Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: 123rf
Opinie

'Ik laat mijn zoon niet persen
in die bijna dwingende sportclublawine'

journaliste

Yvonne van der Wal

I

In Nederland kunnen zo’n 150.000 kinderen niet lid worden van een sportvereniging omdat ze opgroeien in armoede. Zonde, zo is de redenering. Sporten is tenslotte gezond en levert sociale contacten op. Maar sinds wanneer is niet naar een sportclub gaan ‘armoe’?

Vertel nou niet dat je kind op geen enkele sportclub zit, want dan kun je zomaar rekenen op een paar vermanende blikken. Hoezo niet? Dat heb je toch zeker wel over voor je kind?!

Blauwe maandag

Ik heb het nu niet over 'wel willen sporten, maar niet kunnen', maar over 'wel kunnen, maar niet per se willen'. Het lijkt wel of je je tegenwoordig moet schamen als je kind geen specifieke sport beoefent. Alsof beweging en sociale contacten alleen mogelijk zijn met een hockeyvereniging of zumbaworkout.

Sportbeweging móet je leuk vinden. Ik haatte het als kind. Ik zat hooguit eens een blauwe maandag op jazzballet, en mocht in mijn handjes knijpen als ik nét niet als laatste werd gekozen tijdens de gymlessen. Koren op de molen van mijn sportallergie.

Worsteling

Mijn zoon (11) heeft mijn anti-sportgenen geërfd. Tristan heeft met voetbal net zoveel als een kat heeft met water: niets. Tijdens een proefmiddag judo begon meneer al te piepen na een - voor zijn doen - iets te stevige worsteling.

Een plotselinge mep tegen zijn kaak of een abrupte bal tegen zijn hoofd (hij wordt al zenuwachtig van een ballon)... hij hekelt het onverwachte. Fietsen vindt hij wél leuk. En dat doet hij dan ook geregeld, samen met zijn vader. Lekker toeren langs de plassen. Of met wat klasgenootjes, als die dan tenminste niet druk zijn met het zoveelste sporttoernooi.

Buitenspelen

Noem me conservatief. Maar waar is het ouderwetse buitenspelen gebleven? Wat is er mis met voetbal- en basketbalwedstrijdjes op een buurtpleintje? Of met het aloude tikkertje en verstoppertje spelen? Zodra ik Tristan naar buiten stuur om hem uit zijn Minecraft-wereld te trekken, ziet hij doorgaans alleen een hond op straat.

Vrijwel het complete nieuwe mensengeslacht is verhuisd naar de sportzaal of het voetbalveld. Inclusief hysterisch supportende ouders langs de zijlijn. 

Geen cent

En daarmee worden kinderen automatisch een buitenbeentje als ze daar niet in meegaan. Zelf haalde ik mijn beweging vooral uit touwtje springen, hoepelen en de vele honkbaluurtjes en balspelletjes op het schoolplein. Gewoon, met mijn buurtgenoten, na schooltijd.

En wat heb ik daarvan genoten. We hadden plezier, mijn gewicht bleef op peil (niet dat ik me daarmee bezighield) en nog een mooie bijkomstigheid: het kostte geen cent. En warempel, ik leef nog! En het gros van mijn generatie is er ook groot mee geworden. Hoe is het mogelijk.

Doorgeschoten

Ja, sporten is gezond. En kan zeker leuk zíjn. Maar zijn we niet een beetje aan het doorschieten met die overdaad aan clubbezoekjes? Met het dagelijks taxiën van ons kroost? Leren kinderen zichzelf nog wel te vermaken, als ze continu geëntertaind worden? Dat een sociaal leven vandaag de dag afhankelijk zou moeten zijn van een portie basketbal, is welbeschouwd ook een vorm van armoe.

De jarenlange wekelijkse zumbalessen van m'n dochter (op godsgruwelijk dure zumbaschoenen 'want beter voor de ondersteuning') hebben nauwelijks extra sociale contacten opgeleverd. Er was welgeteld één meisje met wie ze het goed kon vinden, maar die vriendschap verwaterde al snel toen het meisje haar workouts voortzette op een ander tijdstip. Robines huidige aantal vriendinnen heeft ze toch echt gewoon van school.

Gezond

Zodra mijn zoon een sport gevonden heeft die hem leuk lijkt, dan ben ik de laatste die hem zal tegenhouden. Maar ik laat hem niet persen in die bijna dwingende sportclublawine. En mocht de verveling toch een keertje toeslaan, dan is er ook geen man overboord. Want een beetje verveling op z’n tijd? Heel goed voor de creativiteit!

Wil je ook een blog, open brief of opiniestuk voor VROUW.nl schrijven? Dat kan!

Laat dan hier je gegevens en blog achter

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!