Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Stef Nagel
VROUW magazine

Ina (72): Mijn deadliftrecord
staat op 133,5 kilo

Journalist

Lizette van Loenen

E

Er is maar weinig wat deze powervrouw leuker vindt dan sporten. En dan het liefst zo zwaar mogelijk. Letterlijk. Ina is een echte krachtpatser! Ze is wereldkampioen powerlifting in de seniorenklasse. Ina was docent maatschappelijk werk op de Hogeschool van Amsterdam, is weduwe en heeft twee zoons (de jongste is overleden).

“Ik ben altijd goed geweest in sport en werd bij gym steevast als eerste gekozen. Toen mijn man dertig jaar geleden overleed en mijn zoon botkanker kreeg, begon ik met hardlopen. Dat was voor mij dé manier om mijn hoofd leeg te maken.

Powerliften

Door een blessure aan mijn knie stopte ik daarmee en ging ik fitnessen in de sportschool. Daar ontmoette ik mijn huidige coach en zij liet me zien wat ik allemaal nog wél kon met mijn knie. Zo zijn we rustig begonnen met crossfit.

Toen ik snel sterker werd, vond mijn coach het tijd voor een volgende stap. ‘Jij gaat leren powerliften,’ zei ze vier jaar geleden. En dat ging goed... Deze maand werd ik opnieuw wereldkampioen! Mijn record staat nu op een deadlift met 133,5 kilo, een backsquat met 90 kilo en met bankdrukken 57,5 kilo.

Stef Nagel

Talent en discipline

Binnen de topsport is talent alleen niet voldoende, je hebt ook discipline nodig. Op een rustdag druk ik me daarom alsnog vijftig keer op. Tien keer als ik uit bed kom, tien keer na het tandenpoetsen, tien keer na het ontbijt en zo verder. Dan zit je zo op vijftig.

Het voelt zó lekker om fit te zijn. Doordat ik mijn lichaam en geest steeds uitdaag tijdens trainingen en wedstrijden, blijf ik jong. Ik vertrouw op mijn coach. Als zij zegt dat ik iets kan, kan ik het ook.

Sterker dan hij

Soms train ik met senioren, maar ons hoor je niet klagen over kwaaltjes. Dat ouderen niet kunnen sporten, is een vooroordeel dat sommige mensen hebben. De man met wie ik nu samen ben, is 83 en had last van wat pijntjes.

Mijn coach doet sinds kort krachtoefeningen met hem en ik zie hem vooruitgaan – hij beweegt al een stuk soepeler. We maken dagelijks grapjes over dat ik sterker ben dan hij. Als ik met twee zakken kattengrit van 20 kilo naar boven kom, is hij ook best trots op mij. 

Gewichtsklasse

Ik eet veel vlees, vis, eieren, en heel veel groenten en fruit. Als ik me voorbereid op een wedstrijd eet ik amper brood en andere koolhydraten. Ik mag niet zwaarder worden, want ik moet in mijn gewichtsklasse blijven. Zo jammer dat ik geen chips mag... dat vind ik het allerlekkerst, haha!”

Jij op Vrouw

Wil jij je verhaal doen op VROUW.nl?

Stuur dan een berichtje