Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Corbis
Opinie

Van leven ga je
nu eenmaal dood

journaliste

Yvonne van der Wal

H

‘Het is gewoon een kwestie van gezond leven’. Wanneer ik een dergelijke uitlating voorbij hoor komen in allerhande twistgesprekken over kankerpreventie, andere ziekten of de genezing daarvan, schieten de rode vlekken onmiddellijk in mijn nek. Feitelijk wordt er gezegd: Ziek? Eigen schuld, dikke bult. En dat gaat me veel te ver.

Gewoon een kwestie van gezond leven. Zeg dat maar eens tegen een longkankerpatiënt die nooit gerookt heeft. Zeg dat eens tegen een moeder die net te horen heeft gekregen dat er een tumor bij haar tweejarige dochter is geconstateerd. Durf dat eens te beweren tegenover een vrouw die zojuist een kwaadaardige knobbel in één van haar borsten heeft ontdekt.  

Alwetende paniekzaaiers

Wie ernstig ziek is, heeft gewoon niet genoeg granaatappel, soja, gojibessen en tomaten gegeten. Of een overdaad aan koolhydraten, gluten, E-nummers, zoetstoffen en andere levensgevaarlijke stoffen naar binnen gewerkt. Of te veel deodorant gebruikt. Of de verkeerde bh gedragen. Of schadelijke zonnefilters gesmeerd...

Vlak na mijn dertigste verjaardag bleek ik een voorstadium van baarmoederhalskanker te hebben. Als ik nu af zou moeten gaan op de paniekzaaiers, dan had ik mijn besmetting met het HPV-virus doodeenvoudig kunnen voorkomen met een condoom.

Of erger, wie dat virus ooit heeft opgelopen (meer dan 80 procent!) heeft gewoon te veel liggen kezen met een keur aan bedpartners. Jij slet! En als je lichaam niet in staat is dat virus zelf op te ruimen...tja...dat heb je toch zelf in de hand gehad, hè! Het zijn naïeve, kleingeestige opvattingen waar ik uitslag van krijg en die ik ferm in twijfel trek.   

E-nummers

Uiteraard zal ik hier niet gaan verkondigen dat een dagelijkse portie pizza en cola bijdragen aan een gezonde levensstijl. Ik geloof wel dat je de káns op het krijgen van kanker enigszins kunt beperken. Zoals het dragen van een gordel de kans op dodelijk letsel verkleint. En ja, feit is dat zo'n 90% van de longkankerpatiënten (ooit) heeft gerookt.

Maar laten er nou ook E-nummers in onbespoten tomaten en bananen zitten. Wat dacht je van E-300 en E-307, oftewel vitamine C en E. En laat de gemiddelde levensverwachting hier, hoger zijn dan in landen waar er voornamelijk ‘superfoods’ worden gegeten.

En laat het HPV-virus zich nou niet afschrikken door een kapotje. HPV is uiterst besmettelijk; het bevindt zich namelijk ook in het gebied eromheen, op genitaliën die niet met een condoom zijn bedekt, zoals scrotum, anus en vulva. En zo'n besmetting kan toch echt al plaatsvinden tijdens één keer seks. Net zoals de kans op een aanrijding evengoed aanwezig is tijdens kortere routes.

Domme pech

De invloed van voeding wordt in mijn optiek schromelijk overschat; een groene smoothie biedt - net als de gordel - geen garanties. Zelfs een onschuldige verkoudheid kun je er nog niet mee voorkomen, laat staan dat je er zoiets heftigs als kanker mee kunt verhinderen.

En wat is nu precies gezond? Daar zijn de meningen nog altijd over verdeeld. In elk geval zegt KWF Kankerbestrijding dat zoetstoffen zonder gevaar voor de gezondheid gebruikt kunnen worden, en dat naar schatting ‘slechts’ 30% van de nieuwe kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een minder gezonde levensstijl. Tevens zijn er experts die zeggen dat kanker in aanzienlijk veel gevallen een kwestie is van ‘domme pech’.

Illusie

Dus stop alsjeblieft met het indirecte vingerwijzen en het elkaar ophitsen. What you fear, you create. Je kunt ook bezwijken aan een overdosis vitaminepillen - hoe ironisch is dat. Voortdurend in angst leven en je aldoor bezighouden met wat allemaal fout dan wel levensgevaarlijk is, noem ik geen leven. Het idee dat je overal zelf controle over hebt is een illusie, daar ben ik van overtuigd, en dat idee loslaten lijkt mij hoe dan ook wél gezond.

Ik eet naast brood, zoetjes en ander ‘gebrekkig’ voer, dan ook gerust een flink bord patat (!). Met een klodder volvette mayonaise (!!). En satésaus (!!!). Ik verorber zo nu en dan een stroopwafel, neem een wijntje in het weekend en ik ben dol op witte chocola, crème brûlée en slagroom. En ik vertik het om me daar schuldig over te voelen. Want van leven ga je nu eenmaal dood.  

En, wat vind jij? Laat je horen!