Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opinie

Puur natuur? Doe mij maar
een laag make-up

journaliste

Yvonne van der Wal

J

"Je krijgt een oude kop van al die troep op je gezicht!" Al tijdens mijn puberteit bespeurde ik de universele antipathie tegen make-up. Make-up is vies. Make-up is pancake. Het is een masker en dat draag je alleen als je een minderwaardigheidscomplex hebt. Mensen trekken er zo'n smerig gezicht bij dat je haast zou denken dat we het over kakkerlakken hebben.

Goed, ik mag niet mopperen, maar zonder make-up naar buiten gaan is voor mij zoiets als in Eva-kostuum lopen. Met een blotebillengezicht zie ik er naar mijn smaak toch echt uit alsof ik ergens een onbekend virus heb opgepikt. Met Halloween heb ik geen eng masker nodig, ik ga gewoon zonder make-up de straat op.

Taxi

Nou nou, overdrijf je nu niet een beetje? Neen. In een ver verleden had ik na een stapavond (denk: weelderige haardos + verfkist) een gezellig babbeltje met een chauffeur tijdens de taxirit naar huis. Een paar weken later zat ik opnieuw in een taxi, dit keer op een saaie maandagochtend (denk: vogelnest + bril + nul schmink).

Zak met maden

Ik herkende de taxichauffeur direct, het bleek dezelfde vrolijkerd te zijn. Wat leuk! Maar mij herkende hij niet. Althans, niet aan mijn gezicht. Pas toen hij me dropte bij mijn adres riep hij wat ik liever nooit had gehoord: "Oh? Ben jij het?" Hij keek alsof hij een zak met maden had vervoerd.

#nokunstgebit

De no-makeuprage die nog niet zo lang geleden social media domineerde; die kon me dan ook gestolen worden. Alles moest ‘puur natuur’, want dat is het mooist. Toen vrouwen massaal hun borstelige benen begonnen te posten, kreeg ik spontaan jeuk. Wat zou het volgende zijn? Een portret van een tandpastalach met de hashtag #nokunstgebit? Soms is puur natuur gewoonweg – ik houd me in – niet bijster elegant.  

Ieeewww, haal eraf!

Ik snap het heus. De feministische ‘kijk mij eens, ik durf zonder make-up op de foto!’-selfies waren natuurlijk bedoeld om te ageren tegen het heersende schoonheidsideaal, met als boodschap: Durf Jezelf Te Zijn. Maar is dat niet juist het doel van feminisme? De vrijheid hebben om je eigen keuzes te maken? Dat je je juist niets hoeft aan te trekken van wat anderen mooi of lelijk vinden?

‘Ieeewww, haal eraf! Zo zonde!’ stond er vorig jaar onder mijn Instagram-kiek van mijn vers aangebrachte kerstlook. ‘Niks daarvan!’ replyde ik stellig. Want dit is wie ík ben. Een vrouw die ervan houdt zich op te tutten en daar niemand kwaad mee doet.

We bezoeken in groten getale beauty- en nagelsalons, we laten de kapper ons haar oppimpen en we hijsen ons in een skinny jeans, ook als die ons afgrijselijk staat. Want het is tenslotte ‘hip’. Maar wee je gebeente als je een lik foundation en een vleug lipstick op je gelaat durft te smeren.

Clown  

Dit is dan ook míjn boodschap: durf je eigen pad te volgen. Is dat niet ook een vorm van jezelf zijn? Ik verfraai mijn uiterlijk niet als gevolg van een broos innerlijk. Ik heb minstens tien verschillende blushers omdat ik ervan geniet, zoals anderen genieten van dertig paar schoenen. Je lippen accentueren met een knalkleur getuigt in mijn ogen juist van een gezonde dosis lef. Dat níet doen kan evengoed duiden op onzekerheid, want stel je voor dat je als clown wordt gezien.

Schoonheidsidealen zijn van alle tijden. Cleopatra gebruikte de rode kleur van geplette karmijnkevers als lippenstift, de Romeinen waren ook gek op make-up, sexy Marilyn Monroe liep er net zo min au naturel bij en Dynasty-ster Joan Collins heeft zich er ook nooit voor geschaamd: ‘Mijn geheim? Lagen en lagen en lagen make-up.’

Dat een goed aangebrachte maquillage ook wonderen kan verrichten, bewees de iets te eerlijke opmerking onder het onbedekte gezicht van Doutzen Kroes op Instagram: Doutzen! Niet doen, ik schrok me de tering!

 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!