Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

'Hij noemt ons 'pappie' en 'papa', dat verzon hij zelf'
Foto: John Kramer
VROUW magazine

'Hij noemt ons 'pappie' en 'papa',
dat verzon hij zelf'

journaliste

Marjolein Hurkmans

N

Niet alleen heterostellen hebben een kinderwens. Maar ben je homo of lesbisch, dan is de weg naar het ouderschap wel geplaveid met iets meer obstakels. Deze vaders gingen ervoor en zijn nu dolgelukkig met elkaar en hun kind.

Michael (midden op de foto): "We dachten eigenlijk dat het vaderschap niet voor ons was weggelegd. Maar toen Marcel en ik gingen samenwonen, bleek ook hij een kinderwens te hebben. Inmiddels waren de eerste verhalen over homostellen met kinderen in de media verschenen. Kennelijk waren er toch mogelijkheden.”

Marcel: "We zijn naar een informatieavond voor pleegouders gegaan, maar die optie leek ons heel moeilijk.”

Michael: "Je krijgt dan wel een kindje toegewezen, maar jouw opvoeding moet in dezelfde lijn liggen als die van de biologische ouders. En er is een grote kans dat het kind na verloop van tijd weer naar huis gaat en terechtkomt in een situatie waar je niet achter staat. Het is immers niet voor niks ooit uit huis geplaatst. Daarna hebben we het gehad over een draagmoeder. Maar we voelden niets voor een co-ouderschap waar we ons kind moesten delen met bijvoorbeeld een lesbisch stel; week op, week af. Zo’n kindje zit dan al meteen vanaf de geboorte in een gescheiden ouders-situatie. Dat vonden we niet ideaal. Adoptie bleef over.”

Marcel: "Het was wel even slikken. We kregen een enorm dossier via de mail en moesten binnen een dag beslissen. Jesse stond op het punt om geboren te worden. Daarna moesten we nog twee weken wachten voor we hem konden ophalen. In die tijd kon zijn moeder nog op haar besluit terugkomen. Dat was een lastige periode. Aan de ene kant waren we heel blij, aan de andere kant heel nerveus.”

Michael: "Op Eerste Kerstdag is Jesse geboren in een klein ziekenhuis. Daar hadden ze zo’n situatie met twee vaders nog nooit meegemaakt, maar we zijn fantastisch opgevangen. Jesse’s moeder is zelf niet in staat om hem op te voeden, ook haar andere kinderen niet. Die zijn ondergebracht bij familieleden. Hij heeft contact met hen via Skype. Op Jesse’s kamertje hangt een foto van zijn moeder aan de muur en we sturen haar regelmatig foto’s en filmpjes.”

Marcel: "Voor onze zoon is het doodnormaal om twee vaders te hebben. Michael noemt hij ’pappie’, mij noemt hij ’papa’. Dat heeft hij zelf bedacht. Zijn vriendjes hebben het overgenomen. Die noemen ons nu ook zo.”

Michael: "Negatieve reacties hebben we nooit gehad. Wel krijgen we regelmatig vragen uit nieuwsgierigheid. Mensen willen weten waar Jesse vandaan komt en hoe dat ging met de adoptie, maar geen nare opmerkingen. We zijn ook niet bang dat Jesse straks wordt gepest. In Nederland is het hebben van twee vaders of twee moeders heel geaccepteerd. En mocht het wel zo zijn, dan is dat erg vervelend voor hem, maar dan moet hij daar mee leren omgaan. Als iemand wil pesten, verzint diegene altijd wel een reden. Of je nou twee vaders hebt of rood haar, dat maakt dan niet uit."

Lees de verhalen van andere vaders dit weekend in VROUW Magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf)

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje