Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Josje
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

Josje, ik vind je prachtig
Heb lak aan die zurigheid

journaliste

Yvonne van der Wal

W

Was het eerst nog Daphne Deckers die een bak met uitwerpselen over zich heen kreeg omdat ze zichzelf op Instagram durfde te presenteren in een bikini (hoe schokkend!), nu is ex-K3-lid Josje aan de beurt. Er wordt flink wat afgewalgd vanwege haar Instagramkiekje in ondergoed. En ík walg van dat bekrompen commentaar.

Wanneer je slechts de comments zou lezen dan zou je zweren dat het een foto betreft van een voorovergebukte vrouw die met een loense blik de camera in kijkt. En van wie je zowel de voorgevel als de aarsopening ziet. Kortom, zo’n foto die niet zou misstaan op de gemiddelde pornosite.

Spijt

‘Josje, toen je nog bij K3 was, was je nog leuk en zoo maar nu ben je echt anders’. ‘Jij was mijn grote voorbeeld, maar nu heb ik daar spijt van’. ‘Je kunt net zo goed naar een hoerenclub gaan’. ‘Aandachtshoer!’ 'Slet!' ‘Mijn nichtje van 5 zit op Instagram; zulke halfnaakte foto’s horen niet geplaatst te worden’.

Maar nee, Josje zit gewoon op de rand van haar hotelbed, tegenover een spiegel. In de ene hand houdt ze haar smartphone vast, die ze half voor haar gezicht houdt. Met haar andere arm bedekt ze haar borstpartij. Je ziet dus in feite niets. Of, zoals iemand het zo mooi toelichtte: ‘Je ziet geen ene k*t’.

Stukje onderbroek

Wat je wel ziet: een navel. En blote armen. Een deel van haar bovenbenen, en jaja, daar komt waarschijnlijk het meest spectaculaire en choquerende deel van haar selfie: Een Stukje Witte Onderbroek! Je ziet minder dan wat je komende tijd dagelijks op het strand te zien krijgt, maar ze wordt bestookt met berispingen alsof ze een misdaad heeft begaan.

Nee, misschien is het niet nodig om zulke plaatjes te deponeren. Maar dit lompe commentaar hoort evengoed niet op internet gekwakt te worden. En wat doet een 5-jarig kind op Instagram? Laten we elkaar nou zo graag wijsmaken dat de buitenkant losstaat van de binnenkant. Totdat de buitenkant niet bevalt, dan komt de aap uit de mouw.

Rapporteer-knop

Wat een aanstelleritis. Tag iets eenvoudigs als #Ikea of #poes en je kunt bijna niet ontkomen aan momentopnames waarbij tv-reclames voor sekslijnen in het niet vallen. Nu moet ik erbij vermelden dat dit de laatste tijd wel meevalt, maar dat hebben we wellicht te danken aan de rapporteer-knop.

Want ja jongens, die is er ook nog. Evenals de ontvolg-button. Maak daar gebruik van als je je dan zo vreselijk stoort aan al dat monsterachtige bloot, dan kan Instagram zelf bepalen of de foto wel of niet voldoet aan de voorwaarden. Kom voor mijn part helemaal niet meer op internet, dan is het meteen een stuk rustiger wat de stroom aan verbale buikloop betreft. Niemand verplicht je om een Instagramaccount te nemen, en wie dan ook te volgen of te bekijken.

Tienermeisjes

Ik maak me eerder zorgen om die duizenden voor- en nafoto’s van graatmagere tienermeisjes die zichzelf op de voorfoto klaarblijkelijk te dik vonden, terwijl op de ‘oude’ foto al bijna geen spoortje vet te bespeuren is. Ik maak me meer zorgen om de goedbedoelde ‘oohhh’s’ en ‘aaaah’s’ die eronder staan en zo onbewust een anorexialeven stimuleren.

Ik heb het al eens aangekaart: die anti-blootterreur moet maar eens afgelopen zijn. Er zijn heus belangrijkere zaken om ons druk over te maken dan over een BN’er in adamskostuum. Uiteindelijk zijn we, uit,-of aangekleed, allemaal mens. Josje, ik vind je prachtig. Heb poep aan die zurigheid. En anders is er voor jou ook nog die delete-knop!

Wil jij ook voor ons Wat Zij Vindt opiniepanel schrijven op VROUW.nl? Dat kan!

Stuur jouw proefblog in via deze link!

En, wat vind jij? Laat je horen!