Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Plaatjes in plaatjesboek plakken
Foto: Jaco Klamer
Wat Hij Vindt

'Het Nederlands vrouwenteam in het plaatjesboek,
is dan niets meer heilig?'

D

Drie mannen geven bij toerbeurt hun mening over vrouwenzaken. Dit keer Telegraaf-journalist Roy Klopper (53).

In het eredivisieseizoen ‘76/’77 plak ik als klein jochie mijn eerste voetbalplaatjesalbum vol met foto’s van helden met welluidende namen als Gerdo Hazelhekke en Lambert Kreekels. Decennia later neemt Albert Heijn de verdwenen plaatjestraditie over

Misnoegen

Daarmee komt prompt het jochie weer tot leven in deze inmiddels ruim volwassen vent. Familie en vrienden helpen succesvol mee om de twee seizoensboeken compleet te krijgen. Dat inplakken is trouwens een zenuwslopend proces. Met de jaren groeit immers ook de afkeer van bepaalde clubs en individuele voetballers. Toch moeten ook hún afbeeldingen netjes tussen de lijntjes worden geplakt.

Gelukkig is er altijd een optie om misnoegen kenbaar te maken. Zo plakt deze geboren Nijmegenaar en fervent NEC-supporter het clublogo van de Arnhemse aartsrivaal Vitesse steevast ondersteboven in het album. Dat voelt als een moedige verzetsdaad.

Verbijstering

Sinds begin januari zijn de voetbalplaatjes terug bij de grootgrutter uit Zaandam. Glunderend werpt vriendinlief het nog maagdelijke album na de eerste btw-vretende boodschappen van 2019 op tafel. "Heb je weer een hobby voor komende weken." 

Verwachtingsvol scheur ik de bijbehorende fotopakketjes open. Veel Heerenveen en AZ, prima bladvulling. Dan is daar de verbijstering. Wat is dat voor een foto? Hij lijkt wel een vrouw! 'Zal wel bij Vitesse horen', denk ik nog. Maar nee, het shirt is oranje.

Vrouwenteam 

Het besef dringt langzaam door: voor het eerst figureert ook het Nederlands vrouwenteam in het plaatjesboek, is dan niets meer heilig? Damesvoetbal, pfff. Prima dat meiden achter een bal aan hollen, maar hun gepruts op tv uitzenden is toch echt een brug te ver.

Dat ik met die opinie een roepende in de woestijn ben, heeft menig discussie me al geleerd. Dus koester ik stilletjes de afstandsbediening als ene Lieke Martens in beeld verschijnt. Maar nu zit ze ook nog tussen de voetbalplaatjes! Mijn album komt dit jaar voor het eerst niet vol.