Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Man betrapt vrouw op vreemdgaan
Foto: Camera Press/Richard Storehouse | Hollandse Hoogte
Wat Hij Vindt

'Wie ben ik om exclusiviteit
van iemand te eisen?'

columnist

Patrick van Rhijn

K

Kapot was hij ervan, de vriend die ontdekte dat zijn vriendin was vreemd gegaan. Hij had haar structureel niet de aandacht gegeven waarnaar ze zo verlangde en dit was het gevolg. Na een aantal moeilijke maanden kozen ze ervoor om samen verder te gaan. Maar of er nog basis is na zo’n ervaring? Ik denk van niet...

Ik ben niet voor of tegen vreemdgaan. Wel voor open liefde. In mijn beleving bestaat er alleen niet zoiets romantisch als 'voor elkaar bestemd zijn' of 'voor altijd de jouwe zijn'.

Het Grote Nu

De paar keer dat ik dacht tot in eeuwigheid van dagen samen te blijven kwam ik bedrogen uit. Vrouwen verlaten je vroeg of laat. Mij wel althans. Sindsdien leef ik in Het Nu. Het Grote Nu is alles dat ik heb en de dingen gaan zoals ze gaan, en hetzelfde geldt voor mijn relaties. En wie ben ik om exclusiviteit van iemand te eisen? Zolang we het leuk hebben is het fijn.

Die vriend en zijn vriendin hadden wel dat altijd samenblijf-beeld, maar zijn werk vroeg veel van hem en zij hield van aandacht. Kun je iemand exclusief claimen als je diegene (te) weinig aandacht geeft? Ik vind van niet. Niemand heeft het recht de ander relationeel en seksueel te isoleren.

Naar bed

Die vriend bleef maar werken en werken en zijn vriendin voelde zich eenzamer en eenzamer terwijl ze hoopte dat hij haar weer zou zien staan. Op een avondje op de sportclub was ze ingegaan op iemands avances.

Compleet van de kaart en woedend zat mijn vriend op mijn bank nadat uitgekomen was dat ze naar bed was geweest met een ander; hoe had ze dat kunnen doen?!

Vergeven

Ik toonde me een ware vriend en bood mijn schouder, maar gaf ook milde kritiek; hij had haar immers behoorlijk verwaarloosd. Na wat biertjes voor hem en wat cola voor mij, zag hij dat ook en besloot hij dat hij ging proberen om het haar te vergeven.

Dat vergeven kostte hem meer moeite en meer dan een gesprek. Maar hij schoof uiteindelijk zijn gekrenkte mannelijkheid opzij, veranderde van sportclub (want de confrontatie met die ander bleef te lastig) en deed zijn best om haar weer als zijn 'vrouw voor altijd' te zien.

Negatieve gevoelens

Zij was daar blij mee, want die ander was een vlucht geweest zei ze, een zucht naar erkenning en een schreeuw om aandacht. Hij zou wat minder gaan werken en zij zou hem wat meer ruimte gunnen. Maar wat mij verbaast is dat, sinds ze het hebben bijgelegd, hij al snel weer opging in een lopend project en zij weer thuis voor de buis zat.

En wat bleek afgelopen week? Diep vanbinnen is hij nog boos en straft hij haar. "Zo gaat dat natuurlijk nooit werken, kerel", zei ik. En niet omdat ik de wijsheid in pacht heb, maar omdat iedere jandoedel dat weet. Als je elkaar na overspel dan toch vergeeft doe het dan volmondig.

Wat mij betreft is niemand voor de eeuwigheid voor elkaar bestemd, maar nu is het echt een tripje naar veel negatieve gevoelens en het definitieve einde van hun relatie. Is het onterecht als zij het straks opnieuw bij iemand anders zou zoeken? Ik vind van niet.