Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Samen naar een boshut
Foto: Hollandse Hoogte
Wat Hij Vindt

'Ben ik nou zo'n hork
om dat zo te voelen?'

columnist

Patrick van Rhijn

C

Columnist Patrick van Rhijn woonde jaren in Zweden en begrijpt wel dat in dat land nu wetgeving wordt ingevoerd die misbruik moet tegengaan. Maar de praktijk doet hem - op zijn zachtst gezegd - ongemakkelijk aan.

De positie van vrouwen in Zweden is om door een ringetje te halen. Nederland zou een voorbeeld kunnen nemen aan de gelijkheid die vrouwen daar ervaren.

Zweedse gelijkheid

Mannen zorgen net zo hard voor de kinderen, de lonen zijn vaker wel dan niet gelijk, er zitten meer vrouwen op belangrijke posities en dat alles wordt door iedereen, man en vrouw, omarmd. Nederlanders kunnen daar hééééél soms ook iets van die Zweedse gelijkheid proeven.

Kijk maar eens op de toiletten van een bepaalde Zweedse woonboulevard waar het heel gebruikelijk is dat niet alleen in het dames- maar ook in het herengedeelte een verschoontafel hangt. Want hoezo is baby’s verschonen alleen iets voor vrouwen?

Onwenselijke zoen

Ondanks de gelijkheid zijn er ook in Zweden (veelal) mannen die zich - al dan niet onder invloed van een eigen gestookte alcoholische versnapering - niet kunnen inhouden in hun contact met de andere sekse en daarom komen er nu drastische regels die misbruik als aanranding en verkrachting, maar ook een onwenselijke zoen tegen moeten gaan.

Tot nu toe was het zo dat je als belaagde moest weigeren in woord of gebaar om de dader veroordeeld te kunnen krijgen voor het jou ongevraagd aanraken in welke vorm dan ook. Stel je voor dat je zo 'verlamd' was dat je vergat dat je 'nee' moest zeggen…

Romantiekbreker

Daarom wordt alles nu omgedraaid. Een prachtig initiatief vind ik, maar in de praktijk lijkt het me toch ook enorm ongemakkelijk. Ik stel me voor hoe ik een klik voel met die mooie Zweedse vrouw die ik net heb ontmoet of die ik al langer ken (been there before) en onze ogen zeggen wat onze monden nog even niet kunnen.

Je voelt of je met iemand een bijzondere verbinding maakt, het is iets in de lucht, en dan kom je ook dichterbij elkaar door juist even niks te zeggen. Volgens de nieuwe Zweedse regels moet ik in dat ogenblik nu dan zoiets zeggen als 'Ehm liefje… ik zou wel met je willen zoenen… wil jij dat ook?' Dat voelt voor mij als een enorme romantiekbreker.

Momentum

Opeens moet de ander haar hoofd laten spreken waar anders de zwijmel ons zou meevoeren. Want de toestemming geldt voor iedere handeling, of je nou een date wilt, een kus of echt met elkaar tussen de lakens wilt duiken met een of meerdere deelnemers.

Want of het nou een date betreft, een ontmoeting tussen twee getrouwde mensen of een aanzet tot groepsseks, voor alles moet wederzijdse toestemming gevraagd worden aan iedere betrokkene. Hoe a-relaxed! 'Wil jij?', 'Ja, ik wil.' 'En jij?', 'Ja ik wil ook' 'En jij dan?', 'Nou… ja ik denk het wel', 'Denk je het wel of weet je het zeker?', 'Ehm nouuuu ja, ik wil.' En weg is het momentum.

A-relaxed in het kwadraat

Misschien zou ik het eens moeten proberen en valt het enorm mee in de praktijk. Of ben ik nou zo'n hork om dat zo te voelen? Want ik begrijp ook heel goed dat het a-relaxed in het kwadraat is als iemand jouw grenzen over gaat die nevernooit gepasseerd mogen worden.