Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Handen met spaarpot
Foto: Hohner Images | Hollandse Hoogte
Wat Hij Vindt

'Hoezo alimentatie betalen
voor stiefkinderen?

columnist

Patrick van Rhijn

E

Een raadsheer van de rechtbank in Den Bosch pleitte gisteren, in de ZEMBLA-uitzending Stiefkind van de rekening, dat stiefouders ook alimentatie moeten gaan betalen voor de kinderen van hun nieuwe partner als hun relatie eindigt. Betalen voor de kinderen van een ander dus. Kolder vindt ervaringsdeskundige Patrick van Rhijn.

Gisteravond vertelde Cees van Leuven - familierechter en raadsheer van de rechtbank in Den Bosch - dat hij het niet terecht vindt dat stiefouders momenteel wel om een omgangsregeling kunnen vragen nadat het samengestelde gezin uit elkaar is maar geen alimentatie voor diezelfde kinderen hoeven betalen. Hoezo?!

Biologische ouders

Die kinderen hebben toch een biologische vader en/of moeder? Bij hen ligt de financiële verantwoordelijkheid. Niet mijn partner of ik als passant. Het moet niet gekker worden.

Stel, ik - gescheiden vader - ontmoet een leuke vrouw en ik neem haar drie kinderen uit een eerdere relatie met liefde in mijn leven op. En zij die twee van mij (hypothetisch want ik heb er in het echt drie). Ik zie niet in waarom ik dan voor één kind (drie min twee) alimentatie zou moeten betalen als we weer uit elkaar zouden gaan. En ook andersom niet.

Nieuwe vriendin

Ik heb een dochter uit een eerdere relatie. Ze heeft drie jaar bij mij gewoond voor ik haar moest laten gaan van de rechters. Maar het zou te bezopen zijn geweest als mijn nieuwe vriendin verplicht zou moeten meebetalen aan haar onderhoudskosten voor haar vertrek. Die kosten, vond ik, moesten voor mijn rekening komen en al helemaal toen ik haar op het vliegtuig naar haar moeder had moeten zetten.

Het zou volgens Van Leuven ongelijk voelen voor de kinderen onderling als er voor de een (het gezamenlijke biologische kind) wel alimentatie betaald zou worden en voor de anderen (niet biologische kinderen) niet.

Lusten en lasten

Volgens Van Leuven zou het logisch zijn als de stiefouder ook financieel verantwoordelijkheid blijft dragen voor het kind na beëindiging van de nieuwe relatie. Maar die zie en voel ik echt niet.

Natuurlijk zou ik financiële verplichtingen hebben als mijn nieuwe vriendin en ik gezamenlijk een kindje zouden krijgen. Dan moet ik, of zij, meebetalen aan de opvoeding en kosten van die schatjes. We hebben immers samen besloten dat we dit kindje gingen krijgen, dus samen verantwoordelijkheid dragen en dus ook samen de lusten en de lasten.

Afzonderlijk

Maar dat geldt wat mij betreft zeker niet voor de kinderen die zij en ik afzonderlijk van elkaar al zouden hebben. Die waren er tenslotte al. Bovendien hebben ze al een vader die voor hen zou moeten betalen. Of zou het in de praktijk dus zo kunnen zijn dat er meerdere (stief)ouders  voor de alimentatie van hetzelfde kind zouden opdraaien?

Een stiefouder die ervoor kiest om te trouwen of officieel te gaan hokken met een partner die al kinderen heeft is wel verplicht om tijdens die relatie financieel bij te dragen aan de kosten van het inwonende kind, maar die verplichting vervalt zodra de relatie tussen de ouders stopt. En terecht.

Nooit meer

Je kunt binnen een samengesteld gezin geen kinderen voortrekken. Iedereen gelijk en even geliefd graag. En als je een kind adopteert is het ook terecht. Maar na het verbreken van een gewoon huis-, tuin- en keukensamengesteld gezin? No way! Dit hele gebeuren bevestigt voor mij eigenlijk alleen iets dat ik - sinds mijn huwelijk strandde - al weet: deze jongen trouwt nooit meer!