Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sanne Vogel
Foto: Hollandse Hoogte
Wat Hij Vindt

De enge mevrouwen van
republiek Amsterdam

columnist

Bert Dijkstra

A

Amsterdam wordt in rap tempo een stad van enge mevrouwen. Eerst die dwaze bijna-moeders, zeikend dat in een Amstelveens ziekenhuis een kraamkamertje tot Mokumse enclave gemaakt moet worden, omdat hun baby anders geen hoofdstedelijk stempeltje op haar of zijn fontanelletje geplakt kan krijgen. Want als Amsterdammer ben je verheven boven de rest van de polderlanders, begrijpt u wel?

O zo politiek correct door het grachtengordeltje roeptoeteren dat alle mensen gelijk zijn en dat onderscheid maken tussen ras of afkomst een misdaad is, maar natuurlijk wel zelf even zorgen dat de eigen spruit zich hoogwaardig burger mag noemen van een mondiaal bekende nederzetting. Brrrrr.

Homohaters naar Terschelling 

En dan is er dus ook nog actrice Sanne Vogel, als rechtgeaarde import-Amsterdammer ook al zo bevlogen bezig met een betere wereld zonder nare mensen. Homohaters? vraagt de dame zich hardop af in het blad Mokum Magazine. Die moeten zo snel mogelijk de stad uit worden gedreven. Op zich een lovenswaardig streven natuurlijk, maar waar moeten die vermaledijde eikels dan naartoe, mevrouw Vogel? ‘Naar Terschelling’, zegt de schat.

Welja. Sanne Vogel ergert zich aan de aanwezigheid van potenrammers in haar stad, dus moeten die onverlaten met een enkeltje op de veerboot naar dat prachtige waddeneiland worden gedreven. Terschelling, met z’n beeldje van het Stryper Wiefke, het oude vrouwtje dat volgens de overlevering het eiland behoed zou hebben voor plunderingen van Engelse onverlaten. Terschelling, met z’n eigen heerlijke zanger Hessel, waar je zo aangenaam naar kon luisteren in z’n eigen kroeg, na een middagje fietsend uitwaaien in de duinen. Dat eiland dus moet worden aangetast door homohaters, omdat Sanne Vogel die niet in haar stad wenst tegen te komen. Gad-ver-damme.        

Eigen Amsterdammers eerst 

Kan het nog misselijkmakender? Jazeker, we hebben ook nog de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim in de aanbieding. Van D66, die mevrouw. U weet wel, het luchtfietspartijtje, dat het vólk zo graag macht wil geven met referenda en vindt dat we niet in ons eigen kneuterige Hollandje, maar in het grote machtige Europa ons heil moeten zoeken. En wat zegt die mevrouw als het vólk massaal op Boze Geert dreigt te gaan stemmen? ‘Als Wilders premier wordt, moeten we van Amsterdam een zelfstandige republiek maken’. Eén Europa? Als het aan haar ligt niet eens: één Nederland.

Wanneer binnen de Europese Unie landen er een akelige puinhoop van maken, dan moet de Nederlandse regering van Simone’s partijtje práten. En betálen. Want de eenheid moet koste wat het kost bewaard blijven. Maar als de stem van het volk mevrouw Kukenheim niet aanstaat? Dan wil ze van haar stad gewoon even snel een republiek maken.

Het ware gezicht van de goedmensvrouwtjes van Mokum: eigen Amsterdammers eerst.         


En, wat vind jij? Laat je horen!