Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Richard Brocken
Wat Hij Vindt

'Een kunstkerstboom stond al tijden
hoog op mijn verlanglijstje'

D

Drie mannen geven bij toerbeurt hun mening. Dit keer veelvuldig 'gescheiden' Telegraaf-journalist Roy Klopper (53) over de ellende rondom kerstbomen.

Het is gelukt: in de woonkamer staat dit jaar een kunstkerstboom. Zo’n nepperd stond al tijden hoog op mijn verlanglijstje, maar ja... "Lelijk, ongezellig, reukloos" vinden vrouwen.

Nordmann

Nederlandse dames zijn, zonder het van elkaar te weten, bijzonder eensgezind over de sparrenkwestie: een vent die geen Nordmann wil, heeft een wansmaak en snapt niets van sfeer of traditie.

Dus stapte deze sul jaar in, jaar uit maar weer in de auto om zo’n plakkerige spar in te laden bij de lokale bouwmarkt. Bij thuiskomst had ik subiet spijt. De hele wagen vol naalden, die je zelfs diep in de zomer nog tot in het dashboardkastje tegenkomt.

Ptss

Om nog maar te zwijgen van het spoor van ellende dat zo’n verdord stuk hout achterlaat als-ie na Nieuwjaar weer het huis uit moet. Ik ging ze haten, die ondingen. In de loop der jaren ontwikkelde zich 'dennenboom-ptss': een post traumatische stress-stoornis die je al in oktober laat opzien tegen de feestdagen. Alleen vanwege die kloteboom.

Nooit werden de klachten serieus genomen, geestelijk leed is iemand immers amper aan te zien. Totdat ik voorafgaand aan Kerstmis 2017 fysiek instortte. Kort nadat er weer zo’n rottend stuk groen met glimmende ballen was volgehangen, kwam een dreunende hoofdpijn opzetten. Al snel begon ook het gesnotter en liep de koorts hoog op.

Vreselijke aandoeningen

Op mijn laatste krachten wist ik op de iPad de zoektermen 'kerstboom' en 'ziek' in te tikken. En daar was de redding: pagina’s vol wetenschappelijke verhandelingen over de meest vreselijke aandoeningen die sparren verspreiden. Ik bleek ternauwernood aan de dood ontsnapt. Onthutst las ik de onheilstijdingen voor, concluderend dat ik bijna de eerste dennenboom-dode van het jaar was geweest.

Vriendinlief keek me verbijsterd aan, voelde nog even aan mijn hoofd, maar wist dat de strijd verloren was: vanwege grote gezondheidsrisico’s voortaan een kunstboom. Voldaan knipte ik de tv aan om 'helaas' nét tijdens het Journaal-item over de landelijke griepgolf kortstondig in slaap te vallen.

Tekst: Roy Klopper