Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
Wat Hij Vindt

'Het mag duidelijk zijn,
boefjes zijn veel van jullie wel'

columnist

Patrick van Rhijn

H

Het zal je maar gebeuren. Je gaat naar de dokter en die stelt vast dat je al je hele leven onvruchtbaar bent. Van wie zijn dan die negen kinderen die je met je vrouw dacht te hebben?! Het overkwam een man in Marokko deze week. Maar ik maak me geen illusies. Mannen hebben de naam het buiten de deur te zoeken, maar ook in ons land moeten heel wat vrouwelijke boefjes rondlopen…

 

Hoe bizar en schokkend en niet te vergeten hartverscheurend moet het voor die arme man in Marokko (en voor zijn kinderen) zijn, nu is gebleken dat ze biologisch helemaal niet met elkaar verbonden zijn.

'Ongelukjes'

Jarenlang alles gegeven, liefde, geld, aandacht, verzorging en dan opeens blijk je al die jaren voorgelogen en voor iemands karretje gespannen te zijn. Ok, negen buitenechtelijke kinderen is nogal extreem, maar ook hier in Nederland vliegen de ‘ongelukjes’ je om de oren. Ik wil je niet ongerust maken, lieve lezer, maar er is een redelijke kans dat jij, en ik, ook niet bent van de man van wie je denkt dat hij je pa is.

Biologische vader

Ik sprak een tijdje terug een wetenschapper die zojuist onderzoek had gedaan naar hoeveel mensen een andere vader hebben dan ze denken. Hij was glaszuiver en zijn stelling schokkend. Een op de negen mensen heeft een andere biologische vader dan hij of zij denkt. Een op de negen. En er bestaat een lange traditie van onderzoeksresultaten die dit soort cijfers laten zien.

Gevaarlijke mannen

De reden daarvoor is dat vrouwen geneigd zijn om te shoppen voor betere genen op het moment dat ze vruchtbaar zijn. Ze hebben een goeie zorgzame man op de bank zitten, maar als ze vruchtbaar zijn ‘dwingen’ hun instinct en de hormonen hen om op zoek te gaan naar een man die een grotere overlevingskans lijkt te garanderen voor haar nageslacht. Dingen als strakkere kaaklijnen, gezondere huid, bredere schouders maar ook een vettere bankrekening zeggen dat iemand gezond is en dus meer kans heeft om voor sterk nageslacht en veiligere omstandigheden om in op te groeien te zullen zorgen.

Zogenaamd gevaarlijke mannen scoren dan hoog op het verlanglijstje. Geen types waar je je leven daadwerkelijk mee wilt delen op dagelijkse basis, want daar zou je alleen verdrietig, gekwetst en verlaten door kunnen worden, maar krijgers en overlevers die je moet gebruiken als supermarkt. Je grist zijn genen mee uit het schap en vervolgt je leven samen met de lobbes die voor je sociale en financiële zekerheid zorgt.

Donkere krulletjes

Het is overal zonder dat we er erg in hebben, maar soms kom je de uitspattingen tegen. Zoals nu in de media over die arme man met zijn toch niet negen kinderen. Of zoals laatst toen ik even ging tanken onderweg naar een opdrachtgever.

‘'Ja, heel gek,’' zei een vrouw in het benzinestation tegen twee vriendinnen. ‘'Zijn vader en moeder zijn allebei hartstikke blond, maar hij heeft donkere krulletjes…’' Heel even viel er een veelbetekende stilte waarop de drie vrouwen alle drie moesten grinniken.  

Gevangenisstraf

Maar is dat erg? Wat mij betreft niet. Het is de wet van leven en overleven. We doen dan wel alsof we heel ontwikkeld zijn, maar diep van binnen zijn we allemaal nog steeds wilde beesten. En in de jungle heerst de wet van de sterkste. Maar of iedereen daar zo over denkt? Dat betwijfel ik. De moeder van negen die nu in Marokko is ontmaskert schijnt zelfs gevangenisstraf te riskeren vanwege haar overspel.

Maar wat doe je als je een man hebt getroffen die niet voor nageslacht kan zorgen? Is jouw lot dan ook dat je nooit kinderen zult krijgen? Zij vond van niet en loste het, nou ja, laten we zeggen creatief op. Het is makkelijk om iemand te veroordelen die van meerdere walletjes eet, maar er zijn veel redenen waarom iemand zoiets zou doen. Uit liefde voor deze onvruchtbare man bijvoorbeeld. Wat niet weet wat niet deert, tot het uitkomt. Maar het mag duidelijk zijn: boefjes zijn veel van jullie wel, minstens net zo ondeugend als ‘wij’ mannen.