Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Haar laten knippen: waarom is de kapper zo duur?
Foto: © Hollandse Hoogte
Opinie

Wat Yvonne Vindt:
Waarom zijn kappers zo duur?

journaliste

Yvonne van der Wal

D

'Dat is dan € 54,85 alstublieft’, meldde de kapster mij stoïcijns toen ik bij de kassa stond. Vierenvijftig euro en vijfentachtig cent. Voor wassen en föhnen. Ik herhaal: alléén wassen en föhnen. Mijn haar was noch geverfd en zelfs niet geknipt. Verschrikt keek ik om me heen. Was ik per abuis in de P.C. Hooftstraat beland of bij een kapsalon in ’t Gooi? Of zat er diamantpoeder in die shampoo?

Verbouwereerd

Diezelfde avond zou ik een feestje hebben en dus kwam ik voor de perfecte blowout voor glamorous steil haar. Mijn normaliter krullende kapsel was inderdaad perfect glad, daarover geen woord. Maar nadat ik in een soort trance mijn pinpas in de gleuf had gestopt leek mijn coupe toch opeens een stuk minder glamourous en mijn stemming minder feestelijk. Vijfenvijftig euro voor een beetje reinigen, spoelen en drogen. Alsof ik zojuist 3000 euro had gespendeerd aan een H&M-tas. Ik was te verbouwereerd om er iets van te zeggen.

Was ik de kapster, dan waren deze buitensporige getallen waarschijnlijk zachtjes stotterend en met het schaamrood op mijn kaken uit mijn mond gekomen, maar bij mijn alleraardigste kapster was er nog geen vleugje rood te bespeuren. Ik liep naar buiten met een weelderige bos haar, en toch was ik kaalgeplukt. Ik had spijt als haren op mijn hoofd.

Een conditioner, mevrouw?

‘Kappers zijn te duur’, stond er eind vorig jaar boven een lezersbrief in de Wat U Zegt-rubriek van De Telegraaf, en daar ben ik het in veel gevallen grondig mee eens. Kappers zaten op dat moment met de handen in het haar; voor het derde kwartaal op rij daalde namelijk zowel het aantal knipbeurten als de hoeveelheid verkochte haarverzorgingsproducten, zo bleek uit CBS-cijfers. B. Alkema uit Erp wist wel waarom. ‘De prijzen zijn veel te hoog! Ik betaalde bij mijn kapper 19 euro voor een knipbeurt en daar moest ik ook nog een afspraak voor maken.’

19 euro voor een knipbeurt lijkt mij nu een koopje als je die naast mijn kappersbezoekje legt. ‘Ik zie dat uw haar wat droog is, zal ik er een conditioner indoen?’ Toen de kapster mij deze vraag stelde terwijl ik naar het plafond zat te staren, begon er al iets te prikken en dat was niet de shampoo. Nee, het was mijn vermoeden, wat voelde als een irritante kriebeltrui. ‘Doe maar wat nodig is,’ antwoordde ik welwillend, maar ik had eigenlijk ‘Wat gaat me dat geintje kosten?' moeten roepen.

Maf

Geen wonder dat we steeds vaker zelf aan de slag gaan met de tondeuse, drogist-schaar en haarverf uit een pakje. Het mag bij de kapper dan heus allemaal beter en mooier zijn, en natuurlijk kun je een goed geknipt kapsel geenszins vergelijken met wat homemade gepruts, maar ik begrijp nu wel waarom daar snel op bezuinigd wordt. 55 euro voor haar dat nog niet eens is bijgeknipt, vind ik volslagen maf; op deze manier denk ik dat kappers zichzelf inderdaad de markt uit prijzen.

In elk geval zijn mijn haren mij dermate te berge gerezen, dat ik bij de eerstvolgende feestelijke gelegenheid toch maar eens mijn eigen föhnborstel tevoorschijn tover. Ik ben een kluns als het gaat om stylen maar met mijn grote internetvrienden ‘Google’ en ‘You Tube’ kom ik vast een heel eind. Of ik koop een heteluchtborstel van Babyliss. Kost nog niet de helft van wat ik nu heb besteed en de reviews zijn veelbelovend. En dan kan er ook nog wel een H&M-tas bij.

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!