Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

Pas op, niet doen, kijk uit!
We hebben een lesje loslaten nodig

journaliste

Yvonne van der Wal

T

Toen een Britse moeder haar zesjarige kind drie kwartier alleen thuis had gelaten, stond direct de politie op de stoep. Daarna riepen de Britten dat het alleen laten van kinderen onder de twaalf jaar strafbaar gesteld moest worden. Is een dergelijke reactie niet wat overtrokken?

 

Goed, ook ik vind zes jaar ietwat aan de jonge kant. Maar kan de gemiddelde 11-jarige overdag niet eens meer een uurtje alleen gelaten worden? ‘Nee!’ riep 27 procent van de ouders uit een poll van De Telegraaf. Zij vinden het een prima idee om dit te verbieden. Want zul je net zien: je huis brandt af of er staat een psychopaat op de stoep.

Levensgevaarlijk

Ook op Facebook ontstond er een discussie. Het aantal mensen dat het met deze stelling eens is, vond ik opvallend hoog. Er was zelfs iemand die vond dat dit wel naar veertien jaar opgeschroefd mocht worden. Zijn we echt zo doorgeschoten? Het gros van de 12-jarigen fietst kilometers door de polder zelfstandig naar school. En dan zou het ronduit gevaarlijk en daarmee strafbaar moeten zijn als ze even alleen thuis zijn?

Ongezond

Ouders die uit irrationele angst voor ziekte niet willen dat hun kind ooit in de zandbak speelt, ouders die het traphekje voor de zekerheid laten zitten terwijl hun zoon inmiddels tien kaarsjes heeft uitgeblazen, ouders die op hoge poten verhaal komen halen als hun peuter ruzie heeft gehad op het kinderdagverblijf, ouders die elke dag met hun dertienjarige zoon meefietsen naar de school die praktisch om de hoek zit, ouders die hun driejarige dochter niet naar een peuterspeelzaal sturen uit angst dat ze van een 20 centimeter hoog bankje valt: allemaal hartelijk bedoeld, maar misschien ook wel een beetje ongezond. Zoiets als je nakomeling maar geen zwemlessen laten volgen, omdat je bang bent dat hij verdrinkt.

Kinderlokkers en klimrekken

Ik vraag me af of de voorstanders hun achtjarige hummeltjes wel eens alleen buiten laten spelen. Buitenspelen is tenslotte volkomen gezond. Deden wij dit vroeger zelf niet de godganse dag? Maar oeh, dan stel je je kinderen toch ook bewust bloot aan gevaren: auto’s die je spruiten omver kunnen rijden, kindermisbruikers die je kroost mee kunnen lokken en klimrekken waar je kleuters vanaf kunnen kletteren. Koop maar alvast een helm.

Alcohol

Onze baby’s mogen ook al niet eens meer mee de supermarkt in wanneer we een fles wijn willen kopen. Alcohol verkopen aan kinderen onder de achttien is immers niet toegestaan. Dat jij veertig bent, daar heeft de verkoper geen boodschap aan – dat is nu eenmaal de wet. Alsof we ter plekke alcohol in hun flesjes zouden gieten. Ook als je je tienjarige dochter bij je hebt, kun je het wel vergeten. Foei, gauw terug, die fles rosé! Dus wat moet je dan? Uitsluitend wijn kopen als je je kroost thuis laat. Maar dus niet zonder toezicht, want anders zou pardoes oom agent voor je deur kunnen staan.

Opvoeden is loslaten

Misschien moeten we gewoon eens niet zo hypernerveus doen. De kans op brand in huis schijnt een luttele 0,06% te zijn. Opvoeden is loslaten, is mijn motto. Er komt een moment waarop je dat traphekje beter de deur uit kunt doen. Een moment waarop we onze kinderen zouden moeten leren met risico’s om te gaan en ze daarin te begeleiden, in plaats van deze te mijden. Kwetsbaarheid ontwijken máákt juist kwetsbaar.

Ook ontwikkelingspsycholoog Steven Pont zegt dat overbescherming nadelige effecten kan hebben. Je kind te veel willen behoeden voor tegenslagen, werkt soms zelfs averechts. ‘Kinderen kunnen over het paard getild raken en denken dat ze heel bijzonder zijn, omdat er door ouders altijd zo veel om hen heen wordt georganiseerd’, zegt Pont. ‘Maar kinderen kunnen ook faalangstig worden omdat ze het gevoel krijgen dat ze niet worden vertrouwd. We zien beide reacties toenemen de laatste jaren.’

Kortom: betrokkenheid kan doorslaan naar controlezucht en daarmee doen we onze kinderen juist tekort. Door niet overal de controle over te nemen, krijgen onze lievelingen meer controle over zichzelf. Door hen bijtijds en stap voor stap los te laten, geven we hen vertrouwen; in hen, maar vooral in onszelf.

 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!