder man.” 

Dit verhaal, en de verhalen van de andere bewust single vrouwen, stonden afgelopen weekend in VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat graag met ons delen? Dat kan!

Stuur dan een berichtje