Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wat brei je me nou?

Dit moet je weten;
Het nut van een proeflapje

journaliste

Marjolein Hurkmans

B

Ben je enthousiast geworden over die ontzettend leuke truien op onze site, struikel je meteen over de opmerking in de eerste alinea van het patroon: brei een proeflapje (zie pagina 2). Huh? Welke pagina 2? Afijn, pagina 2 van het breiboek dus, waar de patronen uit komen. Omdat we van de breipatronen pdf’s hebben geplaatst, kunnen we niet zomaar een zinnetje weghalen. Bij deze daarom de uitleg. Wat staat er op pagina 2?

Het ene garen is het andere niet. Zelfs niet als het heel erg op elkaar lijkt. Sommige soorten breien en haken veel ‘voordeliger’ dan andere. Op een etiket staat daarom niet alleen de naalddikte aangegeven die je nodig hebt, maar ook de gegevens voor een ‘proeflapje’. Bij dit getekende vierkantje staan op de horizontale lijn het aantal steken en op de verticale lijn het aantal naalden (toeren) dat je moet breien om een lapje te krijgen van 10 bij 10 cm.

Vervangen

Wil je het aangegeven garen vervangen door een ander soort garen, dan is het dus heel belangrijk om te controleren of de gegevens op de etiketten van het ene ‘proeflapje’ overeenkomen met die van het andere ‘proeflapje’. Vooral de horizontale lijn is daarbij belangrijk.

Bij ieder patroon staat immers aangegeven na hoeveel centimeter je bijvoorbeeld af moet kanten om de mouwinzet te maken. Dat kun je gewoon meten, daar hoef je geen toeren voor te tellen. Maar het aantal steken dat je nodig hebt om de juiste breedte te verkrijgen, reken je wat minder gemakkelijk om.

Hand van breien

En dan is het ook nog belangrijk hoe je ‘hand van breien’ is. De een breit strakker dan de ander. En om wat voor steek gaat het? Brei je een kabelpatroon, dan word je breiwerk een stuk smaller dan wanneer je een trui in ribbelsteek breit.

Zo doe je dat

Wil je zeker weten dat je trui precies dezelfde afmetingen krijgt als die van het patroon dat je hebt uitgekozen (bij een lekker wijdvallend geval is dat wat minder belangrijk), dan is het aan te raden om eerst zelf een proeflapje te breien. Bij ieder patroon staat aangegeven hoeveel steken je daarvoor op moet zetten en hoeveel naalden je moet breien om zo’n lapje van 10x10 te krijgen.