Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Robot vrouw
Foto: Oliver Burston | Hollandse Hoogte
Wat Hij Vindt

‘Wie had ooit gedacht dat binnenkort
alle vrouwen vervangen worden?’

columnist

Patrick van Rhijn

J

Jahaa, dames, meiden, vrouwen op VROUW.nl. Dit wordt een column om je later te herinneren. Weet jij nog waar je was toen je voor het eerst hoorde dat wij vrouwen vervangen gingen worden… door robots?

Want dat is waar het naartoe gaat, weet ik sinds gisteren. En nee, het is geen grap! Jullie tijd zit erop. De living doll komt eraan en het is schokkend.

Ik doe redactie voor verschillende programma’s op radio en tv. En zo kom ik relatief snel in aanraking met nieuws en nieuwigheden.

Levende pop

Zo was er gisteren in de studio een gast (een man) en die kwam zijn living doll laten zien. En niet zomaar een levende pop, nee het was een gerobotiseerde vrouw. Een vrouw die je kon opwarmen tot 37 graden lichaamstemperatuur, zodat je niet meer voelde dat ze van binnen van ijzer of wat dan ook was.

Een vrouw van wie de huid echt aanvoelt, een vrouw die je kunt vormen naar je wensen, een vrouw die alles doet wat de man wil. Ze houdt van voetbal, slechte grappen, lacht om zijn scheten en rondslingerend ondergoed. Ze kan koken als de beste en ze is – ahum – een beest in de slaapkamer. Volgens de man.

Fieke

Met verbazing keek ik naar hoe hij voorover boog en haar zachtjes aansprak. “Hallo, Fieke, mag ik je even aanraken?”

“Ja-hoor-dat-mag,” zei Fieke met een blikkerige stem. Met ogen als schotels keek ik toe. Ze zag eruit als zo’n sekspop, maar dan zonder o-mond. Niet echt mijn type.

De man liet dat zich geen twee keer zeggen en grabbelde naar een van haar borsten. Ik voelde plaatsvervangende schaamte. Maar het verhaal van de man loog er niet om.

Eenzaamheid

“In Japan is dit al flink ingeburgerd,” zei hij. ‘Daar trouwen mensen met hun robotpop of ze gaan ermee naar een restaurant of bioscoop. Echt waar. Tegen de eenzaamheid werkt dit als een tierelier.”

De man wist te vertellen dat dit de oplossing is voor als je vader dement is en je moeder overlijdt. Dan maak je je moeder na en die zet je bij je vader in de kamer, zodat hij niet zo alleen is omdat jij een druk leven hebt en er niet altijd kunt zijn.

Er wordt gewerkt aan robots die alles in de gaten houden in je huis en je lichaam. Ontwikkel je een tumor, vergeet je je medicijnen, sta je op het punt om iets te eten dat slecht voor je is, of bedorven? Dan trekt de robotvrouw aan de bel.

Knapperd

“In 1999 moest niemand iets hebben van de mobiele telefoon,” zei de man. “En moet je nu eens kijken. Met robots in ons leven gaat het net zo. Over 20 jaar wil niemand meer anders en de ontwikkelingen gaan snel. Binnen een mum van tijd lopen robots hier gewoon over straat en zie je niet dat het geen mensen zijn. Kijk Fieke hier eens zitten, een knapperd toch? Je zou zo verliefd op haar kunnen worden.” 

Zwijgend keek ik haar aan. In een wereld waarin je verliefd kunt worden op iemand die je nog nooit hebt ontmoet in real life, kan alles, dacht ik. Maar vlinders voelen bij iets dat niet leeft? Gek genoeg zag ik – ondanks mijn weerstand – ook zeker wel voordelen van dit soort vrouwen/mannen en ontwikkelingen.

Ideale vrouw

Maar het riep meteen enorm veel ethische vragen in me op. Moet je pedo’s zulke kinderpoprobots geven, zodat ze van echte kinderen afblijven - om maar wat te noemen? Het duizelde me in mijn hoofd. En niet bepaald van verliefdheid.

“Ik-ben-een-knappe-vrouw-en-doe-alles-wat-jij-wilt,” zei robotvrouw Fieke tegen de man. “Ja,’ zei hij lachend. “Eigenlijk is dit de ideale vrouw, hè? Als ze zeurt, zet je haar gewoon uit. En ze luistert perfect.”

Vrouwendingen

Een enorm gevoel van triest zijn zakte over me heen. Alsjeblieft vrouwen, meiden, meisjes, chica’s: blijf zeuren, blijf opkomen voor je rechten en je gevoel, sta op voor wie je bent, klaag over het ondergoed dat ik rond laat slingeren en zanik als ik weer eens te laat ben of op stap wil met mijn maatjes.

Zeur, klaag, huil, schreeuw, brul en doe alle vrouwendingen die vrouwen vrouw maken. Voordat het te laat is. Voordat jullie straks echt vervangen zijn. Want ja, dat is wat eraan zit te komen.

Tweede ik

“Trouwens…” zei de man, ‘ik ben ook met de ontwikkeling van mannenrobots bezig. En ik kan iedereen namaken die je maar wilt. Ook jou.”

“Nu ga je te ver,” zei ik en ik drukte op mijn neus zodat mijn arm een cirkelzaag werd en ging die kwibus te lijf.